Procurorul CPI avertizeaza Natiunile Unite impotriva musamalizarii din Sudan

Procurorul Luis Moreno Ocampo insista ca ONU sa nu incerce sa acopere regimul din Sudan si presedintele sau Omar Hassan al-Bashir, care ar trebui sa fie acuzat pentru crime de razboi
Procurorul Luis Moreno Ocampo insista ca ONU sa nu incerce sa acopere regimul din Sudan si presedintele sau Omar Hassan al-Bashir, care ar trebui sa fie acuzat pentru crime de razboi (Mauricio Duenas / AFP / Getty Images)

Procurorul Curtii Penale Internationale a spus Organizatiei Natiunilor Unite miercuri, sa pregateasca arestarea presedintelui Sudanului, daca va fi acuzat de genocid, si sa nu-l protejeze printr-o "musamalizare".

Judecatorii CPI de la Haga iau in considerare o cerere a procurorului, Luis Moreno-Ocampo, pentru un mandat de arestare a presedintelui Omar Hassan al-Bashir pentru crime in regiunea divizata din cauza razboiului Darfur. O decizie este asteptata luna viitoare.

Moreno-Ocampo a spus celor 15 natiuni din Consiliul de Securitate al ONU ca trebuie sa fie pregatite. In cazul in care judecatorii decid sa emita un mandat de arestare impotriva Presedintelui al-Bashir, va fi nevoie de o actiune unita si consecventa pentru a asigura executarea acestuia [mandatului].

Moreno-Ocampo a spus ca Bashir a ignorat apelurile ONU de a opri violenta in Darfur. Bashir este acuzat ca a promis incetarea focului si a ordonat apoi raiduri de bombardare, negand ca ar avea loc violuri in masa si promitand dreptate in timp ce tortura martori.

"Genocidul continua. Violurile in si in jurul taberelor (de refugiati) continua. Asistenta umanitara este inca impiedicata. Mai mult de 5000 persoane mor in fiecare luna", a spus el.

"Bashir va incerca sa castige protectia Consiliului de Securitate, dar actiunile sale criminale nu trebuie ignorate", a spus procurorul. "Comunitatea internationala nu poate sa faca parte din nicio musamalizare a vreunui genocid sau a unor crime impotriva umanitatii".

Moreno-Ocampo tintea aparent articolul 16 din Statutul CPI prin care Consiliul de Securitate poate intarzia investigatii pentru un an sau mai mult.

Statele membre africane si arabe au propus invocarea articolului, spunand ca incercarea lui Moreno-Ocampo de a-l aduce pe Bashir inaintea CPI este posibil sa dauneze incercarii de a opri conflictul ce dureaza de cinci ani in Darfur, vestul Sudanului.

Consiliul Divizat

Consiliul este divizat. "Articolul 16 ... a fost prevazut pentru exact tipul de situatie cu care ne confruntam", a spus ambasadorul Africii de Sud, Dumisani Kumalo. China si Rusia si-au exprimat de asemenea indoiala cu privire la acuzare, dar trimisul britanic Karen Pierce a spus ca nu exista "nici o justificare, in prezent", pentru articolul 16.

Intr-un raport separat, scris catre Consiliu, Moreno-Ocampo a invitat statele membre ale ONU sa sprijine mandatele de arestare prin taierea oricarui contact neesential cu acuzatii, si prin impunerea de interdictii de calatorie si de inghetare a conturilor lor.

Procuratura a solicitat, de asemenea, trei mandate impotriva comandantilor rebelilor din Darfur ale caror nume nu au fost facute publice. Judecatorii CPI au emis mandate de arestare si anul trecut pentru doi functionari sudanezi, nici unul dintre ei nu a fost predat.

Biroul lui Moreno-Ocampo din Haga l-a citat spunand ca misiunile de mentinere a pacii in Darfur, organizate de ONU si Uniunea Africana, nu au putut opri violenta si a intrebat:"Cat timp vom continua doar sa inregistram victimele, dislocarile si violurile?"

"Daca membrii Consiliului de Securitate pot actiona impreuna, crimele se vor opri si milioane de vieti vor fi salvate. Daca diferite interese impiedica o pozitie de sprijin puternica si coerenta a deciziilor Curtii, daca dau crezare promisiunilor false, violurile si distrugerea vor continua."

Moreno-Ocampo a spus Consiliului de Securitate ca trei activisti neidentificati ce lupta pentru drepturile omului in Sudan, au fost arestati si torturati in ultima saptamana pentru ca au oferit informatii CPI.

Ambasadorul ONU al Sudanului, Abdalmahmoud Abdalhaleem, l-a acuzat pe Moreno-Ocampo de "santaj politic".

"El transforma din ce in ce mai mult CPI intr-un instrument care nu are nimic de-a face cu justitia", a spus Abdalhaleem Reuters, adaugand ca cele mai multe tari din lume vor suspendarea anchetei pe care Consiliul de Securitate a initiat-o impotriva lui Bashir.

Oficialii ONU spun ca pana la 300000 de oameni au fost ucisi in conflictul din Darfur si ca 2.7 milioane au fost alungati din casele lor. Khartoum spune ca 10000 de oameni au murit.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe