Marina indiana captureaza 23 de pirati in Golful Aden

Petrolierul sub pavilion Liberian MV Sirius Star este ancorat in larg in Somalia dupa ce a fost deturnat pe 19 noiembrie de piratii somalezi.
Petrolierul sub pavilion Liberian MV Sirius Star este ancorat in larg in Somalia dupa ce a fost deturnat pe 19 noiembrie de piratii somalezi. (William S. Stevens / U.S. Navy via Getty Images.)

New Delhi- Fortele navale indiene au salvat sambata vasul comercial aflat sub atacul piratilor in golful Aden, capturand 23 de pirati, declara India.

Mysore INS din India impreuna cu un elicopter inarmat se aflau intr-o patrulare anti-pirati cand au primit un telefon de urgenta de la nava MV Gibe, sub pavilion etiopian, spunand ca doua vase se apropie si trag focuri de arma, sustine o declaratie a Ministerului Apararii.

“Cand au vazut elicopterul si Mysore, vasele s-au distantat de MV Gibe si au incercat sa scape. Mysore s-a apropiat de vase si le-a ordonat sa se opreasca”.

Trupele de comando indiene au atacat vasele pirat, arestand 12 somalezi si 11 cetateni din Yemen, impreuna cu armele si echipamentul lor, sustinea declaratia.

O dezvoltare a pirateriei anul acesta in aglomeratul golf Aden din Oceanul Indian langa Somalia a determinat creterea costurilor de asigurare, a adus piratilor zeci de milioane de dolari prin rascumparari si au determinat marinele straine sa se indrepte urgent catre acea zona pentru a proteja transportul maritim.

Mai multe operatiuni navale internationale se desfasoara in Somalia, inclusiv o misiune anti piraterie a NATO.

Marina Indiana a declarat in noiembrie ca a scufundat “nava mama” a piratilor somalezi, desi ulterior observatorii anti-piraterie au declarat ca vasul era de fapt unul tailandez incarcat cu echipament de pescuit, care tocmai era deturnat.

Somalia se confrunta cu conflicte continue din 1991 iar guvernul sau slabit, sustinut de vest, inca se lupta cu insurgentii islamisti.

Haosul a alimentat explozia pirateriei. Au existat aproximativ 100 de atacuri anul acesta in apele Somaliei. Piratii care tin prizonieri aproximativ 12 nave si 300 de membri de echipaj se afla in siguranta pe coastele Somaliei.

Printre vasele capturate se afla si un petrolier urias saudit incarcat cu titei in valoare de milioane de dolari, Sirius Star, si un vapor de marfa ucrainean incarcat cu 30 de tancuri din perioada sovietica, MV Faina.