O poveste trista din China moderna

Jason Wang a ajuns recent in Philadelphia.
Jason Wang a ajuns recent in Philadelphia. (The Epoch Times)

Un "an sensibil” - asa a numit Partidul Comunist Chinez (PCC) anul 2009 — pentru oficialii guvernului chinez termenul "sensibil” este un cuvant de cod pentru a fi pretatiti sa fie mai severi cu publicul dizident. Acest an marcheaza 60 de ani de cand PCC a preluat puterea asupra Chinei si 20 de ani de la Masacrul din Piata Tiananmen. Mai important, au trecut zece ani de cand Partidul a inceput persecutia impotriva Falun Gong, o practica pasnica pentru minte si corp bazata pe principiile adevar, compasiune si toleranta.

Jason Wang, in varsta de 36 ani, fost lector universitar din Hefei, Privincia Anhui (la aproximativ 250 de mile distanta de Shanghai) este unul dintre acestia. Wang si sotia sa Tina Jia practica Falun Gong.

In seara zilei de 20 iulie, Wang si zeci de practicanti si aderenti ai Falun Gong au stat in apropierea cladirii ce adaposteste Clopotul Libertatii. "Stand alaturi de Clopotul Libertatii, am cerut incetarea persecutiei in China”, a spus Wang prin intermediul unui translator.

Wang a fugit recent din China, impreuna cu sotia sa, si au sosit in Philadelphia. El a crescut intr-o familie educata. Tatal sau este avocat iar mama sa este profesoara.

In octombrie 1999, la mai putin de trei luni dupa ce PCC a inceput campania sa brutala impotriva Falun Gong, Wang a fost concediat de la locul sau de munca din Universitate, deoarece a calatorit la Beijing pentru a face apel catre guvernul chinez sa inceteze persecutia,

In anul 2000 el a fost arestat intr-un internet-cafe’. Proprietarul l-a raportat pe Wang politiei locale cand a vazut ca acesta incerca sa acceseze site-ul Clearwisdom. org. Website-ul este gestionat de practicantii Falun Gong de peste ocean, pentru a oferi informatii despre persecutie si a impartasi idei.

El a scapat in drumul catre sectia de politie, apoi a fost arestat din nou la 15 minute dupa ce si-a sunat parintii pentru a le spune unde a fost. Tatal sau, fiind avocat, a incercat sa-si ajute fiul, dar a ramas neajutorat.

Guvernul comunist interzice avocatilor sa apere practicanti Falun Gong. Avocatii care i-au reprezentat pe practicantii Falun Gong au devenit la randul lor victime ale PCC, confruntandu-se cu inchisoare, tortura, hartuire, intimidare, batai si anularea licentelor de practica a meseriei.

Wang a indurat 8 luni de tortura in Centrul de Detentie Fei Dong. Acolo, in frigul unei nopti de noiembrie, politia l-a dezbracat pe Wang, lasandu-l asa in frig, si ordonand detinutilor sa toarne apa rece peste el la fiecare 30 de minute.

Wang a fost fortat sa poarte la picioare lanturi de fier de 16 kg, zi si noapte. Mainile sale erau deseori incatusate.

El a fost fortat sa munceasca 16 ore in fiecare zi. "Suntem sclavii ce muncesc in spatele importurilor ieftine chineze”, a spus Wang cand a vazut "Fabricat in China”, un film documentar despre ornamentele pentru pomul de Craciun, vandute in magazinele americane, ornamnetele de Craciun sunt o parte din produsele fabricate in lagare de munca.

Aproximativ 90% din ornamentele pentru pomul de Craciun vandute in SUA sunt fabricate in China. Conform unui raport citat de Senatorul american Byron Dorgan din Dakota de Nord, multe ornamente pentru brazii de Craciun vandute de majoritatea comerciantilor cu amanuntul sunt fabricate in China in lagare de munca.

O chinezoaica, originara din Provincia Fukian, a cerut sa fie citata ca anonim de teama sa nu fie identificata de spionii PCC in USA. Ea a spus: "Nu ma pot abtine sa nu plang. Stiu ca ceea ce a spus este adevarat. Nimeni nu poate vorbi deschis despre asta in China... numai aici”.

Wang a spus ca tortura psihica era doar o parte din pustiire. "Uciderea constiintei este mai mortala.”

In timpul detentiei in lagarul de munca Wang a fost batut de mai multi politisti. Treaba lor era sa ii spele creierul lui Wang si sa il faca sa isi denunte credinta. Pentru multi politisti, analizele de performanta, salariile, bonusurile si promovarile sunt strans legate de numarul practicantilor Falun Gong pe care au reusit sa ii constranga sa renunte la practica. Ei aveau ordine sa faca orice pentru a indeplini cota ceruta. Ordinele originale date de PCC de a elimina Falun Gong includeau: "nicio masura nu este prea excesiva” si "daca au murit in urma bataii, se va considera ca s-au sinucis”.

Intr-o zi, Jason a fost batut pana a cazut inconstient. Cand s-a trezit, el si-a dat seamana ca un ofiter de politie, un tanar la vreo 20 de ani, incerca sa desfaca franghia legata in jurul corpului lui Wang. El a privit la picioarele batucite ale lui Wang, la fata si bratele lui, apoi a intrebat: "Ma urasti?”.

Wang a raspuns: "Nu. Stiu ca nu vrei sa faci asta.”

Tanarul a ramas incremenit. "Este serviciul meu, nu constiinta mea.”

"Este o tragedie nu numai pentru cei care sunt persecutati, dar si pentru aceia care comit crime impotriva umanitatii, impotriva constiintei lor”, a mai adaugat Wang.

Wang a cerut comunitatii internationale sa ajute la restaurarea constiintei in China. "Fara constiinta nu exista speranta, nu exista viitor... persecutia impotriva Falun Gong este un test pentru umanitatea fundamentala din noi toti. Persecutia trebuie sa fie oprita.”

Vocea lui Wang si-a gasit ecoul in cea a sotiei sale Tina, care cauta ajutor pentru a-si elibera mama, inchisa intr-un lagar de munca chinez pe motiv ca practica Falun Gong.