Ipoteze ezoterice şi ştiinţifice pentru 'ploaia' de păsări

O “ploaie” de păsări moarte a căzut de Anul Nou deasupra statului american Arkansas.
O “ploaie” de păsări moarte a căzut de Anul Nou deasupra statului american Arkansas. (photoblog.msnbc.msn.com)

Decesul brusc al unui număr mare de păsări în diferite ţări ale lumii a dus la lansarea mai multor ipoteze, de la tornade până la contaminarea atmosferei, îmbinând interpretările ezoterice ( ''mesajul Mamei Terra) cu cele ştiinţifice, notează Corriere della Sera în ediţia de luni.

Lista ţărilor unde a avut loc fenomenul merge din Peru în Noua Zeelanda, din Italia în Filipine, din Haiti în Suedia, din Australia până în Vietnam. A fost suficient să se difuzeze informaţiile despre cele 5.000 de mierle cu aripi roşii şi 10.000 peşti găsiţi morţi în Arkansas pentru a face conexiuni şi interpretări ştiinţifice sau catastrofale, inatacabile sau fanteziste.

În Italia, recenta moarte a 800 de porumbei (circa o duzină chiar duminică, în San Cesario în regiunea Modena) a autorizat oamenii de ştiinţă să dezbată pe această temă. 'Sunt toate evenimente care nu au legătură între ele, unite de un fel de forţare inconştientă probabil din cauza Crăciunului,' a afirmat Alessandro Montemaggiori, ornitolog la Institutul de Ecologie Aplicată din Roma. În opinia sa, episoadele din SUA trebuie legate de fenomene atmosferice de tip ciclonic, (la fel cum spune blogul ezoteric OfScarabs, care aminteşte de seria de unde seismice înregistrate în Arkansas, în ultimele săptămâni, deşi ulterior o corelează de OZN-uri!). Montemaggiori a explicat: 'În cazul mierlelor ar putea fi vorba de trecerea unei tornade. Aceasta justifică numărul mare şi faptul că păsările au avut răni în interior. În ceea ce priveşte porumbeii din Italia, în proporţie de 90% a fost vorba de otrăvire: ei au un impact major asupra vieţii sociale şi există tendinţa de a-i elimina, dar procesul birocratic de aprobare este îndelungat, aşa că sunt persoane care îl scurtează''.

Unii experţi au vorbit despre o schimbare prea bruscă a polului magnetic, care ar crea confuzie. Dar ornitologul a insistat: 'Schimbarea polilor magnetici este naturală şi păsările se adaptează. Astfel, ele anticipează sau întârzie migraţia pe baza variaţiilor climatice, iar dacă este necesar decid să se oprească într-un loc. Rămân la ideea că aceste incidente sunt un rezultat al răsturnărilor climatice cauzate de Nino''.

Geologul Fausto Guzzetti de la CNR consideră că 'timpul şi dimensiunile deplasărilor sunt foarte mici, nu survin niciodată atât de brusc încât institutele geofizice din întreaga lume să nu reuşească să le măsoare. Nu ar avea sens ca eventualele consecinţe să cadă asupra unui grup de animale. De ce la Faenza iar în restul Italiei nu?''

Pe Facebook toate cheile de lectură au libertate de exprimare. Muzicianul vegetarian Alberto Crescitelli, care studiază filosofia vedică, a acuzat ''indecenta contaminare a atmosferei cu urme chimice'. Astrologul Antonino Anzaldi s-a lansat într-o interpretare a simbolismului sexual masculin şi feminin: 'Peşti, păsări şi albine moarte: ar putea fi un avertisment al Gaiei, Natura, de a schimba registrul, de a înceta poluarea, în caz contrar, pe lângă mediu şi facultăţile noastre de procreaţie şi omenirea vor fi destinate dispariţiei?''

Site-ul de pe Internet ''Godlike Productions'' incriminează eclipsa lunară din solstiţiul trecut, când luna a devenit roşie. Un semn clar al Apocalipsei iminente. 'Potrivit anticilor, eclipsa a fost întotdeauna un mesager al unei subversiuni - spune Laura Tuan, consultant pentru revista Astra -. În eclipsa din 21 decembrie, Luna era încă în Gemeni iar Soarele în Săgetator, şi se opunea lui Mercur, care se afla deja în Capricorn''. Pentru profani: 'Au fost elemente legate de zbor, prin urmare de păsări, şi de apă, adică de peşti. Iar culoarea roşie a fost un semn rău'.

De ploile cu animale s-a ocupat scriitorul american Charles Fort în urmă cu aproape un secol în 'Book of the Damned''. Unul dintre răspunsurile cele mai faimoase ale sale a fost: 'Nu cred nimic din ceea ce am scris'.