2.854.334 de modalităţi de a dilua banii din Sănătate. 8 guverne şi 9 ani de jaf - analiză Iniţiativa România

Mişcarea civică Iniţiativa România a extins analiza situaţiei contractelor, cu precădere a achiziţiilor directe, pe care spitalele din România le-au făcut cu firme furnizoare, indiferent de obiectul achiziţiei, în perioada 2007-2015.
.
. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)

Analiza, realizată de Mişcarea civică Iniţiativa România pe baza datelor publice publicate pe Guvern, acoperă nouă ani în care s-au făcut la nivel politic toate combinaţiile de guvernare posibile în această perioadă: Guvern PNL, Guvern PDL, Guvern PSD şi diferitele alianţe între toate partidele parlamentare (8 guverne), se arată într-un comunicat remis luni de organizaţie.

Investigaţia Iniţiativei România a pornit de la observaţia că prin abuzul de achiziţii directe se fentează competiţia (licitaţiile): se fragmentează valoarea reală a unui contract prin divizarea în mai multe contracte sub pragul valoric legal. Se dă astfel o aparenţă de legalitate în procedura de achiziţie publică.

Motivele pot ţine sau de proasta administrare a unui spital sau de complicitatea, cu caracter infracţional, între Ministerul Sănătăţii, consiliile locale (partide) în subordinea cărora se află spitalele sau administraţia spitalului şi anumite firme furnizoare.

"La acest moment, Ministerul Sănătăţii, jurnaliştii şi instituţiile de aplicare a legii au în vizor compania Hexi Pharma şi eventualele ei responsabilităţi în creşterea numărului de infecţii intraspitaliceşti şi în raporturile financiare cu statul român. Scandalul Hexi Pharma, însă, nu este o întâmplare şi nu priveşte un caz izolat de neconformitate a unor produse comerciale.

Problema este sistemică, iar responsabilităţile sunt în primul rând la nivelul administraţiei centrale sau locale. Organismele de control şi aplicare a legii nu trebuie să se limiteze la controale şi sancţiuni împotriva Hexi Pharma, ci să demanteleze un întreg sistem al complicităţilor sau corupţiei în sistemul de sănătate la care au participat toate partidele guvernamentale din ultimii 9 ani", se arată în documentul citat.

Ce conţine analiza

1. O statistică cu cele aproape 3 milioane de achiziţii directe făcute de unităţile medicale din România în perioada 2007-2015, precum şi valoarea lor - în cifre şi evoluţia lor;
2. Un top al firmelor care au beneficiat de numărul nejustificat de mare al achiziţiilor directe făcute de spitale, lider fiind Polisano SRL;
3. Un top al firmelor abonate la contracte cu statul în sistemul de sănătate publică din punct de vedere al valorii contractelor (şi achiziţii directe şi licitaţii), lider fiind Mediplus Exim SRL;
4. O statistică a situaţiei achiziţiilor directe făcute de spitalele unde au fost găsite probe neconforme în urma controalelor făcute de Direcţiile de Sănătate Publică.

Pentru a citi mai mult pe acest subiect intraţi aici.