Studiu arata efecte secundare notabile ale VioXX asupra inimii

Vioxx a fost retras de pe rafturi dupa ce un studiu a confirmat ca acesta creste riscul problemelor cardiace si a comotiilor cerebrale
Vioxx a fost retras de pe rafturi dupa ce un studiu a confirmat ca acesta creste riscul problemelor cardiace si a comotiilor cerebrale (Spencer Platt / Getty Images)

Un studiul de lunga durata, efectuat asupra celor care folosesc medicamentul Vioxx impotriva artritei arata ca acesta dubleaza riscul aparitiei de atacuri de inima si comotii cerebrale, afirma cercetatorii luni.

Vestile bune sunt ca riscul dispare de indata ce medicamentul nu mai este folosit.

Alte medicamente din aceeasi clasa, cunoscuta sub numele de inhibitori Cox-2 pot cauza aceleasi efecte, afirma cercetatorii.

"Vestile bune sunt ca datele noastra arata ca riscul nu ramine pentru totdeauna. Acesta scade la niveluri normale odata de medicatia este intrerupta" a afirma Dr. Robert Bresalier de la Anderson Cancer Center de la Universitatea din Texas, al carui studiu a aparut in revista medicala Lancet.

Date ale unui studiu din 2004 arata niveluri alarmante ale riscului de stopuri cardiace si comotii cerebrale pentru pacienti carora li se administreaza VioXX, lucru care a determinat compania producatoare Merck, sa retraga produsul de pe piata.

Merck a platit anul trecut 4,85 miliarde de USD pentru a inchide procese care cereau daune in cazuri de atacuri de inima, comotii cerebrale si chiar morti cauzate de medicament.

Un studiu original, finantat de Merck, ar fi trebuit sa determine daca VioXX ar putea preveni polipii ce cauzeaza cancerul de colon.

Studii initiale finantate de Merck arata date mult mai optimiste

O analiza precedenta a Dr. Bresalier si echipei sale din 2005, publicata in New England Journal of Medicine a sugerat ca ia 18 luni ca medicamentul sa creasca riscul de atacuri de inima, aceasta descoperire fiind folosita de Merck in multele procese deschide de pacienti care au folosit VioXx.

Insa noul studiu, efectuat cu statisticieni independenti, arata ca perioada de 18 luni nu este neaparat necesara, riscul cresterii atacurilor de inima putind apare imediat dupa administrare.

"Datele noastra arata ca nu se poate prevedea precis riscul. Acesta pare ca apare relativ rapid" a afirmat el intr-uninterviu telefonic.

Studiul a cercetat efectele pe parcursul a trei ani de administrare a VioXX, pe un numar de 2587 de pacienti. Acestia au fost examinati atat in timpul medicatiei cat si doua saptamani dupa aceea.

Cei care foloseau VioXX avea un risc dublu de atacuri de inima sau comotii cerebrale decat cei care au luat pilule false (placebo).

Bresalier a aratat ca un numar de studii efectuate de la alarma initiala cu VioXX afirma ca medicamentele care folosesc inhibitorii de tip Cox-2, inclusiv medicamentul Celebrex al companiei Pfizer, cat si medicamente non-steroidale anti imflamatorii ca de exemplu Ibuprofen ridica riscul de atacuri cardiace.

Medicamentele de tip Cox-2 sunt folosite pentru inlocuirea aspirinei si naproxenului, care pot cauza sangerari gastrointestinale si uneori cancer de colon.

VioXx a adus companiei merck venituri de 2,5 miliarde de dolari inainte ca medicamentul sa fie retras de pe piata americana acum 4 ani.

Celebrex al companiei Pfizer ramane inca pe rafturi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură