Daciana Sârbu vrea strategie guvernamentală privind turismul la Roşia Montană

Ministrul roman al Turismului, Elena Udrea.
Ministrul roman al Turismului, Elena Udrea. (www.gov.ro)

Europarlamentarul social-democrat Daciana Sârbu, membru al Comisiei de mediu a PE, a trimis luni o scrisoare deschisă ministrului interimar al Mediului, Elena Udrea, ministru al Turismului, prin care doreşte să îi atragă atenţia asupra necesităţii de a avea un dialog cu specialiştii privind proiectul Roşia Montană, pentru a lua în calcul o strategie guvernamentală de dezvoltare a turismului în această regiune.

"Oamenii cu expertiză în domeniu au, cu siguranţă, idei mai multe, mai bine documentate şi mai concrete în acest sens. Vă rog, doamnă ministru, să acceptaţi dialogul cu ei şi să luaţi în calcul propunerea, cât mai urgentă, a unei strategii guvernamentale de dezvoltare a turismului la Roşia Montană. Personal, mă opun oricărui proiect de dezvoltare care nu este construit cu grijă şi respect faţă de mediu. Consider, în acelaşi timp, că e de datoria mea să propun o altă rezolvare. Turismul este o soluţie pentru Roşia Montană, deoarece vorbim despre o zonă bogată din punct de vedere istoric, arheologic, cultural şi natural", a subliniat Daciana Sârbu în scrisoarea deschisă.

Europarlamentarul PSD a reamintit că a participat, alături de ONG-urile de mediu din România, la foarte multe dezbateri, discuţii, deplasări la faţa locului şi seminarii care au avut în prim-plan soluţii pentru Roşia Montană.

"Personal, cred că exploatarea minieră bazată pe cianuri nu poate fi una dintre aceste soluţii, nici pentru oameni, nici pentru comunitate, nici pentru mediu şi nici pentru patrimoniul cultural şi istoric al acestei regiuni. În acelaşi timp, consider că statul român este dator să creeze o alternativă. Iar o cale către dezvoltare este cu siguranţă turismul. Faptul că dvs. vă ocupaţi acum şi de politica de mediu a României vă poate ajuta să aveţi o viziune completă asupra regiunii Roşia Montană. (...) În zonă s-ar crea locuri de muncă, s-ar atrage investiţii suplimentare, care ar susţine atât familiile, cât şi autorităţile locale, ajutându-le să realizeze tranziţia dinspre o zonă lipsită de speranţă către o regiune prosperă, care îşi valorifică resursele în mod durabil şi garantează reuşita generaţiile viitoare", a argumentat Daciana Sârbu.

Ea a amintit că, printre propunerile avansate până acum de ONG-urile de profil, se numără multe idei interesante, printre care construirea unui muzeu al mineritului, după modelul britanic - unde galeriile subterane ale celor mai vechi exploatări miniere sunt deschise publicului - sau construirea unui parc arheologic după model spaniol - Segobriga, unde o aşezare săracă a fost revitalizată prin intermediul activităţii turistice dedicate vestigiilor romane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne