Cristian Preda: Singura noastră identitate politică este aceea de a fi intelectualii cuiva

Europarlamentarul PD-L Cristian Preda.
Europarlamentarul PD-L Cristian Preda. (cristianpreda.ro)

Europarlamentarul PDL Cristian Preda susţine că a descoperit în partid "dispreţul pentru idei" şi nevoia de oameni politici pragmatici şi care nu gândesc, motiv pentru care cei care au intrat în politică cu o experienţă intelectuală semnificativă sunt percepuţi ca fiind "intelectualii" lui Traian Băsescu.

"Nu existăm în acest moment, sunt perfect conştient în această privinţă, în viaţa politică din România decât ca intelectualii lui Băsescu. Nu contează faptul că Teodor Baconschi este ministru de Externe, nu contează faptul că Sever Voinescu este secretarul unei Camere haotice (...), cu atât mai puţin că sunt deputat în Parlamentul European. Singura noastră identitate politică este aceea de a fi intelectualii cuiva. În interiorul partidului, intelectualii buni de pus în vitrină. Eu vreau să vă spun că nu voi rămâne în vitrină. Nu-mi place în vitrină, pentru că aşezarea în vitrină ascunde de fapt acest dispreţ pentru idei", a afirmat Cristian Preda, în cadrul dezbaterii "Doctrina populară - sinteza valorilor şi principiilor dreptei. Despre fuzionism", organizată vineri de Institutul de Studii Populare.

Potrivit lui Cristian Preda, una dintre atitudinile pe care le-a descoperit atunci când a intrat în PDL a fost aceea potrivit căreia un politician corupt, dar care a avut performanţe electorale, trebuie susţinut.

"Cred că o primă atitudine a noastră ca partid în această criză (...) este definită de principiul potrivit căruia orice corupţie este iertată dacă ai performanţă electorală (...) Cu alte cuvinte (...) această atitudine înseamnă - dacă ai fost în stare să corupi instituţiile statului şi, mai mult decât atât, poţi să corupi alegătorii eşti un tip OK. Eşti vedetă şi trebuie să fi susţinut. Aceasta este una dintre valorile principale cu care eu am avut contact, pe care am descoperit-o intrând în PDL. Vă mărturisesc că nu am ştiut-o până să intru în PDL", a spus Cristian Preda.

El a invocat şi o altă "valoare" pe care a descoperit-o intrând în PDL, ca experienţă directă, respectiv "crearea dependenţei, a unei clientele formate din oameni care să fie în general prost sau slab educaţi în universităţi care dau diplome la distanţă, pe orice meridian, oameni care nu gândesc cu mintea proprie şi care sunt capabili să intre în reţele de exploatare a banilor publici, aşa cum sunt definite ele de la centru şi din teritoriu".

El a mai susţinut faptul că în PDL mai există valoarea "că, la limită, dacă rămânem lucizi, clienţii noştri sunt mai buni decât clienţii lor".

"În termen de clientelă există o netă superioritate a clientelei noastre în raport cu clientela celorlalţi. Sigur că asta poate fi judecată într-o cheie strict etică. (...) Chestiunea eu o văd dintr-o perspectivă politică pentru că asta înseamnă dispreţ profund faţă de ceea ce înseamnă neutralitatea statului şi o atitudine antiliberală care mie mi se pare dezgustătoare", a completat europarlamentarul PDL.