Premierul turc numeste forajul comun Cipru-Israel o "nebunie"

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan.
Premierul turc Recep Tayyip Erdogan. (Allan Tannenbaum-Pool / Getty Images)

Miercuri, premierul turc Tayyip Erdogan a descris forajul in larg pentru gaze al aliatului sau instrainat, Israelul, si al Ciprului o "nebunie", ridicand mizele intr-o confruntare in legatura cu depozitele probabil imense din estul Mediteranei.

Tensiunile in legatura cu gazul au escaladat in ultimele saptamani, dupa cum relatiile dintre Turcia si Israel s-au stricat brusc din cauza refuzului Israelului de a-si cere scuze pentru un raid mortal asupra unei flotile turcesti de anul trecut.

Israelul si guvernul vorbitor de limba greaca din Cipru exploreaza estul Mediteranei in cautarea de gaze, iar Israelul a revendicat un camp masiv de gaze de adancime, descoperit in 2009.

Turcia, din ce in ce mai agresiva in regiune sub guvernul Erdogan, disputa pretentiile teritoriale israeliene si cipriote din larg si considera ca Cipru nu ar trebui sa exploateze resursele pana cand nu rezolva conflictul cu zona sa nordica separatista vorbitoare de turca.

Mult timp unul dintre cei cativa aliati ai Israelului in Orientul Mijlociu, Turcia si-a racit brusc relatiile diplomatice si comerciale cu statul evreu in aceasta luna dupa ce Israelul a refuzat sa isi ceara scuze pentru uciderea a noua turci intr-un raid din 2010 asupra unei flotile turcesti care se indrepta spre Fasia Gaza.

"Administratia eleno-cipriota si Israelul sunt implicate intr-o nebunie de explorare petroliera in Marea Mediterana" a afirmat Erdogan in New York, inainte de sedinta Adunarii Generale a ONU, citat de agentia turca de stiri Anatolia. "De fapt, activitatea de foraj a administratiei eleno-cipriote nu este altceva decat sabotarea procesului de negociere intre cipriotii turci si cipriotii greci", a adaugat el.

Conflict militar

Controversa legata de foraj a adaugat un element nou si exploziv intr-un litigiu asupra Ciprului. Insula a fost impartita de o invazie a turcilor in 1974, dupa o scurta lovitura de stat condusa de greci. Turcia este singura tara care recunoaste statul separatist turco-cipriot in partea de nord, unde isi mentine o prezenta militara.

Faptul ca in 1980 Turcia a fost introdusa in NATO pentru a evita ionvadarea sa de catre URSS a complicat lucrurile chiar mai rau.

Turcia a anuntat ca va efectua propriile anchete legate de energie cu statul separatist turco-cipriot - sub escorta navelor sale de razboi, daca este necesar - in cazul in care Cipru continua cu forajul.

Erdogan a subliniat din nou miercuri activitatea militara turca: "Navele de asalt si fregate noastre sunt deja in regiune", a fost el citat de Anatolia.

Organizatia Natiunilor Unite incearca sa uneasca Cipru ca pe o federatie si doreste sa incheie discutiile pana la jumatatea anului 2012. Comisia Europeana a solicitat ca Cipru si Turcia sa manifeste retinere in disputa despre gaze si sa conlucreze pentru o intelegere pe insula.

Noua tensiune a Turciei cu Israelul pare mai mult o incercare a Israelului de a crea probleme Turciei, si arunca si mai mult gaz peste conflictele din zona, intr-un moment cand revoltele arabe remodeleaza echilibrul de forte din regiune. Erdogan a declarat saptamana trecuta ca navele de razboi turcesti ar putea fi trimise in estul Marii Mediterane in orice moment si ca Israel nu va putea face ce vrea acolo.

Compania Noble Energy cu sediul in Texas, care desfasoara operatiunile de foraj pentru Cipru, a efectuat foraj in larg in estul Marii Mediterane pentru Israel din 1998.

Cipru a anuntat ca va bloca negocierile Turciei pentru a adera la Uniunea Europeana, daca Ankara continua sa se opuna exploatarii de gaze.

Turcia a declarat ca va ingheta relatiile cu Presedintia UE, daca Cipru va primi rolul prin rotatie in luna iulie, inainte ca un acord asupra insulei sa fie atins.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe