Criza din Tailanda versiunea asiatica a Golaniadei romanesti a anilor 90

Bangkok, Tailanda: Multimi care iau parte la mitingul de sustinere a guvernului tailandez pe stadionul Rajamangala la 1 noiembrie 2008 in Bangkok. Mitingul incearca sa contrabalanseze apelurile tot mai dese la demisia actualului guvern, care este acuzat ca functioneaza ca marioneta pentru Thaksin Shinawatra
Bangkok, Tailanda: Multimi care iau parte la mitingul de sustinere a guvernului tailandez pe stadionul Rajamangala la 1 noiembrie 2008 in Bangkok. Mitingul incearca sa contrabalanseze apelurile tot mai dese la demisia actualului guvern, care este acuzat ca functioneaza ca marioneta pentru Thaksin Shinawatra (Paula Bronstein / Getty Images)

Duminica in Tailanda a avut loc un miting de sprijin al fostului prim ministru, Thaksin Shinawatra, aflat in exil in Marea Britanie.

La mitingul pro-guvernamental, care a avut loc pe stadionul Rajamangala, au luat parte sute de mii de suporteri, majoritatea din zonele rurale, care au beneficiat de politica populista a fostului premier.

Prin acest eveniment, actualul prim ministru, acuzat ca este regimul marioneta al lui Thaksin Shinawatra, incearca sa contrabalanseze activitatile militante ale Aliantei Populare pentru Democratie (PAD), un grup civil format din numerosi lideri si partide politice, care cer demisia guvernului.

In ultimele luni PAD, omoloaga Aliantei Civice romanesti de la inceputul anilor 90, a organizat demonstratii de masa impotriva partidului de guvernamant tailandez si a liderilor sai acuzati de coruptie.

Fostul prim ministru Thaksin Shinawatra a fost debarcat in 2006 printr-un puci militar care a actionat dupa ce presiunea populara a parut ca arunca Tailanda in haos. Thaksin, apropiat al regimului comunist de la Beijing, a fost acuzat de coruptie in numeroase procese si s-a refugiat in Marea Britanie unde legile nu permit extradarea cetatenilor straini decat in circumstante speciale.

Cu o luna in urma el a fost gasit vinovat pentru abuz de putere si coruptie intr-o tranzactie imobiliara si a fost condamnat la 2 ani de inchisoare in contumacie.

Imbracati in rosu

Imbracati in rosu si coborand din autobuze, suporterii fostului prim ministru au sosit in Bangkok in cursul zilei de duminica din toata tara.

La mitingul organizat de partidul de guvernamant, Puterea Poporului, Thaksin a sunat din Marea Britanie: "Desi as dori sa ma intorc, nu pot; insa mi-e dor de voi toti", a afirmat Thaksin.

Generalul Anupong Paochinda, seful armatei, inclina sa sprijine PAD si a cerut deja demisia actualului prim ministru in direct pe un post de televiziune.

Pentru acest miting Paochinda s-a multumit sa dea ordine pentru ca mitingul sa nu se transforme in ciocnirile violente care au avut loc in 2006, cand Thaksin a fost rasturnat.

Cu cateva zile inainte demonstranti anti guvernamentali pichetasera ambasada Marii Britanii in Bangkok, cerand extradarea lui Thaksin. Este de asteptat ca Thaksin va lupta impotriva extradarii sale pe motiv ca in Tailanda nu va primi un proces impartial.

Insa criza politica tailandeza se adanceste. Din august, demonstrantii PAD au ocupat chiar cladirile guvernamentale, actualul premier fiind fortat sa-si duca activitatea intr-un fost aeroport international dezafectat.

Asemenea Golaniadei anilor 90, PAD a mai organizat si demonstratii de strada, pichetand strazi din Bangkok mai multe saptamani.

La sfarsitul lunii septembrie politia a incercat dispersarea multimilor prin violenta, reusind sa creze si mai multe resentimente prin omorarea a 4 persoane, printre care o femeie si ranirea altor 500.

In ultimul timp s-a creat o prapastie intre populatia de la orase, mai bine informata si mai educata, cu nivel de trai mai ridicat, care este de orientare regalista si este coagulata de PAD si sustinatorii politicii populare tipic comuniste a lui Thaksin.

De obicei cand criza politica se adanceste, armata tailandeza intervine pentru a opri intrarea intr-o criza politica de porportii, care ar arunca tara in haos.

Criza politica taliandeza seamana destul de bine cu Golaniada romaneasca a anilor 90. Aceeasi disperare a paturii sociale educate de a scapa de guverne corupte, si aceeasi hotarare a guvernelor corupte de a tine de putere.

Aceeasi dorinta de a scapa de influentele regionale malefice - China in cazul Tailandei si Rusia in cazul Romaniei. Singura diferenta consta poate in rezultat: la ei se pare ca armata este ceva mai putin corupta si pune totusi interesele nationale mai sus decat cele de moment.

Fatpul ca nu au avut parte de 50 de ani de comunism, ca noi, ajuta sigur.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii