UNTRR solicită simplificarea Codului Muncii şi anularea contractelor colective de muncă

Reprezentanţii transportatorilor consideră că barierele administrative introduse prin Codul Muncii şi contractele colective de muncă scot firmele româneşti şi angajaţii acestora din competiţia pentru piaţa europeană şi cea globală şi cer anularea acestor contracte.

"Trebuie conştientizat că orice companie poate plăti angajaţii doar din rezultatele obţinute, iar aceste rezultate sunt validate de aprecierea pe piaţa globală. Trebuie uitat de abordările comuniste prin care se acordă celor necalificaţi drepturi de decizie în companii, precum şi drepturi materiale fără legatură cu rezultatele livrate. Ambele abordări scot firmele româneşti din competiţia globală, deoarece nu vor putea niciodată muncitorii să poată lua decizii strategice şi de eificienţă mai bune decât manageri de top de la companii similare din alte ţări, şi nici nu vor putea să dezvolte o companie prin decapitalizare, doar pentru extragerea unor drepturi salariale decuplate de la orice rezultat", se arată într-un comunicat transmis luni de Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR).

Potrivit reprezentanţilor UNTRR, contractele colective de muncă reprezintă şi o discriminare la nivel naţional, având în vedere condiţiile economice extrem de diverse dintre zonele ţării.

Astfel, UNTRR solicită instituirea pentru angajator a dreptului de a stabili obiective de performanţă individuală, eliminarea restrciţiilor de a face angajări după concedieri şi modificarea criteriilor la concedierea colectivă. Astfel, potrivit reprezentanţilor transportatorilor, trebuie să primeze valoarea angajatului pentru companie si nu nevoia statului de a face protecţie socială prin intermediul firmelor.

Totodată, reprezentanţii UNTRR vor liberalizarea condiţiilor pentru angajaţii temporari, modificarea prevederilor referitoare la timpul de lucru, în special la transporturile rutiere, unde această activitate este reglementată de Regulamentul 561/2006 şi simplificarea şi aplicarea uniformă a legislaţiei la nivel naţional, fără posibilitatea unor interpretări excesive la nivel local.

Guvernul a adoptat luni Codul Muncii într-o şedinţă specială de Guvern şi l-a înaintat Parlamentului pentru ca deputaţii şi senatorii să îi aducă amendamente şi să stabilească data angajării răspunderii.

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România este o organizaţie profesională şi patronală neguvernamentală, independentă, apolitică, fondată în 1990 pe principii democratice, care promovează şi apară interesele transportatorilor rutieri pe plan intern şi internaţional, înregistrând de la înfiinţare până în prezent peste 13.000 de membri - operatori care efectuează transporturi interne şi internaţionale de marfă şi persoane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie