Preşedintele Cehiei va semna abia în 2010 Tratatul de la Lisabona

Preşedintele Cehiei, Vaclav Klaus.
Preşedintele Cehiei, Vaclav Klaus. (Chung Sung-Jun / Getty Images)

Preşedintele Cehiei, Vaclav Klaus, care amână de luni de zile semnarea Tratatului de la Lisabona, ar putea să devanseze acest moment până după alegerile parlamentare din Marea Britanie, din 2010, în pofida presiunilor din partea UE de a ratifica documentul, relatează, în ediţia de marţi, cotidianul austriac Der Standard.

Potrivit sondajelor actuale, alegerile din 2010 vor însemna venirea la putere a conservatorilor britanici, care ameninţă de mult să revină asupra acordului dat de Marea Britanie asupra Tratatului de la Lisabona.

În aceste condiţii, Klaus - un eurosceptic nedisimulat şi un adversat declarat al Tratatului de la Lisabona - va reuşi astfel să împiedice intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, fără a fi nevoit el însuşi să facă uz de dreptul de veto.

De altfel, pentru a întârzia ratificarea documentului menit a reforma instituţional Uniunea Europeană, la sfârşitul săptămânii trecute, un grup de senatori cehi de dreapta au depus la Curtea Constituţională o plângere împotriva Tratatului de la Lisabona. Prin aceasta, ei speră să reitereze măcar situaţia din Germania, unde instanţa supremă a ţării a decis că Tratatul de la Lisabona poate intra în vigoare numai dacă Parlamentul adoptă o "lege de însoţire" care să întărească drepturile parlamentului naţional în raport cu UE.

Nu este clar deocamdată ce efect va avea manevra lui Klaus de amânare a semnării Tratatului de la Lisabona asupra alegerilor legislative din Cehia, care vor avea loc cel mai devreme în primăvara lui 2010. Analiştii consideră că această amânare nu poate decât să fie favorabilă social-democraţilor oponenţi ai lui Klaus. Numai că social-democraţii, un "partid clasic pro-european" nu exlud o coaliţie cu comuniştii, consideraţi eurosceptici şi naţionalişti. Or, în aceste condiţii, Tratatul de la Lisabona şi atitudinea faţă de UE ar constitui, cu siguranţă, un subiect de discuţii în contradictoriu în coaliţie.

Şanse bune în alegeri pare să aibă nou-înfiinţatul partid "Top 09" al fostului ministru de externe Karl Schwarzenberg. Formaţiunea liberală de dreapta se adresează în primul rând electoratului tânăr, din mediul urban.