Ghid al lagarelor de munca din China - pus la dispozitie pentru jurnalistii care merg la Beijing

Martorii oculari afirma ca la numai citiva kilometri de Stadionul National, detinutii inchisi in lagare de munca sufera torturi si tratemente extrem de inumane
Martorii oculari afirma ca la numai citiva kilometri de Stadionul National, detinutii inchisi in lagare de munca sufera torturi si tratemente extrem de inumane (AFP / Getty Images)

Pentru reporterii si turistii care viziteaza Beijing-ul in perioada jocurilor Olimpice a fost pus la dispozitie recent un raport care ofera harti, informatii si chiar directii catre lagarele de munca din China.

Coalitia pentru Investigarea Persecutiei Impotriva Falun Gong (CIPIFG), o organizatie internationala care incearca oprirea persecutiei din China, a alcatuit raportul, care contine informatii despre lagare de munca aflate la citiva kilometri de 7 dintre locurile in care se vor desfasura evenimente olimpice — Beijing, Tuanhe, Qingdaoa, Shanghai, Tianjin, Qinhuangdao si Shenyang.

Raportul, intitulat "Tortura in afara satelor olimpice: un ghid catre lagarele de munca din China”, contine inclusiv numerele de telefon ale lagarelor de munca si ale unor "ofiteri de supraveghere”, si descrie amanuntit experiente ale unor fosti detinuti.

Phil Glendinning, director al Edmund Rice Centre si purtator de cuvint pentru CIPIFG in Australia, afirma ca raportul este "esential” pentru oricine viziteaza China in perioada Jocurilor, si mai els pentru jurnalisti.

"Orice ziarist care merge in China trebuie sa aiba access deplin la adevar, altfel va sti numai o jumatate a povestii”, a declarat el pentru Epoch Times.

Cei care citesc acest raport vor fi "socati si dezgustati” cind vor realiza ce se intimpla in imediata apropiere a stadioanelor olimpice, a mai afirmat el, subliniind ca este important sa se inteleaga ca Olimpiada este gazduita de China care a promis sa-si imbunatateasca felul in care trateaza drepturile omului.

Povestiri ale martorilor oculari

In acest raport mai sunt documentate si conditiile mizere din lagare si produsele fabricate prin munca fortata. Multe dintre aceste povesti macabre vin de la martori oculari, fosti prizonieri ai acestor lagare.

Cele mai zguduitoare sunt insa descrierile torturilor — care parca vor sa confirme declaratia organizatiei pentru drepturile omului Amnesty International, conform careia "in lagarele de munca au loc torturi si alte tratamente crude, inumane si degradante”.

"Am fost supus electrosocurilor provenite din sase bastoane electrice, simultan. Ele erau administrate de politisti, care ma legasera de un pat” povesteste Zhao Ming, incarcerat in lagarul Tuanhe din iulie 2000 pina in martie 2002, si care in prezent este doctorand la Trinity College din Dublin. Beijing Tuanhe se afla la numai 50 de kilometri de Beijing.

Dna Chen Ying, practicanta Falun Gong, a fost de asemenea inchisa la Tuanhe. "Am fost inchisa cu vreo zece alti practicanti Falun Gong intr-o celula de aproximativ 12 metri patrati. Aici trebuia sa ne facem nevoile, sa muncim, sa mincam si sa bem”.

Alt aderent Falun Gong — dna Jennifer Zeng — detinuta in lagarul Municipal de Femei din Beijing (fostul Lagar pentru Fenmei din Xin’an) — la numai 30 de kilometri de aeroportul din Beijing si nu departe de Stadionul National, cunoscut sub numele de "Cuibul de Pasare” — isi descrie si ea experientele.

"M-au fortat sa stau nemiscata, cu capul aplecat si sa-mi privesc picioarele 16 ore zilnic; in tot acest timp am fost fortata sa recit regulamentul lagarului de munca” povesteste dna Zeng, care acum traieste in Australia; Zeng a scris o carte despre experientele sale, intitulata "Martor al istoriei: lupta pentru libertate a unei femei din China”.

Investigatiile sunt importante

Desi in lagarele de munca fortata sunt inchisi si dizidenti politici, apelanti si persoane dependente de droguri, raportul s-a axat pe practicantii Falun Gong .

Este citat raportul despre drepturile omului din China din 2007 al departamentului de Stat al Statelor Unite, care afirma ca "unii observatori au estimat ca aderentii Falun Gong alcatuiesc un total de 250 mii detinuti” in vastul sistem de lagare de munca din China.

Raportorul Special al ONU in probleme de tortura, Manfred Nowak, care a vizitat Lagarul de Munca pentru Femei din Beijing in 2005, este citat si el. In raportul sau din 2006, dl Novak afirma ca estimeaza ca 66% dintre victimele torturii din China sunt aderenti Falun Gong.

Clive Ansley, specializat in sistemul juridic din China, si presedintele nord-american al CIPIFG, a afirmat ca raportul CIPIFG este rezultatul mai multor incercari ale membrilor Coalitiei de a investiga industria de recoltare fortata de organe, pusa la cale de regimul chinez, industrie care are drept victime practicantii Falun Gong.

"De la primele vesti despre torturile oribile si numeroasele cazuri de morti suspecte in arestul politiei (chineze) in 1999, pina la recentele dovezi despre recoltarea de organe, membrii CIPIFG au cerut in repetate rinduri permisiunea sa intre in China pentru a investiga aceste abuzuri” afirma el in raport.

"Totusi cererile noastre au fost refuzate. Acest lucru face ca Raportul nostru sa fie si mai important — el informeaza jurnalistii care vor calatori in China despre o ocazie rara care le permite sa investigheze ei insisi la fata locului”.

Dl Ansley a mai adaugat ca desi sansele sa reporterii sa aiba acces inauntrul lagarelor de munca sunt extrem de mici, este important ca reporterii sa "vorbeasca despre aderentii Falun Gong, si despre alti militanti pentru drepturile omului, care sunt nevinovati si care sunt supusi torturii si mortii la numai kilometri departare de stadioanele olimpice unde atletii vor sarbatorii victorii”

"Devenind o voce pentru acesti oameni este raspunderea noastra de cetateni ai lumii, si totodata o intrupare a spiritului Olimpic” afirma Ansley.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe