Martorii spun ca inca exista lupte in orasul din centrul Nigeriei

Membrii ai Crucii Rosii din Nigeria acorda primul ajutor victimelor ranite in orasul Jos, statul Plateau, 30 noiembrie, 2008.
Membrii ai Crucii Rosii din Nigeria acorda primul ajutor victimelor ranite in orasul Jos, statul Plateau, 30 noiembrie, 2008. (PIUS UTOMI EKPEI / AFP / Getty Images)

Locuitorii din Jos spun ca sambata, inca se puteau auzi focuri de arma sporadice, iar incendiatorii au continuat sa jefuiasca si sa arda proprietati.

Trupele guvernului se lupta sa stapaneasca gruparile etnice si religioase rivale innarmate cu macete si arme de foc.

Cativa locuitori blocati au continuat sa sune la numerele de urgenta pentru ajutor.

Un localnic, Jude Onwumanan, a declarat pentru VOA ca luptele par sa se extinda si ca fortele de securitate inca si-au facut simtita prezenta.

“Situatia a scapat de sub control in asa fel incat agentii de securitate nu stiu cum sa inceapa sa se ocupe de ea. Imediat dupa ce a fost facut public rezultatul(aseara), s-a dezlantuit iadul, si problema care a inceput vineri dimineata s-a agravat. Chiar in timp ce vorbim noi, cadavre sunt duse la diferite spitale, case sunt daramate sau incendiate.” a spus Onwumanan.

Guvernul de stat a instituit sambata starea de asediu de 24 de ore si a ordonat trupelor sa traga liber pentru a restaura ordinea.

Revolta este cel mai sever eveniment de acest fel din statul cel mai populat al Africii, de cand presedintele Yar’Adua a sosit la putere in 2007.

Ministrul de informatii, John Odey, a declarat ca fortelor de ordine li s-a ordonat sa restabileasca pacea cat mai repede.

“Presedintele este foarte trist; guvernul federal este extrem de ingrijorat pentru vietile si proprietatile din statul Plateau. Staruim pe langa agentiile de securitate care lucreaza in colaborare cu guvernatorul statului sa aduca, pe cat posibil, situatia sub control.” a spus el.

Oficialii de la Crucea Rosie au declarat vineri ca cel putin 20 de persoane au fost ucise iar 300 au fost ranite. Se pare ca sambata au mai murit mai multe persoane, conform unor martori oculari. Mii de persoane s-au refugiat in cladirile guvernamentale.

Violentele de dupa alegeri au avut loc intre crestinii indigeni si musulmani, si colonistii Hausa. Rasculatii au incendiat biserici si moschei si au ars cauciucuri in mijlocul strazilor.

Sute de persoane au fost ucise in 2001 in luptele de strada sectariene din Jos. Trei ani mai tarziu, alte sute au fost ucise in ciocnirile din orasul Yelwa, determinandu-l pe presedintele de atunci , Olusegun Obasanjo, sa declare starea de urgenta si apoi sa instituie starea de asediu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe