15 lucruri pe care nu le fac oamenii care au încredere în ei

Barbat în costum
Barbat în costum (Barbat în costum)

Oamenii care au încredere în ei se simt stăpâni pe sine când vine vorba de a face lucrurile să se întâmple. Dacă tu nu ai încredere în tine, atunci de ce ar avea altcineva? În timp ce îţi dezvolţi abilităţile şi înveţi cum să le pui în practică din ce în ce mai bine, lucru care te va ajuta, te invit să ai în vedere următoarele 15 lucruri pe care oamenii care au încredere în ei nu le fac:

1. Evită să facă comparaţii

Oamenii care au încredere în ei ştiu că pe parcurs ce evoluează, este sănătos să se compare cu o versiune mai tânără a lor şi nu cu ceilalţi. Îşi dau seama că fiecare persoană are o poveste unică şi a face comparaţii ar fi un lucru absurd, simplist şi în final, chiar inutil.

2. Nu se lasă descurajaţi pentru că nu dispun de anumite resurse

Pot să utilizeze orice au disponibil la un moment dat, indiferent cât de mult sau de puţin este. Îşi dau seama că pot să apară multe posibilităţi cu puţină creativitate şi dorinţă de a pune lucrurile în mişcare. Nu se plâng când întâlnesc anumite neajunsuri, ci preferă să se concentreze pe găsirea de soluţii.

3. Nu-i judecă pe ceilalţi

Oamenii care au încredere în ei nu-şi pierd timpul cu situaţiile dramatice inutile sau autoinduse. În acelaşi timp, nu simt nevoia să-şi vorbească pe la spate prietenii, să participe în bârfe legate de colegii de muncă sau să se ia la ceartă cu cei care au o opinie diferită. Şi-au cultivat toleranţa la un asemenea nivel încât nu simt nevoia să-i privească de sus pe ceilalţi.

4. Nu caută să mulţumească pe toată lumea

Nu au niciun interes în a mulţumi fiecare persoană pe care o întâlnesc. Îşi dau seama că nu poţi să fii prieten bun cu toată lumea şi că acesta este doar modul în care se derulează lucrurile în viaţă. Preferă să se concentreze mai mult pe calitatea relaţiilor lor decât pe cantitate.

5. Nu au nevoie să primească în mod constant aprobarea celor din jur

Nu simt nevoia să-i ţină mereu cineva de mânuţă. Îşi dau seama că unele întâmplări prin care trec în viaţă sunt destul de dificile şi că lucrurile nu se vor întâmpla mereu aşa cum îşi doresc. În timp ce nu încearcă să controleze fiecare eveniment din viaţa lor, îşi concentrează atenţia pe capacitatea de a reacţiona într-un mod productiv în timp ce merg înainte.

6. Nu dau o greutate foarte mare părerilor din jur

Nu se lasă prinşi în părerile negative ale celorlalţi. Deşi le pasă de binele celor din jur şi îţi doresc să lase lumea mai bună decât au găsit-o, nu se lasă puşi jos de opiniile negative care nu-i ajută în niciun vreun. Îşi dau seama că cei care le vor binele îi vor accepta aşa cum sunt şi tocmai de aceea nu dau o greutate foarte mare celorlalte opinii.

7. Nu se feresc să înfrunte adevărurile neplăcute ale vieţii

Ei confruntă problemele vieţii şi merg la rădăcina acestora, înainte ca răul să se împrăştie şi mai mult. Îşi dau seama că problemele care nu sunt puse pe masă au tendinţa de a se multiplica în timp ce trec zile, săptămâni şi chiar luni. Ar prefera să aibă astăzi o conversaţie serioasă cu partenerul lor, chiar dacă nu se simt confortabil, decât să arunce sub covor acel adevăr incomod.

8. Nu lasă pe mâine ce pot face azi

Oamenii care au încredere în ei ştiu că un plan bun pus în aplicare astăzi este mai bun decât un plan perfect pus în aplicare la un moment dat. Îşi dau seama că nu există un “moment potrivit” sau “circumstanţele potrivite” şi că aceste gânduri s-au născut de fapt din teama de schimbare. Trec la acţiune aici, acum, astăzi, pentru că acesta este momentul în care lucrurile se întâmplă.

9. Nu renunţă doar pentru că au întâlnit câteva dificultăţi

Oamenii care au încredere în ei se ridică de fiecare dată după ce trec printr-o situaţie dificilă. Îşi dau seama că eşecul este o parte componentă inevitabilă a procesului de evoluţie. De fiecare dată când trec prin asta, precum un detectiv perspicace, se uită în interior pentru a-şi da seama de ce abordarea lor nu a funcţionat. După ce-şi modifică planul, încearcă din nou, însă de această dată o fac mai bine că înainte.

10. Nu trăiesc într-o bulă de confort

Ei evită zona de confort pentru că ştiu că acolo este exact locul unde visele se sting. Primesc disconfortul în viaţa lor pentru că îşi dau seama că-i o condiţie obligatorie pentru a avea succes în ceea ce fac.

11. Trec la acţiune fără să fie nevoie să primească permisiune să facă asta

Oamenii care au încredere în ei trec la acţiune fără să se blocheze în ezitare. În fiecare zi, puşi în faţa unei provocări se întreabă: “Dacă nu eu, atunci cine?”

12. Nu evită să meargă înainte chiar dacă le este teamă

Oamenii care au încredere în ei nu se lasă controlaţi de frică. Ştiu că lucrurile de care se tem s-ar putea să fie exact acele lucruri pe care trebuie să le facă pentru a evolua şi a deveni persoana care ar trebui să devină.

13. Nu se limitează la un singur plan de acţiune

Nu se limitează la un singur plan când vor să facă ceva. Încearcă să utilizeze mijloacele disponibile de care dispun, încercând în continuu să testeze eficienţa unor abordări diferite, până când identifică strategia care le oferă cele mai bune rezultate, menţinând investiţia de cost, timp şi efort cât mai mică.

14. Nu-şi găsesc scuze

Când ai încredere în tine, îţi asumi responsabilitatea pentru ceea ce spui şi ceea ce faci. Nu dai vina pe trafic pentru faptul că ai întârziat, ci spui că nu te-ai trezit destul de devreme pentru a fi sigur că ajungi la timp. Nu găseşti scuze pentru ceea ce nu ştii să faci prin lucruri precum “Nu am timp să mă ocup de asta” sau “Pur şi simplu nu sunt destul de bun”. Ajungi să-ţi faci timp şi continui să te îmbunătăţeşti până când dobândeşti acea abilitate.

15. Nu acceptă orbeşte orice citesc de pe internet, fără să analizeze cu atenţie

Oamenii care au încredere în ei nu acceptă lucrurile scrise în diferite articole pe internet, doar pentru că autorul spune că aşa este. Filtrează fiecare articol printr-o perspectivă şi părere personală asupra lumii. Îşi menţin un scepticism sănătos, utilizând informaţiile care sunt relevante.

Tocmai de aceea, fiecare dintre noi îşi va forma propria definiţie a ceea ce înseamnă încrederea în sine.

Printre surse: marcandangel.com, lifehack.org şi lifehacker.com

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură