Jurnalist chinez condamnat la 4 ani inchisoare

Qi Chonghuai este un reporter veteran si corespondent al filialei din Shandong a grupul national media China Legal News.
Qi Chonghuai este un reporter veteran si corespondent al filialei din Shandong a grupul national media China Legal News. (The Epoch Times)

Qi Chonghuai, un jurnalist din provincia chineza Shandong ce a publicat articole critice despre oficialii locali, a fost condamnat in 13 mai la 4 ani inchisoare pentru asa zise frauda si santaj intr-un proces ce a durat 12 ore, conform sotiei sale si avocatilor sai.

Accesul la proces a fost limitat si reporterilor nu li s-a permis sa participe. Procesul a inceput la ora 9 dimineata si a durat pana la ora 21 cand a fost anuntata sentinta, conform sotiei sale Jiao Xia si avocatilor sai, Li Xionbing si Li Chunfu. Qi a negat acuzatiile.

Qi a declarat ca doi ofiteri de politie l-au lovit cu capul de podea in pauza din timpul procesului, a declarat Li organizatiei CPJ (Comitetul de Protectare a Jurnalistilor) prin telefon din Tengzhou dupa ce a iesit din tribunal. Qi a raportat ca a fost batut in timpul detentiei din august 2007.

“Noi condamnam sentinta lui Qi Chonghuai si tratamentul brutal pe care l-a primit in timpul detentiei sale,” a declarat Bob Dietz, coordinatorul pe Asia al CPJ. “Acest caz, avand loc la mai putin de 3 luni inaintea Jocurilor Olimpice, ilustreaza esecul guvernului de a institui libertatea presei promisa atunci cand Beijingul a primit in 2001dreptul de a gazdui Jocurile.”

Qi, jurnalist timp de 13 ani pentru mai multe publicatii online si printate, a fost retinut in 25 iunie 2007 in locuinta sa din Jinan de catre politie.

Qi si un prieten, Ma Shiping, au scris in 8 iunie 2007 un articol in care au acuzat un oficial inferior din Tengzhou ca a batut o localnica pentru ca a intarziat la servici. Articolul a fost publicat pe ziarul online The Epoch Times din Statele Unite. Qi si Ma au postat de asemenea fotografii ale unei cladiri guvernamentale luxoase pe forumul online de anti-coruptie al agentiei de presa conduse de guvern Xinhua News in 14 iunie. Oficialii l-au interogat pe Qi in legatura cu articolul si fotografiile postate inaintea arestarii sale din 25 iunie, conform lui Li.

Qi a fost acuzat de santaj in 2 august si cazul a fost amanat din nou cand politia a esuat sa ofere dovezi suficiente pentru a-l aduce pe Qi in proces, a declarat Li. In februarie 2008, Li a protestat impotriva detentiei prelungite a clientului sau dar acestuia i s-a refuzat cautiunea. De asemenea, Qi a fost acuzat ca luat mii de yuani de la oficiali guvernamentali in timpul publicarii anumitor stiri, a declarat Li. Oamenii care l-au acuzat pe Qi ca le-a cerut bani sunt cu totii oficiali locali amenintati de rapoartele sale investigative.

Ma Shiping a fost retinut in 16 iunie 2007 si inca ramane in inchisoare. Situatia cazului sau nu a fost inca raportata public desi Li si Jiao au declarat la CPJ ca el a primit o sentinta mai scurta pentru aceleasi acuzatii. Avocatul lui Ma nu a raspuns la telefoane si CPJ nu a putut confirma durata sentintei primite de acesta.

Cel putin 26 de jurnalisti sunt in inchisoare pentru activitatea lor in China, conform unei cercetari a CPJ, desi numarul lor este estimat a fi mai mare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe