Soldatii israelieni tarasc localnicii evrei afara dintr-o casa din Hebron

Fortele israeliene au evacuat mai multi localnici evrei, care au refuzat sa execute o hotarare judecatoreasca, care-i obliga sa paraseasca o casa din orasul Hebron, West Bank. Violentele de joi au cauzat ranirea a 20 de persoane si au determinat aparitia unor ingrijorari legate de proteste mai vehemente ale localnicilor evrei.

Imaginile difuzate de televiziuni, in care soldatii tarau localnici evrei,( dintre care unii loveau cu pumnii sau picioarele, sau strigau), de la cladirea disputata din Hebron au trezit amintirile israelienilor care isi amintesc de retragerea localnicilor evrei din Fasia Gaza.

Acum doua saptamani, curtea suprema din Israel le-a ordonat localnicilor sa se mute din cladire. Tensiunile cauzate de ordinele de evacuare au determinat, in oras, ciocniri intre evrei si palestinieni, in ultimele zile. Localnicii evrei s-au pregatit pentru o confruntare. Respingerea atacului a inceput joi, cand fortele de securitate israeliene au intrat in casa, folosind bastoane si gaze lacrimogene.

Unii dintre localnici au plecat voluntar, in timp ce altii au fost tarati afara cu forta. Nimeni nu a fost arestat.

Violenta a determinat ingrijorari printre liderii israelieni, care se tem ca rezistenta localnicilor in a pleca din casele lor din zonele disputate, ar putea pune in pericol procesul de pace. Prezenta asezarilor evreiesti in teritoriile palestiniene reprezinta una din principalele probleme in negocierile de pace.

Dupa evacuarea de joi din Hebron, ministrul apararii israelian, Ehud Barak, a declarat ca abilitatea statului, de a impune legea si ordinea intre cetateni, este pusa la incercare.

El spune ca nu are nici o alta alternativa, in afara de a pastra ordinea in orice circumstante. El spune ca violentele interne cu care Israelul s-a confruntat in ultimele zile, aduc statul foarte aproape de “anarhie completa”.

Hebronul reprezinta de mult timp o scena de desfasurarea a tensiunii dintre evrei si palestinieni. Aproximativ 700 de persoane locuiesc in cartiere separate, fortificate, in centrul orasului. Ei sunt inconjurati de aproape 200 000 de localnici palestinieni.

Oficialii palestinieni, au primit joi cu bucurie vestea evacuarii din Hebron, dar au cerut Israelului sa faca mai mult si sa scoata toti localnicii evrei din oras.

Localnicii evrei din alte parti ale West Bank au jurat sa opuna rezistenta viitoarelor evacuari. Joi, un numar de demonstranti au blocat temporar una dintre principalele autostrazi catre Ierusalim, in semn de protest pentru evacuarea din Hebron.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe