Aditivi alimentari în loc de alimente

(B2M Productions / Getty Images)
Epoch Times România
23.01.2011

Conform statisticilor, o persoană consumă în medie, pe parcursul unui an, împreună cu produsele alimentare, până la 5 kg de diverşi aditivi alimentari.

Aditivii alimentari sunt substanţe naturale sau sintetizate, care sunt folosite la prepararea produselor alimentare pentru a le îmbunătăţi proprietăţile. Multe din aceste suplimente sunt utilizate tradiţional în alimentaţia noastră, fără frică, de exemplu, zahărul, vanilina, sarea, gelatina, bicarbonatul de sodiu şi oţetul.

Producătorii de alimente utilizează tot mai frecvent suplimentele nutritive sintetizate pe cale artificială. Acestea pot fi clasificate ca fiind inofensive pentru sănătatea noastră, relativ inofensive (adică inofensive în cantităţi mici) şi periculoase pentru sănătatea şi viaţa umană.

Anterior, în Rusia erau interzişi trei aditivi alimentari: colorantul citric roşu (E121), conservantul formaldehidă (E240) şi colorantul amarant (E123). Aceste substanţe contribuie la dezvoltarea tumorilor maligne. Mai târziu, această listă a fost completată cu colorantul E128 şi conservanţii E216 şi E217. De asemenea în calitate de aditivi periculoşi au fost consideraţi E173, E924a, E924b.

Utilizarea conservanţilor E230, E231, E232 este permisă în industria alimentară, deşi aceştia nu sunt absolut inofensivi. Ei conţin fenol, care este folosit în prelucrarea fructelor. Este suficientă o doză mică de astfel de substanţe pentru a creşte semnificativ riscul de cancer, iar în doze mari acestea se transformă în otravă, pur si simplu. Astfel de substanţe chimice sunt pulverizate pe suprafeţele fructelor pentru a creşte termenul lor de păstrare. Conservanţii se înlătură odată cu spălarea cu apă caldă. De aceea este foarte importantă spălarea fructelor şi legumelor înainte de întrebuinţare.

În ceea ce priveşte aditivii alimentari, cercetările sunt efectuate pe animale făcând foarte dificilă efectuarea unei evaluări obiective a efectelor lor asupra oamenilor. Rezultatele studiilor arată că mulţi aditivi nutritivi sunt dăunători pentru sănătate şi realmente pot duce la apariţia cancerului.

În capul listei de aditivi alimentari periculoşi se află nitritul de sodiu. De obicei, acesta este adăugat în şuncă, aşa-numitul bacon, cârnaţi, asigurând persistenţa culorii roşii a cărnii şi sunt acompaniate de un gust dulce. Acest ingredient poate provoca apariţia cancerului. La temperaturi ridicate nitritul de sodiu îşi modifică compoziţia chimică, fapt ce condiţionează acumularea de către acesta a unor proprietăţi cancerigene.

Butiloxianizolul este utilizat pentru prevenirea oxidării alimentelor. El intră în compoziţia mai multor produse: de la guma de mestecat, chips-uri până la ulei vegetal. Butiloxianizolul poate provoca, de asemenea, apariţia unor tumori, pentru ca această substanţă este extrem de instabilă şi în interiorul organismului se poate transforma într-un compus chimic activ.

Binecunoscutul glutamat de sodiu este folosit în calitate un aditiv în cadrul unui nomenclator larg de produse, cum ar fi chips-urile, alimentele congelate, alimentele de pregătire rapidă, supele instant etc. Acest supliment accentuează senzaţiile gustative, acţionând asupra receptorilor de pe limbă. La unele persoane, acest aditiv poate provoca dureri de cap şi greaţă. El, de asemenea, eventual poate contribui la distrugerea celulelor nervoase, aşa cum s-a dovedit în cazul experimentelor efectuate pe animale.

Aspartamul — este utilizat la fabricarea unor produse alimentare dietetice, în calitate de îndulcitor în loc de zahăr. Sute de studii ştiinţifice au găsit că aspartamul este inofensiv. Dar unii experţi care au efectuat experimente pe animale, în perioada anilor 1970 — 2007, fac referinţă la conexiunea între această substanţă şi apariţia cancerului.

Acesulfamul de potasiu — este un îndulcitor nou, folosit în loc de zahăr şi aspartam, aprobat de FDA ( Food and Drug Administration of USA). Acesulfamul de potasiu este de 200 de ori mai dulce decât zahărul obişnuit. Este folosit în băuturile carbogazoase, guma de mestecat, produse de patiserie. Oficial, efectul cancerigen al acesulfamului de potasiu nu a fost încă demonstrat, dar, ca şi în cazul aspartamului, există opinii care susţin că nu este deloc inofensiv.

Iubitorii de băuturi carbogazoase dulci trebuie să ştie că în cele mai multe astfel de băuturi există un conţinut ridicat de benzen. Benzenul — este un agent cancerigen periculos care poate provoca boli maligne.

O altă problema cu băuturile carbogazoase dulci - aşa numitele soft drinks - este ca majoritatea lor includ sirop concentrat din fructoză, de obicei produs din porumb. Acest ingredient ajută foarte mult la hrănirea şi proliferarea celulelor canceroase.

Poţi să recunoşti produsele cu aditivi dăunători nedoriţi după o colorare luminoasă nefirească sau după un termen prea lung de păstrare. Produsele de preparare rapidă, fast-food, chips-urile şi băuturile dulci sunt suprasaturate în astfel de aditivi alimentari. Este necesar să se acorde prioritate fructelor şi legumelor proaspete în locul celor congelate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor