Consiliul de Securitate al ONU cere un acord imediat de incetare a focului in Fasia Gaza

Consiliul de Securitate al ONU cere un acord imediat de încetare a focului în Fâşia Gaza.
Consiliul de Securitate al ONU cere un acord imediat de încetare a focului în Fâşia Gaza. (PATRICK BAZ / AFP / Getty Images)

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat joi seara o rezolutie care cere un acord imediat de incetare a focului in Fasia Gaza.

Rezolutia 1.860 a fost adoptata cu 14 voturi din 15, iar Statele Unite s-au abtinut. Aceasta decizie a americanilor a fost putin surprinzatoare, diplomatii punandu-si speranta, inainte de votare, intr-un vot in unanimitate.

Potrivit documentului, Consiliul "subliniaza (aspectul de-n.r.) urgenta si cere incetarea imediata, durabila si pe deplin respectata a focului si retragerea completa a fortelor israeliene din Gaza".

Rezolutia 1.860 "condamna violentele si ostilitatile indreptate impotriva civililor si toate actiunile teroriste", fara a face mentiune explicita la tirurile de racheta ale Hamas.

Consiliul de Securitate "solicita furnizarea, fara obstructie, de ajutoare umanitare in toata Fasia Gaza" si "saluta initiativele care vizeaza deschiderea de coridoare umanitare".

Consiliul a cerut tarilor membre sa favorizeze amplasarea in Gaza a unor dispozitive pentru a garanta ca intreruperea focului va fi durabila, in special "impiedicand contrabanda" cu arme si "asigurand redeschiderea punctelor de trecere" catre Gaza.

In acest sens, oficialii ONU "saluta initiativa egipteana si celelalte eforturi regionale si internationale aflate in desfasurare".

La finalul medierii efectuate in regiune la inceputul saptamanii de presedintele francez Nicolas Sarkozy, presedintele egiptean Hosni Mubarak i-a invitat la Cairo pe oficialii israelini si pe cei palestinieni pentru a avea un dialog pe tema incetarii focului, a securizarii frontierei, a redeschiderii punctelor de trecere si a ridicarii blocadei israeliene din Fasia Gaza.

Rezolutia 1.859 "incurajeaza masuri tangibile in vederea reconcilierii interpalestiniene".

Totodata, documentul "solicita partilor si comunitatii internationale sa depuna eforturi noi si urgente in vederea realizarii unei paci globale bazata pe viziunea unei regiuni unde doua state democrate, Israel si Palestina, convietuiesc in pace, in cadrul unor frontiere sigure si recunoscute".

Rezolutia este rezultatul a trei zile de negocieri intense, efectuate la sediul Natiunilor Unite, intre ministrii occidentali si cei arabi, pentru a pune capat conflictului din Fasia Gaza unde in urma operatiunii militare israeliane impotriva miscarii radicale palestiniene Hamas au murit in 13 zile peste 700 de persoane.

Sedinta a fost prezidata de ministrul francez de Externe, Bernard Kouchner, a carui tara asigura in ianuarie presedintia Consiliului. La sedinta a participat si omologul sau american Condoleezza Rice si cel britanic David Miliband, dar si numerosi ministri arabi, secretarul general al Ligii arabe, Amr Moussa, si secretarul general al ONU, Ban Ki-moon.