Rusia amplaseaza lansatoare de rachete balistice in Osetia de Sud

Soldatii rusi pazesc un punct militar rusesc la intrarea in orasul georgian Gori, 15 august 2008.
Soldatii rusi pazesc un punct militar rusesc la intrarea in orasul georgian Gori, 15 august 2008. (Uriel Sinai / Getty Images)

Armata rusa amplaseaza lansatoare de rachete balistice cu raza scurta de actiune in Osetia de Sud pentru a-si consolida controlul asupra regiunii separatiste georgiene, au declarat o serie de oficiali americani, citati de cotidianul The New York Times in editia electronica.

Armata rusa a mobilizat, vineri, sapte sisteme balistice de tip SS-21 si a transferat in regiune vehicule de transport, potrivit unor oficiali americani din serviciile de informatii. Rachetele lansate de sistemele amplasate la nord de capitala oseta Thinvali pot lovi tinte de pe teritoriul georgian, inclusiv capitala Tbilisi.

Eforturile Rusiei de a-si consolida pozitiile in regiune au implicatii politice si militare importante. Washingtonul a cerut Moscovei sa isi retraga trupele din Georgia iar prezenta armatei ruse in Osetia de Sud si Abhazia sa fie limitata la forta de pace deja mobilizata inainte de inceperea ostilitatilor din Caucaz. In final, forta rusa de mentinere a pacii ar trebui inlocuita cu una internationala, sustin oficialii americani.

Armata rusa a instalat, de asemenea, lansatoare de rachete sol-aer, potrivit surselor citate. In paralel cu amplasarea de sisteme balistice, Rusia a transferat si trupe in regiune pentru a-si consolida prezenta militara. Un batalion din cadrul Diviziei 76 Aeropurtate a fost transferat din Pskov la Beslan, un oras din Osetia de Nord, in timp ce alte cateva batalioane din cadrul Diviziei 98 Aeropurtate stationate la Kostroma sunt pregatite pentru relocare, potrivit oficialilor americani, citati de The New York Times.

Acestia au dezvaluit, de asemenea, ca sapte bombardiere de tip Bear-H au efectuat in ultimele zile manevre deasupra Marii Negre, ultimul exercitiu simuland un atac cu rachete de croaziera impotriva Georgiei.