Bolile cardiovasculare, principala cauză de morbiditate şi mortalitate

Inima- sectiune
Inima- sectiune (wikipedia.org)

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de morbiditate şi mortalitate în România şi în Europa, a declarat dr. Camelia Diaconu, joi, cu ocazia lansării campaniei "O inimă sănătoasă iubeşte mai mult".

Ea a menţionat, într-o conferinţă de presă, că în Europa se înregistrează peste patru milioane de decese anual, subliniind, totodată, că un diagnostic timpuriu poate să reducă incidenţa morbidităţii şi mortalităţii. Principalele afecţiuni cardiovasculare sunt hipertensiunea arterială, boala cardiovasculară ischemică, insuficienţa cardiacă.

La rândul său, medicul cardiolog Alexandra Grigorescu a explicat că decesele premature provocate de afecţiunile cardiace s-ar putea reduce cu 80% dacă s-ar diminua factorii de risc şi anume, hipertensiunea, dislipidemia, diabetul zaharat, fumatul, obezitatea şi sedentarismul.

În Europa şi în lume mor anual 17 milioane de oameni, la fiecare secundă moare un om de o afecţiune cardiacă, iar la fiecare şase secunde se înregistrează un accident vascular cerebral, a spus dr. Grigorescu. Ea a adăugat că în România rata mortalităţii prin boli cardiovasculare reprezintă 61% din numărul total de decese.

Prof. dr. Mioara Dorobanţu a precizat că, potrivit unui studiu, 40% din populaţie suferă de hipertensiune arterială, peste 50% dintre hipertensivi nu ştiu că suferă de această boală şi nu au un tratament adecvat, 46% suferă de dislipidemie, 5% de diabet zaharat şi 14% au toleranţă alterată la glucoză.

România se situa, în 2009, pe locul trei în Europa în ceea ce priveşte bolile cardiovasculare, fiind depăşită doar de Rusia şi Bulgaria, iar în 2010, după primele date, România se pare că ar fi trecut pe locul patru.

La rândul său, medicul nutriţionist Corina Zugravu a reliefat importanţa alimentaţiei în bolile cardiovasculare, menţionând că stresul are influenţă asupra aparatului cardiovascular. "Important este cât mâncăm şi ce mâncăm. Alimentaţia nu este un medicament. Poate însă să ne ajute în prevenirea sau încetinirea evoluţiei unei boli cardiace. Cel mai important lucru este să ne păstrăm greutatea normală", a spus Zugravu.

Aceasta a explicat că la o greutate mai mare inima "munceşte" în plus şi asta o afectează.

"Cel mai important este să reducem sarea, grăsimile de origine animală şi să avem o hrană bogată în fitonutrienţi, fibre, antioxidanţi. Excesul de sare este un factor de risc pentru hipertensiune şi recomandat este că consumăm cinci grame de sare pe zi. În fapt, oamenii consumă între 10 şi 20 de grame. (...) Un rol important îl are şi omega 3 şi omega 6, care se găsesc în peştele oceanic, în nuci, seminţe, fructe oleaginoase", a explicat Zugravu.

În luna februarie, lanţul de farmacii Catena a demarat programul de sănătate şi responsabilitate socială "O inimă sănătoasă iubeşte mai mult".

Iniţiatorul programului, Anca Vlad a subliniat că obiectivul campaniei este de a veni în sprijinul cetăţenilor, de a-i ajuta să-şi schimbe stilul de viaţă pentru a-şi controla posibilele afecţiuni ale inimii şi a-şi îmbunătăţi calitatea vieţii.

Anca Vlad a mai spus că programul face parte din campania cu acelaşi nume lansată anul trecut. Programul se va desfăşura în perioada februarie-aprilie 2010 şi include măsurarea gratuită a tensiunii arteriale, sfaturi profesioniste acordate în farmaciile Catena, reduceri speciale la suplimentele nutriţionale cu scop preventiv şi distribuirea a 300.000 de broşuri despre bolile cardiovasculare în farmacii, centre de sănătate, cabinetele medicilor de familie.

De asemenea, vor avea loc dezbateri şi reuniuni, pe această temă, la care vor participa reprezentanţi ai comunităţii medicale, ai pacienţilor, Guvernului, Parlamentului, presei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură