Sotia lui Hu Jia a disparut, se crede ca a fost retinuta

Zeng Jinyan, sotia activistului chinez pentru drepturile omului Hu Jia, plangea in fata unui tribunal dupa ce sotul ei a fost condamnat la 3 ani si 6 luni de inchisoare in aprilie 2008.
Zeng Jinyan, sotia activistului chinez pentru drepturile omului Hu Jia, plangea in fata unui tribunal dupa ce sotul ei a fost condamnat la 3 ani si 6 luni de inchisoare in aprilie 2008. (Teh Eng Koon / AFP / Getty Images)

S-a raportat ca Zeng Jinyan, sotia activistului chinez pentru drepturile omului retinut Hu Jia, a disparut si prietenii suspecteaza ca ea a fost retinuta de politie.

Dna Zeng, care s-a aflat sub arest la domiciliu sau monitorizata indeaproape de catre politie in ultimii 2 ani, a fost data disparuta din locuinta ei in 7 august, si prietenii ei nu au reusit sa dea de ea, a declarat grupul Aparatorii Drepturilor Omului in China (CHRD).

Hu Jia a fost plasat in detentie in decembrie 2007 si a fost intemnitat pentru 3 ani si 6 luni pentru “subminare” — o miscare inteleasa ca facand parte dintr-o campanie a regimului chinez de a reduce la tacere vocea disidentilor in timpul Jocurilor Olimpice.

Hu Jia, 34 de ani, a vorbit mult timp despre nedreptatile ce au loc in China, inclusiv despre mediul inconjurator si victimele HIV/SIDA datorita transfuziilor de sange prost executate.

El a distribuit de asemenea informatii despre alti activisti, inclusiv despre “avocatul oamenilor” Gao Zhisheng, care el insusi a fost retinut si torturat de anul trecut.

Dna Zeng, care are un copil mic cu Hu Jia, a fost inclusa in topul revistei Time al celor mai influenti 100 de oameni din lume pentru blogul sau despre viata sa ca disidenta in Beijing.

Cuplul a facut de asemenea un film despre viata lor ca disidenti in Beijing si urmau sa plece in Europa anul trecut pentru a proiectie a filmului dar au fost retinuti in Beijing in drum spre aeroport.

Luna trecuta, programul australian Four Corners a incercat sa o viziteze pe dna Zeng in apartamentul ei din Beijing. Totusi in momentul in care au sosit reporterul si cameramanul australieni politia locala a aparut la fata locului si i-a impiedicat sa intre in blocul de locuinte.

La scurt timp au sosit mai multi politisti, declarand ca acolo este o zona a unei crime, imprejmuind zona cu banda. Echipa Four Corners a fost fortata sa plece de acolo fara sa o vada pe dna Zeng.

Prietenii cuplului au declarat la CHRD ca ei considera ca dna Zeng a fost luata de politie pentru a impiedica ca sa fie contactata de jurnalistii straini aflati in Beijing pentru Jocurile Olimpice.

“Politia din Beijing fie este incompetenta incat sa o lase sa dispara de sub nasul lor fie sunt responsabili pentru disparitia ei. Cum poate o tanara femeie cu un copil mic sa ‘saboteze’ Jocurile Olimpice in prezenta unui numar imens de politisti?” a intrebat un prieten al dnei Zeng.

Tribunal Popular Intermediar nr. 1 din Beijing a interpretat actul lui Hu Jia de a vorbi despre nedreptati ca o incercare de subminare a “sistemului politic si socialist al statului.”

Organizatiile pentru drepturile omului vad situatia diferit — ei considera ca autoritatile chineze l-au intemnitat pe Hu Jia pentru a-l reduce la tacere inaintea Jocurilor Olimpice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe