Sala Savoy a Teatrului de revistă, redeschisă de Zilele Bucureştilor

Preşedintele Traian Băsescu şi soţia sa Maria Băsescu au participat, duminică seara, la ceremonia de redeschidere a Sălii Savoy a Teatrului de revistă "Constantin Tănase" din Capitală, care timp de şase ani a fost închisă pentru lucrări de consolidare, reabilitare şi modernizare.

"Bravo, aţi făcut o treabă bună", i-a spus Traian Băsescu directorului Teatrului "Constantin Tănase", Alexandru Arşinel.

Acesta din urmă le-a mulţumit, în discursul său, celor care au ajutat la reparaţia sălii şi a salutat prezenţa în sala teatrului a şefului statului şi a primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu.

"Pentru revista românească este o zi de sărbătoare. După o absenţă de şase ani, Teatrul de revistă 'Constantin Tănase' se reîntoarce în Sala Savoy, complet renovată şi modernizată. Am ajuns astfel la limanul unui proiect început de Primăria Capitalei, pe vremea primarului general Traian Băsescu, şi finalizat în perioada - poate cea mai dificilă - a primarului Sorin Oprescu", a spus Alexandru Arşinel.

Şi edilul general le-a mulţumit predecesorilor săi pentru că au susţinut proiectul de consolidare a teatrului şi a dat asigurări că vor fi concentrate toate forţele pentru a continua ceea ce s-a început. "Mulţumindu-vă tuturor este clar că noi ne-am ocupat de ziduri şi de aspect, rămâne ca maestrul Arşinel, căruia îi mulţumesc pentru răbdarea şi rezistenţa pe care a avut-o de-a lungul anilor, ca şi celorlalţi colegi ai dânsului, să o umple (Sala Savoy - n.r.) cu acelaşi suflet şi cu aceeaşi iubire faţă de oameni", a spus Sorin Oprescu.

Spectacolul inaugurat i-a avut ca protagonişti pe marii actori ai teatrului de revistă românesc Stela Popescu, Alexandru Arşinel, Nae Lăzărescu şi Vasile Muraru, Cristina Stamate, Adriana Trandafir, Valentina Fătu, Liliana Mocanu,precum şi pe cântăreţii Adrian Enache, Mirela Boureanu, Daniela Cristea şi Alin Gheorghişan. De asemenea, pe scenă a urcat şi Duo Lascu, pentru un moment acrobatic, şi Ansamblul de Balet al Teatrului, completând spectacolul regizat de Biţu Fălticineanu.

La final, preşedintele Traian Băsescu s-a declarat mulţumit de spectacol, deşi a susţinut că nu poate face o comparaţie cu reprezentaţiile dinainte: "Nu ştiu să vă spun cum este acum faţă de acum 10 ani. După părerea mea, este un nou început. La Savoy eu nu am fost acum 10 ani, deci nu am cum să fac referire la cum a fost la Savoy acum 10 ani. Spectacolul de astăzi a fost unul bun pentru începutul în casă nouă", a spus şeful statului.

Primarul general, în schimb, a fost încântat de eveniment şi s-a declarat "mândru" că actorii de revistă au ajuns "înapoi în casa lor". "Ca de obicei, la superlativ. Eu sunt fericit şi mândru că oamenii aceştia sunt în casa lor. Este unul din punctele la care o să ne referim mulţi ani de zile ca punct de referinţă pentru cultură", a spus Sorin Oprescu.

Inaugurarea Sălii Savoy a avut loc în cadrul amplului program dedicat Zilelor Bucureştilor, organizat de municipalitate, în perioada 12 şi 20 septembrie.

La manifestare au fost prezenţi, de asemenea, primarul sectorului 4 al Capitalei, Cristian Popescu Piedone, actorii Alexandru Lulescu şi Mircea Albulescu, cântăreaţa Margareta Pâslaru, fostul mare antrenor al lotului olimpic de gimnastică al României Octavian Belu, Ivan Patzaichin, precum şi Miss World România 2009, Loredana Violeta Salantă.

După renovare, Sala Savoy are aproximativ 300 de locuri, cu 100 mai puţine decât înainte.

Investiţia s-a ridicat la aproximativ 15 milioane de euro.

Cu toate acestea, în parcurile bucureştene şi la Grădina de vară Herăstrău vedetele Teatrului de revistă au revenit în forţă începând cu 12 septembrie. Toate spectacolele au fost incluse în cadrul programelor culturale "Cartier de vară", "Bucureşti COOLtural" şi Zilele Bucureştilor - 550 de ani".

"Zilele Bucureştilor" s-au încheiat, duminică, după ce timp de o săptămână municipalitatea le-a oferit cetăţenilor Capitalei o serie de programe cultural-artistice cu ocazia aniversării celor 550 de ani de atestare documentară a oraşului.

Între 12 şi 20 septembrie locuitorii Capitalei au avut posibilitatea să asiste la spectacole de stradă, concursuri, expoziţii, concerte, piese de teatru, proiecţii de film, în parcuri, muzee şi teatre, retrăind parfumul epocii de altădată, când oraşul era numit "Micul Paris" şi avea un stil de viaţă "franţuzist".

La ceremoniile dedicate Zilelor Bucureştiului au fost prezenţi, în această perioadă, reprezentanţi ai administraţiilor publice din Atena, Moscova, Beijing şi Tbilisi, Hanoi, Kuala Lumpur şi Nicosia.

În acest sfârşit de săptămână, sâmbătă spre duminică, municipalitatea a organizat şi Noaptea Albă a Bucureştiului, când porţile muzeelor au fost deschise publicului larg, între orele 21,00 şi 3,00.

În ultima zi a manifestărilor, primarul general Sorin Oprescu a acordat diplome "In Honoris" unui număr de 55 de personalităţi ale Capitalei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură