România şi Macedonia au convenit să discute despre restituirea proprietăţii vlahilor

Ministrul român de externe a avut, miercuri, la Bucureşti, o întrevedere cu omologul său macedonean, Antonio Milososki.
Ministrul român de externe a avut, miercuri, la Bucureşti, o întrevedere cu omologul său macedonean, Antonio Milososki. (www.mae.ro)

România şi Macedonia au convenit să facă un inventar al subiectelor legate de restituirea proprietăţii vlahilor din Macedonia, a declarat, miercuri, ministrul Teodor Baconschi, care a apreciat că autorităţile de la Skopje fac eforturi constructive pentru a asigura un climat interetnic cât mai bun.

Ministrul român de externe a avut, miercuri, la Bucureşti, o întrevedere cu omologul său macedonean, Antonio Milososki. Şeful diplomaţiei române a declarat că pe agenda discuţiilor cu omologul macedonean s-a aflat şi politica Macedoniei faţă de minorităţi. "Republica Macedonia face eforturi foarte constructive pentru a integra şi asigura un climat interetnic cât mai bun", a afirmat ministrul Teodor Baconschi, care a menţionat că există pe teritoriul acestei ţări o comunitate vlahă, aşa cum există în România o comunitate macedoneană reprezentată în Parlament.

"Domnul ministru m-a asigurat că minoritatea vlahă, circa 150.000 de persoane, se va bucura de acces la şcolarizare în limba maternă, servicii religioase în limba maternă", a mai declarat ministrul Teodor Baconschi. El a adăugat că a convenit cu şeful diplomaţiei de la Skopje ca cele două ţări să facă inventar al subiectelor legate de restituirea proprietăţilor acestei minorităţi în Macedonia.

Republica Macedonia este singurul stat din Balcanii de Vest în care comunitatea română beneficiază de recunoaştere constituţională.

Aproximativ 20.000 de vorbitori de limbă română - aromâni/vlahi şi meglenoromâni - locuiesc în prezent în Macedonia. Din cauza politicilor comuniste de asimilare şi integrare forţată a minorităţilor naţionale, în prezent se constată o profundă divizare a comunităţii aromâne, iar meglenoromânii sunt chiar în pericol de dispariţie.

În zonele cu grupuri compacte de aromâni există şcoli cu predare în aromână, însă comunitatea se confruntă cu lipsa cadrelor didactice. Aromânii din Macedonia au o singură biserică, la Bitola, care oficiază slujbe religioase în limba maternă. Nici aromânii, nici meglenoromânii nu au reprezentare parlamentară.

La rândul său, ministrul macedonean de externe a declarat că drepturile minorităţilor reprezintă un segment extrem de important atât pentru România, cât şi pentru Macedonia. El a arătat că "Macedonia este ţara unde drepturile minorităţilor sunt la cel mai ridicat nivel" şi a adăugat că "România este un exemplu foarte bun din punct de vedere al expunerii minorităţilor în sistemele şi în Parlamentul României".

"Tocmai acest exemplu dat de România este şi garanţia că Macedonia are susţinerea României pentru a deveni membră a Comitetului pentru Drepturile Omului", a mai afirmat şeful diplomaţiei de la Skopje. În acelaşi timp, el a dat asigurări că vlahii din Macedonia reprezintă o comunitate tradiţională, iar Skopje încearcă să păstreze cultura, tradiţia şi limba acestei minorităţi.

Ministrul Teodor Baconschi şi şeful diplomaţiei de la Skopje au semnat, miercuri, Memorandumul de cooperare în domeniul integrării europene şi euroatlantice între MAE român şi MAE macedonean şi Memorandumul de Înţelegere privind cooperarea dintre Institutul Diplomatic Român şi Direcţia pentru Academia Diplomatică a MAE de la Skopje.

Şeful diplomaţiei române a menţionat, de asemenea, că România este un suporter activ al extinderii UE şi NATO în regiunea Balcanilor de Vest şi s-a declarat convins de această "dubla vocaţie geostrategică a tuturor statelor din regiune", asigurând că Bucureştiul va acţiona în continuare pentru ca acest lucru să fie finalizat.

Ministrul Teodor Baconschi a mai afirmat că schimburile economice dintre România şi Macedonia sunt în creştere, iar companii româneşti ar putea participa la licitaţiile pentru dezvoltarea sectorului energetic din Macedonia. "Putem fi, de asemenea, utili în dezvoltarea infrastructurii IT a statului macedonean", a apreciat şeful diplomaţiei române.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne