Organizatii civice din Romania solicita doliu national in memoria dizidentului anticomunist Vasile Paraschiv

Cu ocazia unei invitatii de presa (Paris, 1978) dizidentul roman Vasile Paraschiv a criticat regimul de la Bucuresti pentru nerespectarea drepturilor omului si folosirea psihiatriei ca arma de represiune politica- aspecte pe care le cunostea foarte bine, din proprie experienta. La intoarcerea in tara este expulzat. Vasile Paraschiv si-a continuat lupta impotriva comunismului in ciuda torturilor repetate la care a fost supus din partea securitatii romane. (Foto: The Epoch Times Romania, Imagine de pe coperta cartii Lupta mea pentru sindicatele libere in Romania, Vasile Paraschiv, Polirom, 2005)
Cu ocazia unei invitatii de presa (Paris, 1978) dizidentul roman Vasile Paraschiv a criticat regimul de la Bucuresti pentru nerespectarea drepturilor omului si folosirea psihiatriei ca arma de represiune politica- aspecte pe care le cunostea foarte bine, din proprie experienta. La intoarcerea in tara este expulzat. Vasile Paraschiv si-a continuat lupta impotriva comunismului in ciuda torturilor repetate la care a fost supus din partea securitatii romane. (Foto: The Epoch Times Romania, Imagine de pe coperta cartii Lupta mea pentru sindicatele libere in Romania, Vasile Paraschiv, Polirom, 2005)

32 de organizatii civice si sindicale solicita premierului Emil Boc ca Romania sa arboreze in zilele de 7, 8 si 9 februarie doliu national "in memoria suferintelor indurate de dizidentul Vasile Paraschiv in timpul regimului comunist si criptocomunist". Organizatiile semnatare propun ca in zilele mentionate drapelele Romaniei si Uniunii Europene sa fie arborate in berna.

Despre Vasile Paraschiv, scriitorul Paul Goma scria: "O eternitate de suferinte, de umilinte, de torturi, de "chimizari", de arestari, de internari 'la nebuni', de amenintari, de presiuni asupra familiei. Vasile Paraschiv a indurat totul, insa nu a tacut- a strigat de durere, de revolta, de promisiune ca nu se va lasa pana cand lumea de peste Zidul Raiului Comunist nu va afla cum sunt tratati oamenii care cer drepturi pentru om intr-un regim terorist, totalitar... Ma declar mandru de faptul ca am fost/sunt contemporan al lui Vasile Paraschiv."

"Asa nu se mai poate, tovarase Nicolae Ceausescu! Aceasta v-o spun eu, v-o spun muncitorii, clasa noastra muncitoare, intelectualitatea, intregul popor roman!", isi incepea Vasile Paraschiv scrisoarea adresata dictatorului Ceausescu.

Paraschiv facea acest gest dupa ce fusese torturat in mai multe randuri de agentii Securitatii, lucru pe care l-a precizat fara menajamente in scrisoare: "Si daca voi fi asasinat, dupa cum mi-au promis ofiterii de Securitate teroristi care m-au anchetat, torturat si maltratat in mod bestial si apoi m-au iradiat, indiferent unde si cum voi fi asasinat, pe strada, in padure sau intr-un spital de psihiatrie, atunci aceasta va fi considerata de familia mea, de rudele si de prietenii mei, de intreaga opinie publica din tara noastra si din strainatate, inca O CRIMA‚ A PARTIDULUI COMUNIST ROMAN".

Iata mai jos textul Comunicatului celor 32 de organizatii civice si sindicale:

Apel catre Presedintele Romaniei

pentru cuvenita memorie

a eroului VASILE PARASCHIV

DOMNULUI TRAIAN BA‚SESCU - PRESEDINTELE ROMANIEI

Domnule Presedinte,

Astazi a fost inmormantat eroul Vasile Paraschiv, unul dintre cei mai importanti luptatori anticomunisti din Europa anilor '70 si '80, caruia, la 1 Decembrie 2008, i-ati acordat - la propunerea mea sustinuta de dl Vladimir Tismaneanu - Ordinul National Steaua Romaniei.

Spre deosebire de Adrian Paunescu — demiurgul propagandei totalitare a regimului comunist ilegitim si criminal — care in mod revoltator a avut parte de funeralii nationale, eroul Vasile Paraschiv a fost inmormantat la cimitirul Viisoara din Ploiesti, uitat de autoritati.

Inca o data, domnule Presedinte, Romania se dovedeste a fi tara in care lucrurile se intampla invers de cum ar trebui.

Va solicit sa sprijiniti propunerile pentru cuvenita memorie a eroului Vasile Paraschiv, facute astazi de mine si de dl Vladimir Tismaneanu, sustinute de 32 de organizatii civice si sindicale, adresate primului ministru, primarului general al capitalei si primarului municipiului Ploiesti. .

In numele principiilor Raportului final in baza caruia ati condamnat regimul comunist ca ilegitim si criminal, va solicit de asemenea sa propuneti celor responsabili pentru torturile fizice si psihice indurate de Vasile Paraschiv (lista acestor responsabili este prezentata in anexa), sa-si ceara public iertare macar urmasilor acestuia: sotia, fiica si cei doi fii.

Va mai solicit sa le sugerati celor responsabili pentru respectivele torturi, dar si procurorilor Parchetului General care in noiembrie 2008 l-au batjocorit pe Vasile Paraschiv, sau magistratilor Curtii Supreme care in ianuarie 2010 l-au batjocorit si ei pe acesta, sa doneze vaduvei eroului pe care l-au torturat macar jumatate din salariile sau pensiile lor de sute sau zeci de milioane de lei fraudate moral luna de luna din bugetul Romaniei.

Vai de statul care-si batjocoreste eroii !

Spre dezonoarea pretinsului stat de drept din tara noastra, Vasile Paraschiv si sotia lui au trait la limita supravietuirii, batjocoriti de statul de nedrept ascuns in spatele promisiunilor de Dreptate si Adevar pentru care v-a votat poporul roman.

6 februarie 2011

Sorin Iliesiu - autorul apelurilor pentru condamnarea nationala si internationala a comunismului http://www.gds.ong.ro/apel.htm http://www.revista22.ro/apel-pentru-condamnarea-internationala-a-criminalitatii-si-nelegitimit-3326.html

In continuarea Comunicatului, Sorin Iliesiu publica Lista responsabililor pentru torturile fizice si psihice indurate de Vasile Paraschiv cu NOTA: Majoritatea acestora sunt astazi prosperi oameni de afaceri. Lista este preluata de pe web-saitul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc http://crimelecomunismului.ro/pdf/ro/sesizari_penale/lista_ofiteri_mai.pdf

De asemenea, ONG-urile in cauza cer primarului Capitalei, Sorin Oprescu, ca municipalitatea sa schimbe numele Bulevardului Primaverii in Bulevardul Vasile Paraschiv. Motivatia solicitantilor: "Pe acest bulevard a locuit dictatorul Ceausescu, cel care a ordonat reprimarea bestiala a lui Vasile Paraschiv. Mentionam ca niciun cetatean roman nu l-a infruntat pe Ceausescu precum Vasile Paraschiv".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne