China inchide un barbat care a cerut drepturi ale omului in locul Jocurilor Olimpice

Grupul Reporteri Fara Frontiere afiseaza un steag mare cu inelele Olimpice transformate in catuse.
Grupul Reporteri Fara Frontiere afiseaza un steag mare cu inelele Olimpice transformate in catuse. (Mike Clarke / AFP / Getty Images)

BEIJING — Dizidentul chinez Yang Chunlin, care a cerut ca drepturile omului sa fie situate inaintea Jocurilor Olimpice, a fost condamnat la cinci ani inchisoare, fiind acuzat de incitare la rasturnarea guvernului, au declarat luni familia si avocatul sau.

Muncitorul somer din orasul nord-estic Jiamusi, provincia Heilongjiang a ajuns la proces in februarie dupa ce a ajutat anul trecut satenii invecinati sa trimita o petitie in legatura cu un teren disputat. Petitia sustinea: “Noi nu dorim Jocuri Olimpice, noi dorim drepturile omului.”

Sora lui Yang, Yang Chunping, a declarat luni ca el a fost inchis datorita eseelor sale postate pe Internet si care criticau foarte puternic conducerea Chinei si comunismul in general.

“El a declarat ca nu este vinovat si ca si-a exercitat doar libertatea de exprimare si publicare. Dar deoarece tribunalele nu respecta legea el a declarat ca nu are rost sa faca apel la decizie,” a declarat ea.

Avocatul Li Fangping a confirmat condamnarea dar a declarat ca Yang Chunlin si-a mentinut nevinovatia. “El considera ca este nevinovat. Dupa primirea verdictului oficial el are 10 zile pentru a decide ce sa faca. Noi speram ca vom putea discuta cu el si sa decidem daca facem sau nu apel,” a declarat el.

Petitia a atins un nerv sensibil al liderilor comunisti care fac orice pentru o buna organizare a Jocurilor Olimpice. Conducerea Chinei spera ca Jocurile Olimpice, care incep in Beijing in 8 august, vor prezenta lumii prosperitatea economica si asa zisa unitate sociala a tarii.

Procurorii au declarat ca petitia a patat imaginea internationala a Chinei si a incitat la subminarea puterii de stat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe