Cel putin 205 de morti, potrivit unui nou bilant al raidurilor israeliene din Fasia Gaza

Israel - 27 decembrie, 2008 - Israelul a lansat un val masiv de atacuri aeriene asupra cladirilor serviciilor de securitate ale Hamas din Fasia Gaza, in urma carora au murit cel putin 155 de palestinieni si ranind mai multe sute de persoane dupa ce Israelul a avertizat Hamas de a opri atacurile cu rachete asupra civililor israelieni.
Israel - 27 decembrie, 2008 - Israelul a lansat un val masiv de atacuri aeriene asupra cladirilor serviciilor de securitate ale Hamas din Fasia Gaza, in urma carora au murit cel putin 155 de palestinieni si ranind mai multe sute de persoane dupa ce Israelul a avertizat Hamas de a opri atacurile cu rachete asupra civililor israelieni. (Uriel Sinai / Getty Images)

Cel putin 205 de persoane au fost ucise sambata in raidurile desfasurate de fortele aeriene israeliene in Fasia Gaza, a afirmat seful serviciilor de urgenta din acest teritoriu.

"Atacurile au provocat 205 morti si sute de raniti", a afirmat Mouawiya Hassanein, seful serviciilor palestiniene din Fasia Gaza.

Acest bilant este in continuare provizoriu, din cauza continuarii sporadice a raidurilor sambata seara.

Operatiunea desfasurata de Israel "va continua si se va intensifica atat cat va fi necesar", a avertizat sambata ministrul israelian al Apararii, Ehud Barak, in cadrul unei conferinte de presa.

Atacurile israeliene au vizat cladirile serviciilor de securitate ale Hamas, miscarea islamista care controleaza Fasia Gaza.

Generalul Tawfik Jaber, seful politiei Hamas, a fost ucis in aceste operatiuni care au vizat in mod special cartierul general al politiei Hamas din orasul Gaza, potrivit unor surse palestiniene.

Hamas a cerut, intr-un comunicat, gruparii sale armate, Ezzedine al-Kassam, sa "isi mobilizeze toate mijloacele pentru a impiedica sionistii sa doarma".

Ulterior, postul de radio al Hamas a anuntat ca zeci de rachete au fost lansate sambata din Fasia Gaza impotriva Israelului, ca represalii la operatiunile acestuia pe teritoriul controlat de miscarea islamista.

Serviciile de urgenta israeliene au afirmat ca o femeie de origine israeliana a fist ucisa sambata in orasul Netivot, in sudul tarii, de o racheta palestiniana lansata din Fasia Gaza.

Proiectilul a lovit in plin o casa din aceasta localitate, provocand moartea unei persoane si ranirea altor patru, a precizat Magen David Adom, echivalentul israelian al Crucii Rosii.

Aviatia israeliana a lansat sambata un atac masiv impotriva instalatiilor Hamas din Gaza, ca urmare a cresterii numarului de atacuri cu racheta asupra sudului Israelului.

Potrivit unui jurnalist al AFP, aviatia israeliana a lansat zeci de raiduri simultane impotriva instalatiilor Hamas din toata Fasia Gaza.

Fawzi Baroum, purtatorul de cuvant al Hamas, a declarat pentru postul de radio al miscarii islamiste ca aceste operatiuni sunt un "complot orchestrat" dupa intalnirea de joi dintre presedintele egiptean, Hosni Mubarak, si ministrul israelian de Externe, Tzipi Livni.

El a acuzat Egiptul ca a dat unda verde Israelului pentru a lansa aceste operatiuni in legatura cu care liderii israelieni au avertizat de mai multe zile.

"Ajunge! Situatia se va schimba", a declarat Livni la incheierea intrevederii cu Hosni Mubarak, comentand escaladarea violentelor de la expirarea, la 19 decembrie, a armistitiului de sase luni dintre Hamas si Israel, negociat prin intermediul Egiptului.

Armata israeliana a confirmat ca a lansat sambata atacuri aeriene masive in Fasia Gaza.

"Aviatia noastra a intervenit masiv sambata impotriva infrastructurilor Hamas din Fasia Gaza, pentru a pune capat atacurilor teroriste din ultimele saptamani impotriva zonelor civile israeliene", a afirmat purtatorul de cuvant.

"Am avertizat populatia civila din Fasia Gaza in legatura cu atacurile noastre, iar Hamas, care se adaposteste in sanul acestei populatii, este singura responsabila de situatie", a adaugat el.

Operatiunea abia a inceput, a afirmat si un purtator de cuvant al armatei israeliene, Avi Benyahou, pentru postul de radio militar.

Potrivit acestui post de radio, operatiunea israeliana a vizat in special infrastructurile militare ale Hamas.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe