A fost arestat un alt aparator al drepturilor omului din China

Grupul Reporteri Fara Frontiere afiseaza un banner care cere boicotarea Jocurilor Olimpice din Beijing 2008.
Grupul Reporteri Fara Frontiere afiseaza un banner care cere boicotarea Jocurilor Olimpice din Beijing 2008. (Dominique Faget / AFP / Getty Images)

Sursele au confirmat ca un alt aparator al drepturilor omului din provincia Heilongjiang, Yuan Xianchen, a fost arestat sub acuzatia de “incitare la subminarea puterii de stat” cu peste o luna in urma. Avocatii au criticat autoritatile pentru ca nu au prezentat nici un document legal familiei sale.

In luna martie a acestui an, Yang Chunlin, un activist pentru drepturile omului din provincia Heilongjiang a fost condamnat la cinci ani inchisoare si doi ani privare de drepturi politice pentru ca si-a sustinut cauza cu sloganul: “Noi nu dorim Jocuri Olimpice, noi dorim drepturi ale omului.” Alti reprezentanti ai drepturilor omului care i s-au alaturat lui Yang in boicotarea Jocurilor Olimpice din Beijing au fost de asemenea suprimati de autoritati.

Sotia lui Yuan, dna Zhang, a confirmat reporterului aceste stiri. Ea a declarat: “Am fost arestata in acelasi timp cu sotul meu. Am fost citata dupa ce ne-au perchezitionat locuinta in 27 mai si am fost eliberata in 2 iulie. Am fost arestata fara prezentarea vreunei acuzatii. Opt zile mai tarziu am fost acuzata de ‘incitare la subminarea puterii de stat.’ Procurorii au schimbat apoi acuzatiile in ‘protejarea criminalilor.’ Am fost eliberata pe cautiune cu doar cateva zile in urma.”

Zhang a continuat: “Cand ni s-a spus cu o luna in urma cu sotul meu va fi arestat, eu i-am dat 600 de yuani si l-am rugat sa fuga de acasa. Chiar si asa, el nu a putut evita arestarea in Beijing. El a fost retinut in Beijing si transferat la Centrul de Detentie Nr. 1 in 30 iunie.”

Cand a fost intrebata daca a primit vreun document legal, Zhang a raspuns: “Chiar si acum autoritatile nu ne-au dat nici un document. Trebuia sa primim o notificare inaintea detentiei. Am cerut una dupa ce am fost eliberata si inca nu am primit nimic. Nu exista nici un document legat pentru aceste arestari.”

Avocatul din Beijing Li Heping a declarat ca autoritatile au luat multe masuri nepotrivite in acest caz. De exemplu, politia i-a arestat pe Yuan si sotia sa fara nici un document legal. Ei [politistii] nu au avut nici o dovada care sa sustina acuzatiile impotriva sotiei lui Yuan.

Zhang a declarat reporterului ca va lucra cu avocatul ei pentru a lua masuri legale in vederea rezolvarii acestei probleme.

Intr-un interviu acordat anul trecut, Yuan a declarat presei ca el isi va devota restul vietii pentru a promova democratia in China. El paseste pe urmele lui Yang in promovarea conceptului democratiei in randul cetatenilor de rand si spera ca tot mai multi chinezi sa se trezeasca. El a oferit de asemenea sfaturi legale fermierilor locali.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe