Cicloteque îşi închide porţile pe perioada iernii

(Mario Tama / Getty Images)

Cicloteque, centrul de închiriat biciclete, organizat de Asociaţia MaiMultVerde şi UniCredit Ţiriac Bank îşi închide porţile pe perioada iernii, după ce a avut 8.000 utilizatori în al doilea an de funcţionare.

Prin programul Cicloteque s-au amplasat rasteluri pentru biciclete în 20 locaţii din Bucureşti şi a susţinut numeroase evenimente cicliste, toate acestea pentru a încuraja mersul pe bicicletă. Cicloteque îşi va redeschide porţile în primăvara 2010 cu noi biciclete şi oferte.

În 2009, Cicloteque a reuşit să atragă un număr de aproximativ 8.000 de utilizatori, dintre care 1.200 abonaţi şi 6.800 utilizatori "de agrement" (cei care închiriază biciclete pentru câteva ore). Bicicletele au fost închiriate pentru un număr total de aproape 30.000 ore, ceea ce la o medie de 10 km parcurşi pe oră, reprezintă o economie de 45 tone de dioxid de carbon emise în atmosferă.

Comparativ cu 2008, anul deschiderii, numărul utilizatorilor şi a orelor de închiriere a crescut de trei ori, ceea ce demonstrează interesul bucureştenilor pentru acest mijloc de transport nepoluant.

Deschis în august 2008 ca o soluţie la problema transportului în Bucureşti, Cicloteque a pus la dispoziţia doritorilor un parc velo de 150 de biciclete, cu 50 mai multe decât în 2008, accesoriile necesare utilizării acestora (antifurt, cască de protecţie, mănuşi, genunchiere) şi rasteluri pentru parcarea bicicletelor. Centrul de închiriat biciclete Cicloteque este susţinut financiar de UniCredit Ţiriac Bank.

Pe lângă infrastructura pusă la dispoziţia bicicliştilor de Primăria Bucureşti, 58 km de piste amenajate, Cicloteque a amplasat suporturi pentru parcarea bicicletelor (rasteluri) în 20 de locaţii importante din Capitală, dintre care Muzeul Naţional de Artă Contemporană, Muzeul Ţăranului Român, Politehnică - Facultatea de Electronică, Cafeneaua Actorilor Universitate, Cladirea Ark din Calea Rahovei, Pavilionul UniCredit din Piaţa Victoriei, precum şi în parcurile Herăstrău, Cişmigiu, Tineretului, Carol şi Circului.

Pentru 2010, MaiMultVerde şi UniCredit Ţiriac Bank, prin proiectul Cicloteque, îşi propun să deschidă al doilea centru în Bucureşti şi să amplaseze rasteluri pentru biciclete şi în alte puncte importante din oraş, să continue colaborarea cu primăria Municipiului Bucureşti pentru îmbunătăţirea infrastructurii pentru biciclişti şi reglementarea dotării obligatorii a clădirilor publice cu rasteluri, precum şi susţinerea evenimentelor şi proiectelor cicliste.

Prin Cicloteque, MaiMultVerde şi UniCredit Ţiriac Bank propun o soluţie directă de transport alternativ pentru a reduce emisiile cauzate de traficul rutier. La 10 kilometri parcurşi, o bicicletă va reduce dioxidul de carbon pe care l-ar fi emis un autovehicul pe aceeaşi distanţă cu 1500 de grame.

UniCredit Ţiriac Bank este subsidiara bancară din România a UniCredit Group, unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa europeană a serviciilor financiare, cu operaţiuni în 22 de ţări şi cu o strategie coerentă de responsabilitate socială. Banca îşi desfăşoară activitatea deplin conştientă de responsabilitatea pe care o are faţă de societate şi faţă de mediu. UniCredit Ţiriac Bank se implică activ în comunitate, continuând astfel tradiţia acţionarului majoritar şi sprijinind până în prezent numeroase organizaţii şi fundaţii precum Mai Mult Verde, Fundaţia Hospice Casa Speranţei, Motivation Romania, SOS Satele Copiilor, Serviciul Apel, Freedom House, Care Foundation, Asociaţia Catalist, Asociaţia ArtPhoto, Fundaţia Anonimul.

În primul an de funcţionare, 2008, MaiMultVerde a lucrat cu peste 8.000 de voluntari, a plantat 107.000 puieţi, a strâns 94 de tone de deşeuri, a deschis primul centru de închiriat biciclete din Bucureşti, Cicloteque, a derulat două campanii naţionale de informare şi educaţie şi a organizat prima gală de strângere de fonduri pentru proiecte de mediu, Gala Verde.

Bugetul MaiMultVerde în primul an a fost de peste 1,1 milioane euro, fonduri integral obţinute din sponsorizări oferite de marile companii din România.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Sport