Vietnamul se balbaie la comanda Chinei

Document al autoritatilor orasului Ben Tre (Vietnam), cerand educatorilor sa interzica raspandirea materialelor Falun Gong.
Document al autoritatilor orasului Ben Tre (Vietnam), cerand educatorilor sa interzica raspandirea materialelor Falun Gong. (prin bunavointa)

De cativa ani in Vietnam se petrece un fenomen ciudat. Aderenti Falun Gong, care ani de zile au fost cel putin tolerati de autoritatile "socialiste" din Hanoi, au inceput sa fie hartuiti de militie, incepand de prin 2006.

In China, singura tara din lume care persecuta miscarea Falun Gong, aderentii acesteia sunt supusi celei mai brutale campanii de eradicare de la Revolutia Culturala.

Hartuirile de care se "bucura" aderentii miscarii Falun Gong in Vietnam - batai si arestari - sunt nimic comparativ cu macelul dezgustator pus la cale de regimul comunist in China - in care torturile tip Ev-Mediu, cu scoaterea de unghii si dinti, violuri in grup, atarnari de bare si arsuri cu fierul rosu sunt complementate cu electro-socuri, desfigurari prin arsuri si chiar recoltare fortata de organe.

Cazul arestarii unor manageri vietnamezi inchisi ilegal in Hanoi - Vu Duc Trung si Le Van Thanh - acuzati ca au transmis emisiuni de pe postul de radio Sound of Hope fara licenta, ne-a starnit interesul; iar faptul ca ziarul nostru este afiliat cu SOH, ne-a determinat sa ne miscam si sa ne adresam misiunii vietnameze la Bucuresti.

Cei doi se afla in arest preventiv de 15 luni, inchisi asemenea unor criminali de drept comun, pentru abaterea minora mentionata mai sus - care, in conditii uzuale, le-ar atrage o amenda si confiscarea echipamentelor. Instanta a amanat de doua ori o rezolvare finala, lucru ce ne-a facut sa ne intrebam pana unde va merge Justitia vietnameza cu incalcarea legilor pe care ar trebui sa le sustina.

Am cerut clarificari in acest sens doamnei Tran Thi Nga, reprezentanta misiunii vietnameze in Romania, care a avut bunavointa sa raspunda apelurilor noastre.

Vietnamul este un stat socialist - ni s-a atras atentia in timpul scurtei convorbiri. Lucru care nu arunca multa lumina asupra chestiunii - eram la curent - ci dimpotriva.

La intrebarile Epoch Times, care vizau procedurile grosolan-ilegale la care au fost supusi cei arestati, Tran Thi Nga a declarat ca Vietnamul este o tara independenta care nu ia decizii sub influenta altor state.

De fapt oricum o dai iese prost. Daca ar fi asa, ar insemna ca Vietnamul s-a hotarat sa atace din senin o serie de oameni pasnici care isi vad de treaba lor. Greu de crezut.

Poate "independenta fata de China" era politica Vietnamului la sfarsitul anilor '70, cand trupele sale au eliberat Cambogia de regimul terorist al khmerilor rosii (discipoli al "Marelui Mao"), care omorase 30% din populatie in 4 ani. Manevra de atunci a Vietkong-ului a starnit furia comunistilor de la Beijing, care protejau logistic/ideologic aventura criminal-revolutionara condusa de Pol Pot.

Din fericire nu acesta este adevarul acum. Vremurile se schimba, si oamenii odata cu ele. Traim epoca post-monpolului si a post-ticalosiei trans-nationale (trans-nationalizatoare?). Traim vremea Raului Fara Frontiere.

Un memoriu de trei pagini din 2009 obtinut de Epoch Times, provenind de la departamentul provincial al Securitatii Publice vietnameze, emis catre departamentele locale de politie, arata ca prezenta campanie de hartuire din Vietnam isi are originea la guvernul central de la Hanoi care doreste sa-i fericeasca pe fratii mai-mari de la Beijing.

In memoriu sta scris ca: “raspandirea Falun Gong in Vietnam si raspandirea informatiilor despre persecutia Chinei impotriva practicantilor Falun Gong din China afecteaza in mod direct relatiile diplomatice dintre Vietnam si China...".

La fel de confuz-naucitor ca si ideologia comunista.

De ce ar afecta raspandirea unei practici non-violente in Vietnam, relatiile cu China? Greu de clarificat intr-un articol, ar trebui sa dezmembrezi toata bezna gandirii comuniste.

Totusi demn de mentionat este ca, sub comunisti, China a devenit in 1999 o tara care se lupta cu 100 de milioane de cetateni pasnici de-ai sai (multi de varsta a treia dar nu numai), inarmati cu... credinta in Adevar-Bunatate-Toleranta si o mare doza de curaj pacifist. Cu radacini in traditiile chineze antice, Falun Gong, cunoscuta si sub numele de Falun Dafa, este o scoala de qigong - cu exercitii destul de asemanatoare cu cele de arte martiale, dar care are drept scop nu perfectionarea capacitatilor combative, ci vointa, auto-disciplina si ridicarea caracterului moral.

Motivul pentru care dictatorul de moment al Partidului, Jiang Zemin, a ales sa inceapa aceasta masacrare a propriilor cetateni este numarul mare de aderenti ai Falun Gong, care il depasise pe cel al membrilor de partid si al organizatiilor afiliate, dupa numai 4 ani de la aparitia miscarii in public.

O serie de ilegalitati

Motivatia amanarii procesului celor doi vietnamezi, care trebuia sa aiba loc pe 6 octombrie nu a fost clara (analistii banuind presiune occidentala), iar Tran Dinh Trien, avocatul apararii, a explicat pentru The Epoch Times in aprilie ca pedeapsa in mod normal, pentru acest caz, o infractiune administrativa de emisie fara licenta, ar fi confiscarea echipamentelor si o amenda.

Trien respinge acuzatiile impotriva clientilor sai ca fiind nefondate, cu atat mai mult cu cat, la data arestarii acestora, articolul 226 invocat impotriva lor nu prevedea emisiile radio. Ulterior acest articol din lege a fost modificat, dar revizuirea facandu-se dupa arestarea lor, ei nu puteau fi acuzati pe baza acestei legi.

Fara importanta. O Justitie "socialista" pare ca nu se incurca in asemenea maruntisuri si nu se da inapoi nici de la aplicarea retroactiva a legilor.

Doamna Nga a invocat acest articol de lege ca fiind hotarator in procesul celor doi practicanti (acum sincer, ce ar fi putut invoca?). De asemenea a justificat ca amanarea procesului a avut loc cu scopul de a se aduna si alte probe suplimentare - motiv bizar al guvernului vietnamez, avand in vedere ca cei doi au recunoscut oricum faptele, deci ce mai este de probat?

Mai mult, Trien a afirmat ca, desi Trung si Thanh sunt judecati pentru incalcarea reglementarilor cu privire la radiodifuziune in Vietnam, acuzatia reala vine ca urmare a faptului ca cei doi ar fi suparat regimul chinez prin difuzarea de programe descarcate de pe reteaua Sound of Hope Radio (SOH).

Emisiunile SOH in China continentala ajuta la ruperea monopolului Partidului Comunist Chinez (PCC) asupra stirilor si informatiilor. Programele SOH relateaza in mod regulat despre istoria violentelor si crimelor in masa din China, abuzurile asupra drepturilor omului, coruptia oficiala, protestele impotriva regimului si persecutia impotriva practicii spirituale pasnice, Falun Gong.

Statia de radio Sound Of Hope mentionata in acuzare este un partener media al ziarului Epoch Times. De la infiintarea sa in 2003, SOH a contracarat masurile Partidului Comunist de a controla fluxul de informatii din interiorul Chinei, folosind emisii pe unde scurte pentru a transmite direct catre poporul chinez stiri necenzurate despre politica, economia si cultura chineza, alaturi de subiecte sensibile precum incalcari ale drepturilor omului si tulburari sociale interne.

Conform lui Allen Zeng, purtator de cuvant al Sound Of Hope, oricine poate downloada programele Sound Of Hope, asa cum au facut Trung si Thanh.

Incercarile reporterilor Epoch Times Romania de a obtine o audienta la ambasadorul vietnamez din Romania au ramas fara rezultat, doamna Nga promitand ca se va interesa in legatura cu situatia celor doi practicanti din Hanoi.

Daca asa vor sta lucrurile sau nu, nu stim, insa nu putem decat sa ne exprimam speranta ca autoritatile de la Hanoi vor reusi sa nu devina partasi la un macel care nu le priveste, lucru care nu le-ar atrage decat probleme si invinuiri publice, si niciun beneficiu.