15 lucruri simple pe care le poţi face în fiecare zi pentru a-ţi uşura viaţa

Oare există un secret care îţi garantează succesul? Ce ştim sigur este că, dacă stăm în casă şi nu facem nimic, şansele ca ceea ce vrem să realizăm să se şi întâmple pot fi destul de reduse.
business
business (business)

Pentru cei mai mulţi oameni, succesul nu este un singur lucru. Este rezultatul mai multor elemente diferite, obiceiuri zilnice ce sunt repetate, din nou şi din nou. Mai jos găseşti 15 lucruri simple pe care le poţi face în fiecare zi, pentru a te asigura că îţi consumi timpul în mod conştient pe ceea ce este prioritar pentru tine. Aplică-le în fiecare zi şi observă ce se întâmplă cu lucrurile pe care ţi le propui.

1. Setează-ţi un termen limită

Acest lucru este foarte important pentru că avem tendinţa să ne mobilizăm, să ne concentrăm şi să lucrăm mai eficient când avem un termen limită. Când ai puţin timp să îndeplineşti o sarcină, îţi vei mări efortul pe care-l depui pentru a o duce până la capăt. Gândeşte-te cât de repede poţi să faci curăţenie în casă când te sună cineva şi-ţi spune că va ajunge la tine în 30 de minute, sau cât de intens te poţi concentra pe o sarcină, când ştii că trebuie să fie gata în dimineaţa următoare. Când există un termen limită, efortul depus se măreşte semnificativ.

O tehnică în această direcţie este să foloseşti blocuri de 50 de minute, cu o pauză planificată de 10 minute. Ştiind că ai o limită de timp, te vei mobiliza să fii cât se poate de productiv în aceste 50 de minute de muncă. De asemenea, ştiind că ţi-ai setat o pauză de deconectare peste care îţi recomand să nu sari, te va ajuta să te energizezi şi să ţii ritmul toată ziua.

2. Scrie

Să ştii că mereu a fost mai bine să-ţi scrii obiectivele, faţă de situaţia în care doar le ai undeva în minte. Te invit să-ţi scrii obiectivele şi să le plasezi undeva unde le poţi vedea cu uşurinţă. Acest lucru te va ajuta să nu pierzi din vedere motivul pentru care faci ceea ce faci, să te reajustezi când observi că pierzi timpul cu diferite lucruri care nu servesc obiectivelor, şi te mai poate ajuta când te simţi la pământ, când lucrurile nu merg aşa cum te aşteptai, dar ridici ochii şi-ţi aminteşti de rezultatul final pe care vrei să-l transformi în realitate. Toate acestea te pot ajuta să nu te laşi pus jos, să te ridici şi să mergi mai departe.

3. Alege cu atenţie în preajma cui îţi petreci timpul

Cineva spunea că fiecare dintre noi suntem media celor cinci oameni cu care ne petrecem timpul cel mai mult. Îţi petreci timpul cu oameni care te încurajează, sunt pozitivi şi te susţin? Sau îţi petreci majoritatea timpului cu oameni care sunt toxici? Alege să-ţi petreci timpul cu oameni care te inspiră să fii cea mai bună variantă a ta.

4. Setează-ţi priorităţile

Care sunt cele mai importante trei lucruri din viaţa ta? Acum gândeşte-te la ceea ce faci cu majoritatea timpului tău şi conturează cele trei lucruri principale pe care se duce acesta. Cele trei lucruri importante sunt aceleaşi cu cele trei cărora le aloci timpul? Dacă da, atunci este foarte bine! Dacă nu, a sosit momentul să munceşti ceva mai mult şi să redirecţionezi timpul către priorităţi, dând la o parte lucrurile care te împiedică să faci ceea ce este important.

Gândeşte-te foarte bine cum ai dori să se deruleze viaţa ta şi cel mai probabil vei observa că te vei simţi congruent cu tine însuţi în momentul în care îţi petreci timpul lucrând la priorităţi.

5. Ia o pauză

Planifică în fiecare zi un mic interval de timp în care ai grijă de tine însuţi. Atunci, departe de programul aglomerat, îţi dai voie să te relaxezi făcând mişcare, stând în linişte sau amândouă în acelaşi timp.

6. Stabileşte-ţi un mic plan pentru a doua zi

Timpul este cea mai preţioasă resursă pe care o avem. Nu poate fi înlocuit de nimic altceva. Dacă vrei să obţii rezultate în ceea ce faci, cel mai bine este să-ţi faci un mic plan în care scoţi în evidenţă cum vei petrece timpul disponibil.

O modalitate prin care poţi să faci acest lucru, este să-ţi aloci puţin timp în fiecare zi pentru a crea un program general pentru a doua zi. Faptul că-l scrii te va ajuta din trei motive principale: te ajută să profiţi de fiecare oră din zi, îţi pui timp deoparte în fiecare zi pentru a te concentra pe ceea ce este important şi te ajută să-ţi dai seama care sunt activităţile cu care îţi pierzi timpul. S-ar putea să observi exact cât timp petreci în faţa televizorului sau la calculator căutând clipuri video comice. Un plan te va ajuta să eviţi să pici în aceste capcane care-ţi consumă timpul.

7. Deleagă

Cineva spunea la un moment dat: dacă vrei să faci corect câteva lucruri mărunte, atunci fă-le cu mâna ta. Dacă vrei să faci lucruri măreţe şi să ai un impact mare, atunci învaţă să delegi.

Câteodată pare foarte dificil, dar este important să renunţi la control şi să delegi anumite sarcini. Totuşi, ziua are doar 24 de ore şi dacă vrei să te concentrezi cu adevărat pe lucrurile importante, atunci trebuie să ai încredere în ceilalţi şi să-i laşi să aibă grijă de lucrurile care sunt mai puţin importante pentru tine.

8. Planifică de la coadă la cap

Când ai de-a face cu un obiectiv ceva mai mare ce pare dificil de atins, atunci a sosit momentul să-l împarţi în obiective mai mici. De exemplu, să presupunem că vrei să slăbeşti 12 kg într-un an. Acest lucru s-ar traduce în aproximativ 230 de grame (1.750 de calorii) în fiecare săptămână. Rămâi cu 250 de calorii pe zi. În general este de preferat să mănânci trei mese normale şi poate că ronţăi ceva între ele, iar asta înseamnă 50 de calorii de fiecare dată când mănânci (trei mese principale şi două gustări). Parcă dintr-odată nu mai pare atât de dificil de atins. Asta înseamnă să iei un obiectiv mai mare şi să-l demontezi în paşi mai mici şi uşor de atins.

9. Începe cu sarcina cea mai dificilă

Pentru majoritatea dintre noi, există o sarcină în fiecare zi pe care o tot amâni pentru că ai o anumită teamă faţă de ea sau te simţi copleşit. Tocmai de aceea, aceasta ar trebui să fie primul lucru pe care-l faci de dimineaţă. Dacă intri în faza în care începi să o amâni, s-ar putea să fie dificil să te concentrezi pe alte lucruri, în timp ce te gândeşti că va trebui să te ocupi mai târziu de aceasta. De asemenea, faptul că o amâni, o poate face să pară mai dificilă decât este, tocmai pentru că ai timp să-ţi imaginezi tot felul de scenarii în care lucrurile ies într-un mod negativ.

Când îţi începi ziua cu sarcina cea mai dificilă, vei avea un sentiment de mulţumire care-ţi va da un start foarte bun. Terminând-o imediat, îţi poate da impulsul de care ai nevoie pentru a duce până la capăt alte lucruri de-a lungul zilei. Mai mult, următoarele sarcini vor părea mai uşoare în comparaţie cu aceasta.

10. Redu la minimum lucrurile care-ţi distrag atenţia

Elimină cât mai multe din lucrurile care-ţi îndreaptă atenţia în altă parte. Dacă internetul îţi distrage atenţia, atunci setează calculatorul să nu poată să acceseze anumite website-uri între anumite ore. De asemenea, închide-ţi telefonul. Email-urile şi mesajele vor fi acolo când termini cu ceea ce ai de făcut.

11. Fii sincer cu tine însuţi

Doar pentru că ai un program încărcat, asta nu înseamnă că ar trebui să te trezeşti foarte de dimineaţă pentru a te apuca de lucruri. Unii oameni lucrează foarte bine dimineaţa devreme şi alţii sunt foarte productivi seara târziu. Dacă îţi place să-ţi începi ziua la 5 dimineaţa, atunci foarte bine! Dacă preferi să dormi puţin mai mult, şi acest lucru este în regulă.

Aspectul cel mai important aici este să fii sincer cu tine însuţi şi să-ţi setezi un obiectiv realist pentru tine. Setează-ţi obiectivele bazându-te pe orele în care eşti cel mai productiv.

12. Compară-te cu cei din jur doar dacă te ajută să devii mai determinat

Evită să te mai compari cu cei din jur, dacă acest lucru îţi dă o stare negativă. Invidia nu face nimic altceva decât să te îndrepte cu paşi mărunţi dar siguri către nefericire şi către o senzaţie că mai mereu dai greş.

Acestea fiind spuse, să te compari cu altcineva te poate ajuta dacă o faci din admiraţie şi nu din gelozie. Dacă ai un prieten care câştigă din ce în ce mai mult la muncă, observă-i obiceiurile pe care le are în ceea ce face. Cumva ajunge mereu mai devreme şi stă până târziu, oferindu-se să se ocupe şi de alte proiecte? Culegând modelul eticii sale de muncă te poate ajuta şi pe tine. Colegul de muncă arată perfect sănătos? Observă-i obiceiurile şi s-ar putea să vezi că acesta alege să meargă pe jos în ora de pauză de prânz, în timp ce tu mănânci tot felul de snacks-uri la birou. Alătură-te acelei plimbări dacă aspiri să-ţi îmbunătăţeşti starea fizică.

Când ne comparăm cu alte persoane într-un mod sănătos (ei au acest lucru în viaţa lor, îmi place asta...oare cum pot să învăţ de la ei să mă îmbunătăţesc şi eu la rândul meu?), acest lucru îţi poate creşte nivelul de determinare şi să te ajute pe drumul către obiectivele tale.

13. Găseşte-ţi pe cineva care să te ajute

Este foarte bine să găseşti pe cineva cu care să lucrezi în punerea în aplicare a ceea ce vrei să faci. În mod specific, cineva care să te încurajeze şi să te susţină pe drumul pe care l-ai ales. Poate că demult doreai să scrii o carte sau o serie de articole, să faci sport cu regularitate sau să începi o afacere. Celălalt va juca rolul persoanei ce va verifica dacă-ţi respecţi planul şi cu care vei sta de vorbă săptămânal pentru a vedea unde ai ajuns.

14. Găseşte-ţi un mentor

Dacă ai un domeniu specific de care eşti pasionat, alege o persoană care a avut succes în acea arie pentru a-ţi fi mentor. S-ar putea să observi că ai mentori diferiţi în funcţie de domeniu, iar asta este ok. Unii oameni cred că cineva care a ajuns la nivelul la care poate fi mentor, nu va dori să-şi împărtăşească din secrete sau nu va avea timp să joace acest rol, dar s-ar putea să fii surprins. Aceste persoane nu sunt aproape niciodată întrebate cum reuşesc să facă ceea ce fac, şi de multe ori abia aşteaptă să-şi poată da mai departe experienţa.

15. Citeşte

Cărţile sunt şi vor fi întotdeauna cheia către cunoaştere. Aşa că citeşte. Des. Cititul îţi va revigora şi deschide mintea. Citeşte lucruri care te inspiră şi care te motivează. Scufundă-te în dezvoltare personală şi absoarbe cât mai multe informaţii relevante. Mereu va fi ceva nou de învăţat.

Printre surse: marcandangel.com, lifehack.org şi lifehacker.com