Autoritatile chineze aresteaza peste 1.000 de calugari tibetani, inaintea Jocurilor Olimpice

Un calugar trece pe langa manastirea Sera din Lhasa, 22 iunie 2008, Tibet.
Un calugar trece pe langa manastirea Sera din Lhasa, 22 iunie 2008, Tibet. (Guang Niu / Getty Images)

Autoritatile chineze au arestat peste 1.000 de calugari din cele mai importante manastiri din Tibet, in cadrul unor masuri de securitate luate inaintea Jocurilor Olimpice de la Beijing, relateaza cotidianul The Times in editia electronica.

Doar cativa calugari au ramas in cele mai importante trei manastiri din provincie. Multi dintre acestia au disparut, iar locul unde se afla ei este necunoscut. Oficialii chinezi au mobilizat armata si politia pentru prevenirea oricaror incidente, considerand ca acele comunitati sunt la originea violentelor din martie.

Zeci, poate chiar sute de calugari au fost arestati sau transportati in centre de detentie pentru a fi anchetati in legatura cu rolul jucat in demonstratiile antiguvernamentale si violentele care au avut loc la 14 martie in Lhasa. Acest fapt nu justifica insa absenta semnificativa a calugarilor in cele trei manastiri importante din provincie, Drepung, Sera si Ganden, care se afla la periferia orasului Lhasa. Inainte de izbucnirea violentelor, cateva sute de calugari traiau, cel mai probabil, in fiecare dintre aceste manastiri.

Potrivit unor surse tibetane, peste 1.000 de calugari au fost transferati in mai multe inchisori si centre de detentie, in orasul Golmud si la periferie, in provincia vecina, Qinghai.

Calugarii arestati sunt etnici tibetani, tineri, din regiunile invecinate, veniti in Lhasa pentru a studia si a se ruga in cele mai prestigioase centre spirituale din Tibet. Arestarea lor face parte din politica autoritatilor chineze de a indeparta toti calugarii care nu sunt recunoscuti drept rezidenti in Regiunea Autonoma a Tibetului.

Membrii familiilor calugarilor au declarat ca acestia vor fi inchisi in centrele de detentie de la Golmud pana la incheierea Jocurilor Olimpice de la Beijing. Masura face parte dintr-o campanie a Guvernului chinez astfel incat Jocurile Olimpice sa nu fie perturbate.

"Dupa aceea li s-a spus ca vor fi lasati sa plece, deoarece nu sunt vinovati de infractiuni", a declarat fratele unui dintre calugarii arestati.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe