Opt morti in exploziile din hotelurile indoneziene

Presedintele indonesian, Susilo Bambang Yudhoyono, intalneste una dintre victime, dupa explozia unei bombe la hotelul Ritz-Carlton, 17 iulie 2009 in Jakarta, Indonesia.
Presedintele indonesian, Susilo Bambang Yudhoyono, intalneste una dintre victime, dupa explozia unei bombe la hotelul Ritz-Carlton, 17 iulie 2009 in Jakarta, Indonesia. (Getty Images)

JAKARTA - In doua hoteluri de lux din centrul capitalei Indoneziei au explodat bombe, ucigand opt persoane si ranind multe altele, intr-un atac despre care presedintele sustine ca va duce la afectarea increderii in cea mai mare economie de piata din sud-estul Asiei.

Atacurile sinucigasilor cu bomba au lovit hotelurile JW Marriott si Ritz-Carlton - amandoua hoteluri fiind cunoscute si vizitate de oamenii de afaceri din strainatate, fiind printre cele mai bine protejate din punct de vedere al securitatii din Jakarta - la momentul la care clientii lor luau micul dejun.

In timp ce suspiciunile vor cadea probabil asupra gruparii militante Jemaah Islamiah, acuzate si de un alt atac asupra hotelului Marriot, precum si pentru bombardarea insulei Bali in 2002 unde au muri 202 oameni, seful politiei din Danuri sustine ca este prea devreme pentru a face speculatii.

"Inca lucram. Organizam cercetari la locul faptei, deci nu putem grabi lucrurile", a declarat el.

Gruparea, care doreste crearea unui stat islamist in partea de sud-est a Asiei, a fost acuzata de un sir de atacuri pana in 2005, dar multi militanti au fost arestati de atunci.

Vizibil suparat, presedintele Susilo Bambang Yudhoyonu, reales luna aceasta pe considerentele unei securitati imbunatatite si a unei economii sanatoase, a declarat ca atacurile reprezinta actele unei grupari teroriste menite sa distruga tara.

"Sunt sigur ca majoritatea dintre noi suntem ingrijorati, ne pare foarte rau si jelim in liniste", a declarat el la o conferinta de presa, adaugand ca atacatorii "radeau si se veseleau cu furie si dispret".

"Acestia nu cunosc sensul umanitatii si nu le pasa de distrugerea tarii, pentru ca acest act de teroare va avea un impact larg asupra economiei noastre, climatului de afaceri, turismului, asupra imaginii noastre in lume si multe altele."

Politia a declarat ca atacatorii au intrat la Marriot dandu-se drept clienti, miercuri, pentru a plasa bombele in camerele lor. O a treia bomba a fost gasita si dezactivata intr-o geanta de laptop la al 18-lea etaj.

"Camera 1808 a devenit postul lor din 15 iulie", a declarat la o conferinta de presa seful general al politiei, Bambang Hendarso Danuri, adaugand ca atacatorii sinucigasi au fost ucisi in explozii.

Televiziunea TVOne din Indonezia a aratat o serie de imagini ale unui om despre care sustin ca este atacatorul de la Ritz-Carlton. Acesta purta o sapca de baseball si tragea o geanta cu rotile.

Caderea pietelor financiare

Pietele financiare din Indonezia au cazut dupa explozii, iar rupia a scazut cu un procent inainte ca bancile controlate de stat sa intervina pentru a o sustine, declara comerciantii, si a sfarsit la 10.200 de rupii pentru un dolar. Actiunile indoneziene au scazut cu 1,7% si au incheiat cu o scadere de 0,6%.

Condamnarea internationala a atacurilor a fost prompta.

Secretarul General al ONU, Ban Ki-Moon, a declarat ca este sigur ca responsabilii vor fi sanctionati, iar presedintele american, Barack Obama, care a trait in Jakarta timp de 4 ani, dupa ce mama sa s-a casatorit cu un indonezian, a numit atacurile "scandaloase".

"Aceste atacuri au facut clar faptul ca extremistii raman pe aceeasi directie de a ucide oameni nevinovati, femei si copii de orice credinta din toate tarile", a declarat Casa Alba.

In New York, tinta atacurilor din 11 septembrie 2001, autoritatile declara ca a fost intarita securitatea in majoritatea hotelurilor.

Opt americani s-au aflat printre cei raniti la Jakarta, iar politia declara ca printre victime exista cetateni din Indonezia, Australia, Coreea de Sud, Olanda, Italia, Anglia, Canada, Norvegia, Japonia si India.

Majoritatea ranitilor de la Marriot participau la o intalnire de afaceri organizata de firma de consultanta CastleAsia.

Tim Mackay, seful firmei de ciment Holcim Indonezia si alti 19 membri ai companiei au fost ucisi.

Incidentul a facut ca echipa de fotbal a Marii Britanii sa-si anuleze turneul din Jakarta. Un angajat de la Ritz -Carlton a declarat ca echipa trebuia sa se cazeze la hotel inaintea unui meci de la inceputul saptamanii viitoare.

Sange pe strazi

Martorii declara ca atacurile de la Marriot si Ritz-Carlton s-au succedat la o diferenta de cateva minute si se pare ca amandoua au avut loc in restaurantele hotelurilor, in timpul micului-dejun.

"A fost galagie mare, precum un tunet mai continuu, iar apoi a fost urmat de a doua explozie", a declarat Vidi Tanza, care lucreaza langa hotel.

Alex Asmasoebrata alerga in apropierea hotelurilor la momentul exploziilor.

Un raport de securitate australian de joi, a sustinut ca Jemaah Islamiah va lovi din nou. Autoritatile din Malaezia, unde gruparea isi are radacinile, au declarat ca au trecut la consolidarea securitatii in cladirile guvernului, in mall-uri si hoteluri.

Institutul de strategie politica australian a afirmat ca tensiunile de la conducerea Jemaah Islamiah si eliberarile recente ale membrilor sai au ridicat posibilitatea ca gruparile dezbinate sa nu urmareasca sa revigoreze miscarea.

Sidney Jones, un expert din Jakarta de la Grupul International de Crize, sustine ca Jemaah Islamiah ca si organizatie nu pare sa fie responsabila.

"Este mai probabil sa fie vorba de o grupare dezbinata decat de Jemaah Islamiah, ceea ce nu inseamna ca nu ar fi vorba de membri ai Jemaah Islamiah, dar este foarte improbabil ca Jemaah Islamiah, ca si organizatie, sa fie in spatele atacului," apreciaza Jones.