Hamas neaga ca ar accepta in anumite conditii o propunere a UE pentru un armistitiu

Hamas a dezmintit joi ca ar accepta in anumite conditii propunerile formulate de Uniunea Europeana in vederea unui armistitiu cu Israelul in Fasia Gaza, atribuind unui "fals comunicat" declaratiile in acest sens ale unuia dintre purtatorii sai de cuvant.

"Este un fals comunicat lipsit de orice adevar. Acesta a fost propagat de parti ostile pentru a genera indoieli asupra pozitiei Hamas", a declarat purtatorul de cuvant al miscarii islamiste, Fawzi Barhoum.

"Nu am facut nici o declaratie pe aceasta tema", a adaugat el.

In comunicatul respectiv, difuzat de site-ul de Internet al Hamas, Barhoum afirma: miscarea "accepta aceasta initiativa cu conditia ca agresiunea (israeliana) sa inceteze, ca blocada sa fie ridicata, toate punctele de trecere sa fie deschise si sa obtinem garantii internationale ca ocupantul nu va reincepe acest razboi terorist".

"Acordul de armistitiu trebie sa constituie un acord global care sa includa un armistitiu, ridicarea blocadei si repunerea in functiune a tuturor punctelor de trecere", adauga Barhoum, potrivit acestui comunicat.

Ministrii de Externe ai celor 27 de state UE, sau reprezentantii lor, au facut apel, intr-un text difuzat in urma unei reuniuni la Paris, la un "armistitiu imediat si permanent" care sa permita o "actiune umanitara imediata" pentru populatia din Fasia Gaza, precum si redeschiderea punctelor de trecere din acest teritoriu spre Egipt si Israel.

O incetare a luptelor "trebuie sa permita deschiderea perena si normala a tuturor punctelor de trecere" spre Fasia Gaza, subliniaza declaratia, exprimand disponibilitatea UE de a facilita acest obiectiv.

Uniunea Europeana s-a declarat dispusa sa trimita la Rafah misiunea sa de observatori pentru a permite redeschiderea acestei frontiere, in legatura cu Egiptul, Autoritatea Palestiniana si Israelul.