China retrage vize acordate atletilor olimpici, din motive politice

Washington, iunie 2008: Joey Cheek, olimpic medaliat cu aur la patinaj viteza, depune marturie la Capitol Hill, in Washington, DC, despre criza din Darfur. Cheek este presedintele si unul dintre fondatorii organizatiei Team Darfur, formata din atleti care incearca ca vorbeasca despre atrocitatile comise de guvernul sudanez, cu sprijinul logistic al Chinei
Washington, iunie 2008: Joey Cheek, olimpic medaliat cu aur la patinaj viteza, depune marturie la Capitol Hill, in Washington, DC, despre criza din Darfur. Cheek este presedintele si unul dintre fondatorii organizatiei Team Darfur, formata din atleti care incearca ca vorbeasca despre atrocitatile comise de guvernul sudanez, cu sprijinul logistic al Chinei (Brendan Hoffman / Getty Images)

Marti guvernul chinez a revocat viza lui Joey Cheek, medaliat olimpic cu aur in 2006 la patinaj viteza.

Miscarea regimului comunist are la baza faptul ca Cheeck este co-fondatorul organizatiei de drepturile omului Team Darfur, care face campanie pentru oprirea macelului din Sudan, a carui victime sunt crestinii sudanezi, macelariti de militiile musulmane numite janjaweed.

Militiile musulmane sunt sustinute financiar si logistic de China, din cauza intereselor legate de petrol. Desi masacrul din Darfur continua de mai multi ani, Sudanul nu a putut fi supus unei interventii internationale din cauza protectiei Chinei care isi exercita dreptul de veto in Consiliul de Securitate al ONU.

Masura de revocare a vizei lui Cheek a fost prompt condamnata de administratia americana, un oficial de la Casa Alba reactionind miercuri si cerind ambasadei chineze sa revina asupra deciziei.

"Suntem tulburati ca viza lui Cheek a fost retrasa. Tratam aceasta problema foarte serios” a afirmat Dana Perino, secretar de presa al Casei Albe, care a adaugat: "speram ca isi vor schimba atitudinea”.

Intr-un interviu, Joey Cheek a afirmat ca a primit un mesaj telefonic din partea unui angajat al Ambasadei Chineze, care il informa ca i s-a retras viza pentru China. Viza sa fusese acordata cu citeva saptamini in urma.

"Am intrebat despre motiv, dar nu mi-au dat nici unul”, afirma Cheek.

Un alt co-fondator al organizatiei Team Darfur, Brad Greiner, fost jucator de polo, a primit si el un asemenea mesaj in aceeasi zi.

Cei doi planuiau sa calatoreasca la Beijing cu ocazia Jocurilor Olimpice, pentru a sprijini un grup de peste 70 de olimpici care au semnat pentru Team Darfur.

In 2001, cind a desemnat China ca gazda a jocurilor Olimpice, Comitetul Olimpic International (IOC) se temea cel mai tare de asemenea masuri abuzive care vor distruge imaginea IOC si a Jocurilor, ca si de faptul ca regimul comunist de la Beijing va impune restrictii jurnalistilor, in ciuda promisiunilor facute in 2001.

Prin interzicerea accesului unui olimpic la Jocuri, China incearca sa joace tare, pentru a calma numeroasele proteste internationale legate de lipsa libertatii de expresie in una dintre cele mai restrictive regimuri din lume.

Reactia IOC

IOC a afirmat ca a aflat despre acest eveniment din presa, si a refuzat sa raspunda la orice intrebari, spalindu-se pe miini si redirectind intrebarile presei catre Beijing.

Conform ziarului Washington Post, Cheeck si Greiner nu sunt singurii atleti care au probleme cu viza din cauza afilierii cu organizatia Team Darfur. Emma Mackinnon, purtator de cuvint al organizatiei a afirmat ca si Kendra Zanotto, medaliata cu bronz la innot sincron in 2004, care planuia sa calatoreasca la Bejijing in calitate de ziarist, a intimpinat probleme cu viza.

Mackinnon a mai afirmat ca o serie de membri ai organizatiei Team Darfur au contactat organizatia pentru a se disocia, toti cerind conditii de anonimitate; unii dintre ei au afirmat ca fac acest lucru la presiunea IOC.

Reactia administratiei americane

Masura Beijing-ului vine intr-un moment ales cu grija. Presedintele american George Bush intreprinde un ultim turneu prin Asia, cu destinatia Beijing, si cu oprire in Coreea de Sud si Tailanda, cei doi aliati americani traditionali din regiune.

Aflat in Coreea de Sud pentru convorbiri cu omologul sau Lee Myung-bak pentru o rezolvare a crizei declansata de programul nuclear al Coreei de Sud, Bush este prins inca odata intre ciocan si nicovala.

Prin masura de interzicere a lui Cheek de la Jocuri, China urmareste de fapt sa flexeze muschii pentru a observa reactia americana; in functie de raspunsul american, China va sti cit de tare se poate intinde cu masurile abusive in perioada Jocurilor Olimpice.

Bush pe de alta parte este deja supus presiunilor interne pentru pozitia sa insuficient de dura la adresa abuzurilor in materie de drepturile omului, vis a vis de jocurile Olimpice de la Bejijing.

Pina acum Bush a evitat sa ia o atitudine directa si sa enerveze China. Dar atitudinea sa pare ca este in schimbare.

Una dintre miscarile sale cele mai indraznete a fost intilnirea sa, pe 29 iulie, cu dizidenti chinezi, cu care a discutat probleme legate de tematica drepturilor omului in China. Pentru a intari mesajul sau catre China, intilnirea, organizata foarte din scurt, a avut loc in aceeasi zi cu meeting-ul programat cu ministrul de externe chinez, aflat in vizita la Washington; reactiile presei (de stat) chineze nu s-au lasat asteptate si au fost foarte dure.

Aflat in Bangkok, la numai doua zile de deschiderea Jocurilor, Bush a anuntat ca va da publica o declaratie dura la adresa politicii de drepturile omului dusa de China.

Declaratia va afirma ca "America se opune ferm” incarcerarii dizidentilor politici, celor care militeaza pentru drepturile omului si grupurilor religioase persecutate.

Bush a mai afirmat ca declaratia sa va sustine clar ca "Statele Unite crede ca cei din China au dreptul fundamental la libertate, un drept natural al tuturor fiintelor omenesti”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe