Somalezii sunt nemultumiti de presedintele Hussein

Somalezii isi exprima nemultumirea cauzata de esecul aparent al Guvernului Federal de Tranzitie(TFG), sustinut de Natiunile Unite, dupa ce presedintele Abdallahi Yusuf l-a demis recent pe primul ministru Nur Hassan Hussein.

Aceasta miscare se pare ca a atras si dezacordul comunitatii inteernationale, ceea ce a determinat Kenia sa impuna marti sanctiuni pentru presedintele Yusuf. Somalezii il invinuiesc pe presedintele Yusuf pentru esecul guvernului, criticandu-l dur pentru ca nu a oprit teroristii islamisti si nici nu a arestat piratii care actioneaza pe teritoriul tarii.

Djibril Ahmed este un analist politic somalez. El a declarat reporterului Peter Clottey, din capitala Mogadiscio, ca presedintele Yusuf ar trebui instiintat ca el nu se afla deasupra legii.

“Asa cum stiti, guvernul somalez are o constitutie iar parlamentul alege atat presedintele cat si primul ministru. Au existat cateva dispute in ultimele luni intre presedinte si primul ministru. Presedintele a dat in ultimele doua zile cateva declaratii, anuntand ca nu mai exista un prim ministru...Si a afirmat ca daca parlamentul il accepta pe primul ministru, atunci o sa-l accepte si el. Parlamentarii i-au acordat primului ministru votul de incredere si au fost de acord cu munca sa. Dar se pare ca presedintele a fost un soldat, si inca este, asa incat considera ca poate sa comande ceea ce vrea el…Dar de aceasta data presedintele se inseala”, a afirmat Ahmed.

El a sustinut de asemenea ca guvernul de tranzitie para sa fie lipsit de putere in fata teroristilor islamisti.

“Pe teren, acest guvern nu are deloc putere. Majoritatea puterii si a controlului pare sa fie in mainile islamistilor. Presedintele sau guvernul este controlat de islamisti in Baidoa si uneori in Mogadiscio.Astfel ca puterea guvernului este falsa. Primul ministru incearca sa se asigure ca, poate intr-o zi, o sa existe un guvern bun care o sa reprezinte intreaga populatie”, a sustinut el.

Ahmed a declarat ca Kenia a actionat corect impunand sactiuni presedintelui Yusuf, despre care Nairobi crede ca submineaza munca guvernului de tranzitie.

“Ceea ce a facut Kenia este corect pentru ca, dupa cum stiti, Kenia a trecut prin niste momente grele in timpul alegerilor recente, si declara ca daca Yusuf nu se conformeaza comunitatii internationale, o sa existe consecinte. Astazi, ministrul de externe al Keniei a dat o declaratie in care a sustinut ca daca presedintele Abdullahi Yusuf nu va urma intocmai planurile IGAD (Autoritatea Interguvernamentala privind Dezvoltarea), atunci nu o sa mai primeasca sustinere din partea corpului regional si international”, a subliniat Ahmed.

El a afirmat ca exista sanse mari ca presedintele Yusuf sa nu acorde atentie avertizarii severe venite de la Nairobi.

“In aceasta situatie, Abdullah Yusuf este obligat sa urmeze vechiul ordin, deoarece in concret, nu este vorba despre o singura persoana. Dar se pare ca in aceasta situatie Yusuf va face o mare greseala, si si-ar putea pierde astfel puterea. Se pare ca acesta va fi sfarsitul lui Yusuf”, a declarat el.

Ahmet a afirmat ca daca presedintele isi va pierde puterea, parlamentul va trebui sa aleaga un nou presedinte care sa-l urmeze.

“Daca el va pierde puterea si nu va mai fi presedinte, parlamentul se va intruni din nou pentru a alege un nou presedinte. Yusuf ar trebui sa stie ca el nu este deasupra legii, si ar trebui sa urmeze constitutia. Dar se pare ca acest guvern va esua”, a evidentiat Ahmed.

El sustine ca este destul de posibil ca somalezii sa ceara alegerea unui nou presedinte daca Yusuf nu-si va indrepta comportamentul.

“Da, daca nu reuseste sa respecte legile, atunci somalezii din toata lumea o sa solicite inlocuirea sa prin alegerea unui nou presedinte de catre parlament. Cel putin acum urmam calea democratiei in loc sa folosim gloante pentru a negocia, asa cum se intampla inainte”, a declarat el.

Intre timp, Statele Unite si-au exprimat marti dezamagirea in ceea ce-l priveste pe presedintele Yusuf, sustinand ca indepartarea primului ministru Nur submineaza de fapt eforturile guvernului national de tranzitie de a promova pacea si stabilitatea in regiune.