Consiliul ONU pentru Drepturile Omului acuza Israelul de tortura

Consiliul pentru Drepturile Omului din cadrul ONU a adoptat marti un raport privind situatia din Israel, care acuza autoritatile israeliene ca au folosit "tortura fizica si mentala" impotriva detinutilor arabi.

Documentul cere Israelului sa "puna capat torturilor fizice si mentale" si "oricaror forme de tratament sau pedeapsa crude, inumane si degradante".

Consiliul, care a analizat situatia drepturilor omului in Israel in cadrul Analizei periodice universale (EPU), a cerut Guvernului israelian sa ratifice Protocolul aditional al Conventiei Internationale impotriva torturii.

Consiliul a cerut, de asemenea, Israelului sa recunoasca competenta Comisiei antitortura a ONU (CAT) si sa adopte "cat mai curand posibil" in legislatie elementele acestei Conventii impotriva torturii.

Foarte critic cu privire la situatia din teritoriile palestiniene si din Fasia Gaza, raportul a fost apreciat drept "prea favorabil Israelului" de catre gruparile arabe, care nu au aprobat capitolul care saluta cooperarea Guvernului israelian in cadrul EPU.

Dupa o scurta intrerupere a sesiunii, s-a ajuns la un compromis: delegatii care au "multumit" Israelului pentru participarea, deschiderea si disponibilitatea de a coopera" in cadrul analizei Consiliului au fost enumerate explicit, iar raportul a fost adoptat prin consens.

"Unele state au vrut sa politizeze dezbaterea intr-o incinta consacrata drepturilor omului, nu politicii", a declarat ambasadorul Israelului la ONU, Aharon Leshno-Yaar.

Pe de alta parte, Israelul a respins ferm declaratiile unui oficial al ONU care a calificat drept "crima impotriva umanitatii" politica Israelului fata de palestinienii din Fasia Gaza.

"Credibilitatea acestui expert a suferit o lovitura grava prin comunicatul sau care tradeaza mai degraba propaganda antiisraeliana decat limbaj al adevarului", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Externe, Ygal Palmor.

"In aceste conditii intelegem mai bine de ce acest expert este astazi discreditat in ochii organizatiilor pentru apararea drepturilor omului in lume si in cele mai inalte sfere ale ONU", a adaugat acesta.

Expertul ONU pentru drepturile omului in teritoriile palestiniene, Richart Falk, a cerut marti Natiunilor Unite sa "puna in aplicare normele recunoscute privind «responsabilitatea de a proteja» o populatie civila care este pedepsita colectiv de politica asimalta unei crime impotriva umanitatii".

Israelul este tinta unor "critici din partea oficialilor ONU, de regula foarte prudenti din perioada apartheid-ului din Africa de Sud", a adaugat Falk, denuntand totodata "asediul mentinut cu brutalitate de catre Israel asupra Fasiei Gaza".

Potrivit purtatorului de cuvant al Israelului, "situatia din Fasia Gaza este rezultatul direct al violentelor promovate de Hamas impotriva civililor israelieni dar si a populatiei palestiniene" de la preluarea puterii in teritoriu de catre miscarea palestiniana in 2007.

Israelul a consolidat, la 5 noiembrie, blocajul impus in Fasia Gaza din iunie 2007, inchizand toate punctele de trecere, ca replica fata de continuarea tirurilor cu rachete ca partea de sud a Israelului. (AFP)

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe