Armata din Sri Lanka se indreapta inspre ultimele baze al Tigrilor Tamil

Trupe din Sri Lanka patruleaza in capitala politica a Tigrilor Tamil, Kilinochchi, aflata la aproximativ 330 de kilometri nord de Colombo.
Trupe din Sri Lanka patruleaza in capitala politica a Tigrilor Tamil, Kilinochchi, aflata la aproximativ 330 de kilometri nord de Colombo. (Lakruwan Wanniarachchi / AFP / Getty Images)

COLOMBO - Trupele din Sri Lanka au avansat luni inspre bastioanele Tigrilor Tamil, asezandu-se in pozitie pentru a asalta istmul puternic fortificat care duce inspre peninsula Jaffina.

Trupele s-au indreptat la sud de Trecatoarea Elefant, intrarea catre Jaffina si fosta baza militara pe care Tigrii au cucerit-o in 2000, impreuna cu Oddosudan, un oras aflat la est de ultima mare reduta a Tigrilor, portul Mullaittivu, declara armata.

“Trupele au capturat astazi coasta sudica a Trecatorii Elefant”, a declarat purtatorul de cuvant al aramatei, brigadierul Udaya Nanayakkara. Tigrii sunt ascunsi in fortificatiile aflate la nord de aici, dar s-au blocat acum intr-o fasie ingusta inconjurati la nord si la sud de armata.

Avioane si elicoptere au bombardat si au lansat rachete asupra locatiilor LTTE din apropiere de Mullaittivu si de drumul A-34 care duce inspre el, sustin fortele aeriene.

Tigrii Eliberarii Tamil Eelam(LTTE) nu au comentat imediat situatia.

Ofensiva militara a incercuit rapid separatistii Tigri intr-un colt stramt al insulei din Oceanul Indian, dupa ce au cucerit vineri capitala auto-proclamata, Killinochchi.

Analistii sustin ca aceasta a fost cea mai devastatoare infrangere suferita de rebeli, priviti candva ca cele mai viabile grupari de gherila, dar care acum pierd din ce in ce mai mult teren in fata unei armate hotarate din Sri Lanka.

Majoritatea analistilor atentioneaza ca daca razboiul conventional se va incheia, LTTE s-ar putea intoarce la tacticile de gherila “loveste si fuge” si la bombardari ale capitalei Colombo, asa cum au facut vineri cand au ucis trei piloti la doar cateva ore dupa ce capturarea orasului Kilinochchi a fost anuntata.

Tigrii poarta unul dintre cele mai indelungate razboaie civile, avand scopul de a stabili un stat separat pentru minoritatea Tamil din Sri Lanka. In conflict au murit 70 000 de persoane din 1983, cand acesta a inceput.

Cu un an in urma, guvernul presedintelui Mahinda Rajapaksa a anulat un armistitiu, putin observat, negociat cu ajutorul Norvegiei, acuzandu-i pe rebeli ca se folosesc de acesta pentru a se reinarma si amenintand ca o sa-i distruga daca nu se predau .

LTTE declara ca se lupta pentru drepturile etnicilor Tamil, maltratati de guvernele succesive conduse de majoritatea sinhalesa, de cand Sri Lanka si-a castigat independenta de la Marea Britanie in 1948.

Dar organizatii de drepturile omului sustin ca LTTE, care se afla pe lista americana si UE a teroristilor, foloseste din ce in ce mai des tamilii ca scuturi umane, creindu-le fortat imaginea unor luptatori.

Agentiile de ajutorare estimeaza ca cel putin 200 000 de tamili au fost scosi cu forta din casele lor si sunt blocati intre rebelii care nu-i lasa sa plece si o viata dura in taberele de refugiati pazite de armata, unde multi dintre ei sunt tratati ca posibili suspecti LTTE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe