Bagosora condamnat la inchisoare pe viata pentru genocid

Un dosar al fostului colonel Theoneste Bagosora, conducatorul din umbra al genocidului din Rwanda din 1994 sta pe masa tribunalului Natiunilor Unite din Arusha, Tanzania. El a fost condamnat la inchisoare pe viata.

O Curte a Natiunilor Unite l-a condamnat, joi, la inchisoare pe viata, pe fostul colonel de armata acuzat ca ar fi ucis din umbra 800.000 de persoane in Rwanda, in 1994.

Tribunalul Crimelor Internationale (ICTR) cu sediul in Tanzania l-a acuzat pe Theoneste Bagosora, in varsta de 67 de ani, ca ar fi ordonat trupelor Interahamwe Hutu sa ucida 800.000 de persoane Tutsis si sa aresteze persoane Hutus, in 100 de zile. "Colonelul Bagosora este vinovat de genocid si crime impotriva umanitatii, precum si crime de razboi”, a spus Curtea.

Procurorii au afirmat ca Bagosora, iar mai apoi cabinetul director al ministrului apararii, si-a asumat controlul afacerilor militare si politice din tara central africana dupa ce presedintele Juvenal Habyarimana a fost ucis in momentul doborarii avionului sau.

Generalul canadian Romeo Dallaire, liderul Natiunilor Unite responsabil cu mentinerea pacii din timpul genocidului, l-a descris pe Bagosora ca fiind cea mai importanta persoana din spatele genocidului, declarand chiar ca a fost amenintat de general cu un pistol.

"E foarte bine ca in sfarsit a fost condamnat. Acest lucru ar trebui sa fie un mesaj adresat celor care vor repeta actiunile generalului. Ei ar trebui sa stie ca niciodata nu vor scapa de justitie”, a spus Robert Munyeneza, in varsta de 25 de ani, un supravietuitor al genocidului.

In rechizitoriul sau, Curtea a spus ca Bagosora inainte de a da ordinul de ucidere in masa, a atacat discutiile de pace cu Tanzania spunand ca se va intoarce in Rwanda pentru "a pregati apocalipsa”.

Dupa genocid, Bagosora a plecat in exil in Camerun. A fost arestat in 1996 si pus sub acuzare in 1997. Procesul lui a inceput in 2002 si a durat cinci ani, pana la mijlocul anului 2007. El a fost pus sub 11 capete de acuzare pentru genocid, crime de razboi si crime impotriva umanitatii. A fost achitat de acuzatia de conspiratie potrivit careia ar fi vrut sa organizeze un genocid inainte de aprilie 1994. "Acest verdict transmite un mesaj puternic tiranilor de peste tot. Daca ei comit isi vor petrece toata viata dupa gratii”, a declarat Reed Brody, consilier pe supravegherea drepturilor omului.

Promotorii belgieni ai pacii

Bagosora a fost gasit vinovat si de uciderea a 10 promotori ai pacii de nationalitate belgiana, de crimele din cateva zone ale capitalei Kigali din Gisenyi si responsabil de moartea prim-ministrului Rwandei si a liderului Curtii Constitutionale.

Si fostii ofiteri colonel Anatole Nsengiyumva si maior Aloys Ntabakuze au primit sentinta de inchisoare pe viata pentru genocid. Generalul Gratien Kabiligi a fost achitat de toate acuzatiile. Curtea l-a mai condamnat si pe cumnatul lui Habyarimana, Protais Zigiranyirazo, un om de afaceri cunoscut ca "Domnul Z”, la 20 de ani de inchisoare pentru genocid si exterminare, precum si pentru crime impotriva umanitatii.

Zigiranyirazo, in varsta de 70 de ani, a fost acuzat ca ar fi membru al Akazu, o mica grupare puternica de elita a membrilor grupului Hutu despre care se crede ca au planuit exterminarea minoritatii Tutsis. Curtea l-a gasit vinovat pe Zigiranyirazo pentru ca a provocat si a ajutat la uciderea catorva oameni la o bariera si pentru ca le-a tinut un discurs unor atacatori, care mai apoi au ucis intre 800 si 1500 de refugiati Tutsis la Kesho Hill.

Curtea si-a inceput activitatea in 1997. Pana la sfarsitul anului trebuie sa adune toate informatiile, iar pana in 2010 sa asculte toate apelurile. Generalul Natiunilor Unite, Assembly, discuta daca sa extinda mandatul curtii.

"Si ceilalti oameni care au provocat genocidul ar trebui adusi in fata justitiei cat mai de repede posibil. Doar atunci victimelor li se va face dreptate”, a spus Chantal Kabasinga, presedintele Asociatiei Vaduvelor Genocidului din Rwanda.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe