12.000 de bucureşteni ucişi anual de poluare. Apel pentru viaţă, în loc de noxe şi gunoi

30 de bucureşteni mor zilnic din cauza poluării. Şi cu toate acestea, de trei decenii nu s-a plantat nicio pădure urbană. Până acum. Când un grup de tineri entuziaşti au ales să facă ei ceea ce autorităţile n-au făcut de ani de zile şi au dat startul plantării unei păduri.
Plantarea Pădurii Bucureşti
Plantarea Pădurii Bucureşti (Comunitatea Pădurea Bucureşti)

Nu mai este demult un secret pentru nimeni că Bucureştiul a devenit Capitala poluării. Potrivit Comisiei Europene, 23.000 de români mor anual din cauza poluării, dintre care 12.000 în Bucureşti.

Pornind de la această realitate, un grup de tineri entuziaşti a dat startul plantarii primei păduri urbane plantate în ultimii 3. 0 ani (glumesc ei), în fapt, în ultimele 3 decenii, pe un teren viran degradat de peste 200 de hectare, în zona Lacul Morii. De ce acolo? Simplu, în condiţiile în care limita minimă de spaţiu verde/cap de persoană în orăşele europene e de 26 mp, în Crângaşi cetăţenii beneficiază, însă, de doar 1 mp iar, în plus, zona unde se face plantarea este folosită ca groapă de gunoi improvizată ce poluează oraşul.

Plantarea Pădurii Bucureşti ar urma să oprească mirosurile şi gazele nocive de la depozite de deşeuri ce afectează 500.000 oameni. Plantarea a început cu 150 oameni şi 3000 de puieţi pe 1 ha, prin efortul voluntarilor dar este nevoie de mult mai mult pentru ca zona să fie împădurită conform nevoilor oamenilor acestui oraş. În acest condiţii, cei ce au avut iniţiativa plantării Pădurii Bucureşti lansează un dublu apel - unul către noi, cetăţenii, altul către Gabriela Firea, în calitatea sa de primar general.

"Va fi pădure între noi şi gropile de gunoi. Am văzut oameni din toate categoriile sociale care au plantat umăr la umăr. Şi nu a fost uşor pentru că am plantat printre resturile caselor demolate în deceniile trecute iar gropile le-am săpat cu buldoexcavatorul.
Pădurea Bucureşti a devenit în câteva zile un simbol prin care bucureştenii îşi revendică dreptul la o viaţă normală, cu aer curat, respirabil. Poluarea care a întrecut orice limite acceptate de civilizaţie ne ucide.

3-0 (30 n.r.) dintre noi dispar zilnic aici, în Bucureşti, indiferent că lucrează la un birou în Pipera, că vând flori în piaţa Coşbuc sau că dorm în Cotroceni.

Pădurea Bucureşti este un răspuns pentru generaţiile care se întreabă ce este de făcut ca să ieşim din această fundătură.
Pădurea urbană, aşa cum a fost plantată, printre cioburi, cărămizi şi bucăţi de plastic prinde viaţa cu fiecare zi. Ne exprimăm voinţa şi puterea de regenerare prin geneza acestui petec de verdeaţă.

Cerem autorităţilor să identifice suprafeţele de teren ale statului din proximitatea Lacului Morii şi să le pună la dispoziţia cetăţenilor şi ONG-urilor pentru împădurire. O pădure în Bucureşti este ceea ce avem nevoie între noi şi gropile de gunoi", transmite Octavian Berceanu, unul dintre iniţiatorii demersului de împădurire.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne