Fortele DRC au capturat un important suspect al genocidului din Rwanda

Presedintele Republicii Democrate Congo, Joseph Kabila Kabange.
Presedintele Republicii Democrate Congo, Joseph Kabila Kabange. (DON EMMERT / AFP / Getty Images)

Fortele congoleze au arestat unul dintre principalii suspecti ai crimelor comise in timpul genocidului din Rwanda. Acuzatul, fost primar al unui oras rwandez va fi dus in fata instantei, la un tribunal special pentru suspectii de genocid, aflat in Tanzania.

Purtatorul de cuvant al guvernului congolez, Lambert Mende, a confirmat faptul ca armata congoleza l-a capturat pe fugarul Gregoire Ndahimana in estul Republicii Democrate Congo.

“Da, Gregoire Ndhimana a fost arestat impreuna cu o grupare FDLR care lupta impotriva trupelor noastre acolo”, a declarat Mende.

Suspectul cautat se ascundea in cadrul Fortelor Democratice pentru Eliberarea Rwandei, cunoscut ca FDLR. DRC si Rwanda au pornit operatiuni militare comune anul acesta, impotriva FDLR, compus in mare parte din etnicii Hutus, responsabili de genocidul din Rwanda, din 1994.

Ndahimana a fost prins in timp ce cauta hrana printre localnici. Va fi judecat in Arusha, Tanzania, la Tribunalul International Penal pentru Rwanda.

Instanta l-a acuzat pe Ndahimana de genocid, sau complicitate la genocid, conspiratie la comiterea de genocid si crime impotriva umanitatii. El este acuzat de conspiratie impreuna cu un preot si cu militia etnica locala, pentru exterminarea populatiei minoritare tutsi, a orasului.

Aproape toti cei 6000 de tutsi care locuiau in orasul condus de fostul primar au fost ucisi, se pare, in timpul izbucnirii violentelor etnice. Mai mult de 2000 de persoane au murit cand biserica in care au cautat refugiu a fost daramata cu un buldozer, se presusupune ca la solicitarea preotului local.

Acuzatia instantei detaliaza presupusele intalniri anterioare violentelor cu preotul si cu alte persoane, pentru planificarea masacrului.

In acuzatie se sustine ca autoritatile locale au lansat initial atacul impotriva minoritatii tutsi pentru a-i alunga din casele lor, inspre biserica. Ulterior, autoritatile au slabit refugiatii prin intermediul unor conditii mizere de viata si atacuri continue impotriva bisericii, pana cand au reusit sa o distruga complet.

In acuzatie se sustine ca dupa distrugerea bisericii si dupa moartea celor aflati inauntrul ei, suspectul a baut o bere impreuna cu preotul si cu celelalte autoritati pentru a sarbatori.

Alte 12 persoane acuzate de tribunalul special raman in libertate.

Presedintele principalei asociatii pentru victimele genocidului din Rwanda a solicitat DRC-ului sa-si intensifice eforturile pentru capturarea fugarilor, dintre care multi se afla inca in estul statului Congo si a caror locatie este cunoscuta deja, de multa vreme, de guvernul congolez.

Purtatorul congolez de cuvant, Mende, recunoaste ca si alti suspecti de genocid se afla in cadrul FDRL si si-a exprimat speranta ca, in contextul unei noi ofensive militare impotriva gruparii, si ceilalti vor fi prinsi si trimisi la instanta din Tanzania pentru a fi judecati.

“Speram ca toti cei vinovati de genocid, care se ascund in randul lor [FDRL], o sa fie prinsi, insa nu-i putem localiza deocamdata, deoarece se ascund si se tot muta”, a declarat Mende.

Relatiile dintre Congo si Rwanda s-au imbunatatit simtitor in ultimul an. Cele doua state colaboreaza pentru a elimina FDRL-ul si au restabilit, in mod formal, legaturile diplomatice, pentru prima oara, dupa mai mult de un deceniu.

Fortele FDRL care isi desfasoara activitatea in estul statului Congo au reprezentat un ghimpe in relatiile dintre Rwanda si DRC de mai multi ani. Dupa genocid, Rwanda a lansat operatiuni militare in teritoriul DRC pentru a gasi suspectii de genocid care s-au ascuns acolo.

Presedintele congolez, Joseph Kabila si presedintele Rwandei, Paul Kagame s-au intalnit la granita saptamana trecuta, pentru a marca imbunatatirea relatiilor dintre cele doua state.

Mai mult de 800 000 de rwandezi au murit in 1994, in doar 3 luni de violente.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe