Fotbalul feminin desfasurat langa un lagar de tortura a femeilor

Carli Lloyd (st) din Statele Unite si Yuki Nagasato din Japonia se lupta pentru balon in timpul unui meci Olimpic de fotbal in Qinhuangdao, in apropiere de Centrul de Detentie din Qinhuangdao, China.
Carli Lloyd (st) din Statele Unite si Yuki Nagasato din Japonia se lupta pentru balon in timpul unui meci Olimpic de fotbal in Qinhuangdao, in apropiere de Centrul de Detentie din Qinhuangdao, China. (Noriko Hayakusa / Getty Images)

Sferturile de finala de vineri ale fotbalului feminin au avut loc la cateva minute de unul dintre cele mai faimoase lagare de tortura din China, conform unui raport cuprinzator intitulat “Ghid in lagarele de munca.”

Coalitia de Investigare a Persecutiei Falun Gong (CIPFG) a publicat un raport in iulie, oferind informatii precise despre locatiile lagarelor de reeducare prin munca (RMP) si apropierea lor de locurile de desfasurare e evenimentelor Olimpice.

Se crede ca in aceste lagare se afla inchisi membri ai practicii spirituale Falun Gong, ei fiind batuti, torturati, violati si pusi sa presteze munca fortata.

Pe lista lagarelor se afla si centrul pentru femei din Masanjia, localizat la aproximativ 10 km de locul de desfasurare a meciului de fotbal feminin de vineri, 15 august, dintre Suedia si Germania pe Stadionul Olimpic Shenyang.

Masanjia este considerat a fi unul dintre cele mai faimoase lagare pentru tortura, sustine raportul. S-a raportat ca in Masajia in 2001, 18 practicante au fost dezbracate complet si aruncate in celule cu detinuti criminali pentru a fi violate in grup si abuzate sexual.

Jurnalistii au fost invitati in Masanjia la o luna dupa ce acuzatiile au iesit la lumina zilei si li s-au prezentat celule proaspat vopsite si prizonieri zambareti cu ecusoane in limbile chineza si engleza.

Website-urile ambasadei chineze au publicat articole in care prizonierii au intampinat jurnalistii cu zambete si le-au spus povesti despre asa zisul confort si experientele lor ‘pozitive’ din custodie.

Aceste povesti create de propaganda regimului comunist sunt descrise ca “scornite” de catre un Raportor Special al ONU.

O alta unitate inclusa in raport este Centrul de Detentie nr. 1 din Qinhuangdao, situat la cateva minute de Stadionul Centrului Olimpic Sportiv din Qinhuangdao.

Raportul citeaza exemplul dnului Chen Qijiang, un fost inginer electrician care a fost inchis in august 2007 in timp ce isi vizita mama, care a fost de asemenea inchisa pentru credinta sa in Falun Gong. El a fost dus in centrul de detentie, interogat si batut sever. A fost tinut acolo timp de sase luni inainte sa fie condamnat la cinci ani inchisoare.

Un fost detinut raporteaza ca el a fost tinut in Centrul de Detentie din Qinhuangdao timp de o luna, timp in care a fost legat fortat de o “banca a tigrului” in fiecare zi. “Banca tigrului” este un instrument de tortura creat de politia chineza pentru a tortura practicantii Falun Gong. S-a declarat ca este o banca mica de aproximativ 20 cm deasupra solului.

S-a raportat de asemenea ca politia leaga strans picioarele victimei de banca prin folosirea curelelor; apoi ei aseaza caramizi pe picioarele victimei si continua sa adauge straturi de caramizi pana cand curelele se rup. Un website al Falun Gong sustine ca victimele indura dureri de nesuportat si deseori lesina in timpul acestor sesiuni de tortura.

S-a declarat ca in acelasi timp sunt folosite si alte forme de tortura asupra victimei, incluzand electrosocuri cu bastoane electrice, ardere cu tigari, sau introducerea de aschii de lemn sub unghii.

Metodele intensive de tortura fac parte din incercarea de a forta practicantii Falun Gong sa semneze o declaratie prin care renunta la credintele lor.

Raportul CIPFG nu dezvaluie numele persoanei care a vorbit despre experientele sale in Qinhuangdao, dar care in cele din urma, dupa ce a fost torturat si presat luni de zile, a semnat o astfel de declaratie.

“Simtindu-ma disperat si fara speranta, am scris o scrisoare de garantie impotriva constiintei mele … Mai tarziu, am regretat acest lucru foarte mult.”

Prezenta unor lagare de tortura la cateva minute de locurile de desfasurare a probelor Olimpice demonstreaza dublele standarde folosite de China, sustin aparatorii drepturilor omului.

“Cand veniti la Jocurile Olimpice din Beijing veti vedea zgarie-nori, strazi spatioase, stadioane moderne si oameni entuziasmati,” au sustinut Teng Biao si Hu Jia, aparatori chinezi proeminenti ai drepturilor omului, intr-o scrisoare deschisa.

“Veti vedea adevarul, dar nu adevarul intreg … Poate nu veti sti ca florile, zambetele, armonia si prosperitatea sunt construite pe o baza de durere, lacrimi, intemnitare, tortura si sange.”

Hu Jia este in prezent in puscarie din cauza activitatii sale de militant pentru drepturile omului in China.