11 lucruri pe care să nu le faci cu o persoană narcisistă

Este important să ai în vedere câteva elemente cheie când ai de-a face cu o persoană narcisistă. Cele 11 puncte de mai jos te vor ajuta într-o sumedenie de situaţii:
femeie
femeie (femeie)

1. Nu te aştepta să-şi asume responsabilitatea

Narcisiştii îşi dau importanţă şi îi învinuiesc pe cei din jur, cerându-şi scuze foarte rar sau nerecunoscând niciodată că au greşit cu ceva. Au impresia că au un statut special. Să încerci să faci o persoană narcisistă să-şi asume responsabilitatea pentru acţiunile sale negative, este o pierdere de timp. Dacă vrei să le scoţi în evidenţă rolul pe care l-au jucat într-o situaţie anume, nu-i nicio problemă, dar fă-o pentru că trebuie să o spui, nu pentru că te aştepţi să te asculte sau să aprobe îngrijorarea pe care o ai.

2. Nu încerca să-i baţi la propriul joc

S-ar putea să fie tentant, dar este un aspect important de care trebuie să-ţi aminteşti: cei mai mulţi narcisişti şi-au petrecut toată viaţa perfecţionându-şi strategia de auto preamărire. Mulţi narcisişti fac mai multe lucruri manipulative într-o săptămână decât fac majoritatea oamenilor într-un an. Le este foarte teamă să nu piardă, să nu se simtă inferiori şi să nu fie expuşi sau puşi jos. Astfel, investesc cât mai multă energie în a-şi menţine imaginea şi a crea şi dezvolta surse de preamărire a propriului ego, în general în detrimentul celor din jur.

Încercând să dai ce-i mai bun din tine şi să intri cu ei într-un război de cuvinte sau să le-o întorci cu aceeaşi monedă, s-ar putea să te găseşti în situaţia în care pur şi simplu n-ai nicio scăpare decât să ieşi tu prost din toate acestea. Nici nu te vei simţi bine şi funcţionează foarte rar. Cel mai bine este să te comporţi într-un mod deschis şi demn, mergând pe linia propriilor valori.

3. Nu trage concluzii pripite bazându-te pe modul în care arată

Imaginea este totul pentru persoanele narcisiste. Se străduiesc cât de bine pot să proiecteze că au încredere în sine şi un uşor aer de superioritate. Preferă să-i lase pe cei din jur să le ghicească intenţiile şi nu sunt transparenţi în ceea ce fac şi gândesc. Însă este important să ţinem minte că aceste persoane au o stimă de sine foarte scăzută. Faţada strălucitoare are ca scop să ascundă golul interior. Putem avea compasiune pentru durerea prin care trec persoanele narcisiste, însă să nu fim luaţi pe sus de pretenţiile pe care le au.

4. Nu presupune că au aceleaşi valori sau aceeaşi viziune asupra lumii cu a ta

Dacă te aştepţi ca narcisiştii să aibă compasiune, să spună adevărul sau să te vadă pe acelaşi nivel cu ei, atunci s-ar putea să fii dezamăgit în repetate rânduri. Aceste persoane îi privesc pe cei din jur ca surse de validare personală, nu ca pe cineva cu care să fie pe acelaşi nivel. Folosesc cuvintele ca instrumente sau arme, nu ca să spună adevărul. De asemenea, au o dorinţă nesfârşită să primească atenţie. Toate acestea vin dintr-o imagine falsă pe care o au despre ei înşişi. Ştiind acest lucru, te ajută să nu mai ai aşteptări false şi astfel poţi să trasezi graniţe în mod corespunzător.

5. Nu le oferi prea multe detalii personale

Cu cât le oferi mai multe informaţii personale, cu atât vor avea mai multă muniţie pe care să o folosească împotriva ta. Narcisiştii simt nevoia să fie cu o treaptă mai sus. S-ar putea să folosească orice le spui pentru a te pune jos sau a te manipula, mai ales când eşti mai vulnerabil sau ai mai multă nevoie de ajutor. Fii precaut cu ceea ce le spui.

6. Nu ignora efectele negative ale comportamentului lor disfuncţional

Comportamentul egoist al narcisiştilor şi dorinţa de atenţie, îi pot seca de energie pe cei din jur. Cu timpul, persoanele care stau în preajma lor pot ajunge să fie într-o stare de oboseală constantă sau să ajungă să nu-şi mai dea seama cât de nesănătos este comportamentul unui narcisist.

Nu te lăsa înşelat: a induce în eroare, a manipula şi a-i pune la pământ pe ceilalţi este greşit şi nu e în regulă ca cineva să se comporte astfel. Poate că sunt momente în care treci cu vederea peste comportamentul copilăresc sau provocator al unui narcisist, însă asta nu înseamnă că n-ar trebui măcar să-ţi notezi undeva în minte că acest comportament nu este unul sănătos.

7. Nu te aştepta să se schimbe

Persoanele care au un mod narcisist de a se comporta, foarte rar se schimbă. Poate îşi vor schimba unele din comportamente de-a lungul timpului, însă mecanismul central ce-i determină să fie aşa, este şi va fi mereu acolo. Narcisiştii îi văd pe ceilalţi fie ca ameninţări, fie ca posibile victime şi sunt implicaţi într-o călătorie nesfârşită de a primi atenţie şi aprobare. Să crezi că se vor schimba este o capcană. Cel mai simplu este să-i accepţi aşa cum sunt şi să te concentrezi asupra modului în care să te protejezi când eşti în preajma lor.

8. Nu-i nevoie să-ţi justifici gândurile, sentimentele sau acţiunile

Mulţi narcisişti îţi vor pune întrebări prin care să te ducă într-o direcţie anume sau se vor comporta ca şi cum ar trebui să te justifici în faţa lor. Scopul este simplu: să te poziţioneze sub ei.

Nu-i nevoie să le explici sau să-ţi justifici sentimentele sau gândurile. Mai mult decât atât, să începi să te cerţi sau să te aperi în faţa unei persoane narcisiste, este de cele mai multe ori contraproductiv. Narcisiştii vor în general să câştige, nu să asculte. Vor să fie în competiţie, nu să comunice.

9. Nu lua personal ceea ce fac

Narcisiştii profită de oricine apucă. S-ar putea să-i trateze pe oamenii cei mai apropiaţi cel mai rău, însă câţiva sunt imuni la tehnicile de manipulare ale acestora şi nu se lasă puşi jos. Dacă iei personal ceea ce fac, le dai voie să intre în mintea ta şi să ocupe un loc undeva acolo. Este exact ceea ce-şi doresc. Modul în care se comportă narcisiştii este dureros şi nu este în regulă, însă aceştia se vor purta urât cu oricine le iese în cale. Nu-i ceva personal. Aşa procedează de obicei.

10. Nu te aştepta la empatie sau corectitudine

Narcisiştii sunt în general incapabili să fie empatici. Empatia are la bază presupunerea că ceilalţi sunt pe acelaşi nivel şi merită atenţie şi compasiune. Ţi se pare că o persoană narcisistă gândeşte aşa? Ideea că totul li se cuvine, nu le dă niciun motiv să se gândească şi la ceilalţi. Propria grandiozitate îi determină să-i vadă pe cei din jur ca inferiori şi ca persoane ce nu merită compasiune. În astfel de cazuri, cel mai bine este să te concentrezi pe respectul de sine.

11. Nu subestima puterea narcisismului

Narcisismul este o distorsiune puternică a percepţiei de sine. Viaţa unui narcisist va fi mereu despre cum să primească atenţie, succes, sănătate, putere, control, plăcere şi aşa mai departe. Vor doar să primească, nimic nu este mai important. Această dorinţă este atât de puternică, încât narcisiştii îi vor trăda chiar şi pe cei mai apropiaţi oameni, dacă este în avantajul lor. Cu un astfel de comportament ai de-a face.

Putem avea compasiune faţă de rănile profunde şi limitările oamenilor narcisişti. Compasiunea nu înseamnă că-i lăsăm să ne facă să suferim sau ne lăsăm folosiţi. Este responsabilitatea noastră să avem grijă de noi înşine. Acest lucru nu este narcisism, ci a alege un stil de viaţă sănătos.