Echipament de screening auditiv pentru nou-născuţi donat Spitalului Marie Curie

.
. (Photos.com)

Secţia de terapie intensivă nou-născuţi a Spitalului Marie Curie beneficiază, de acum, de un echipament de screening auditiv pentru nou-născuţi, aparat medical performant, unic în Europa de Est.

"În urmă cu 14 ani, am făcut primele screening-uri la nou născuţi. Aparatele Algo 1, în număr de două, erau un cadou al Universităţii din Louisville (SUA), aduse de profesorul Dan Stewart. Apoi, a urmat o periodă în Spitalul Giuleşti, unde, împreună cu colegul meu dr. Adrian Toma, am continuat munca de pionierat în domeniul nou-născutului. Între timp, Clinica ORL din MS Curie a făcut deja primele implanturi cohleare în spitalul nostru, iar secţia de Terapie Intensivă Neonatală a ajuns să trateze peste 200 pacienţi anual, cu cele mai variate afecţiuni. Multe dintre afecţiunile pe care le tratăm pot fi cauze favorizante pentru pierderea auzului: diverse sindroame, nivelele crescute ale bilirubinei, asfixia severă la naştere, hiperventilaţia, prematuritatea, diverse infecţii etc. La acestea, se adaugă 1-2 % dintre toţi nou-născuţii, care pot avea surditate la naştere. Este cea mai frecventă afecţiune la naştere. Este foarte important să descoperim aceşti nou-născuţi până la vâ

rsta de 6 luni şi nu spre 2- 3 ani, când este prea târziu. Copiii nedescoperiţi vor avea afecţiuni ireversibile ale vorbirii, limbajului, diverse afectări cognitive etc", a declarat pentru AGERPRES dr. Cătălin Cîrstoveanu, şeful Secţiei de Terapie Intensivă

El a subliniat că "Fundaţia Genesis" a făcut un lucru extraordinar, a organizat un concert la Sala Radio, l-a adus pe Ronan O"Hora, un reputat pianist din Anglia şi a strâns 10.000 de euro. "A fost extraordinar, îmi amintesc bine. Banii nu au fost de ajuns. Aşa că domnul Bulent Bustani a venit cu încă 10.000 de euro în acest proiect. Iată, aşadar, un aparat excepţional: testează simultan ambele urechi, are o acurateţe maximă, are practic un aparat de testare auz şi un computer, care permite un management excelent al datelor", a spus dr. Cătălin Cîrstoveanu.

Echipamentul medical Algo 5 detectează surditatea şi intervine precoce, astfel încât, atunci când hipoacuzia este detectată înaintea vârstei de 6 luni, copiii cu un status cognitiv normal au coeficientul de limbaj în limitele normale ale dezvoltării lor, iar integrarea socială şi emoţională sunt îmbunătăţite semnificativ.

Acest echipament medical efectuează un screening fiziologic complet al traiectului auditiv, de la ureche până la trunchiul cerebral inclusiv. Este complet automat, simplu de utilizat şi de către personalul non-medical, furnizează automat rezultate obiective şi de acurateţe mare, bazate pe criteriul admis(respins, nefiind necesară interpretarea rezultatelor. Având rezultate dovedite clinic, acest echipament medical corespunde şi chiar depăşeşte recomandările şi ghidurile clinice ale Academiei Americane de Pediatrie.

"Genesis Collegiate se implică în susţinerea evenimentelor caritabile şi promovează astfel de cauze, prin proiectele educaţionale şi culturale pe care le dezvoltă. Învăţământul şi sănătatea nu sunt numai ale statului, ci şi ale societăţii.Copiii trebuie pregătiţi să se implice în activităţi caritabile", a declarat pentru AGERPRES Ioana Necula, preşedinte fondator Genesis Collegiate.

"Am avut probleme grave cu copilul meu şi am ajuns la dr. Cîrstoveanu, care, spre deosebire de ceilalţi, s-a ocupat fără a urmări vreun interes de copilul meu care era foarte grav. Am apreciat foarte mult acest lucru şi am întrebat cu ce pot să ajut. Îmi place să fac ceva pentru Dumnezeu. Chiar dacă sunt de religie diferită, Dumnezeu este unul singur. Am dorit să fac ceva de care să beneficieze şi alţi copii. Orice copil este un înger", a declarat pentru AGERPRES Bulent Bustani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne