Finanţare europeană de 1,5 milioane lei pentru creşterea calificării angajaţilor din construcţii

Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial "Dezvoltarea Resurselor Umane" (POSDRU), cofinanţează cu aproximativ 1,5 milioane lei proiectul "Calificări europene pentru o dezvoltare durabilă" al Institutului pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (IDRU), în parteneriat cu Asociaţia de Tineret pentru Dezvoltare Socială şi Ecologie.

"Valoarea totală a proiectului este de circa 1,761 milioane lei, IDRU contribuind cu aproximativ 29.000 lei, statul român - cu 264.129 lei, iar valoarea nerambursabilă, asigurată direct de fondurile structurale europene în cadrul POSDRU, este de 1,496 milioane de lei", a declarat, pentru AGERPRES, Sorin Chiriţă, reprezentant regional IDRU.

Aceasta a adăugat că este vorba despre un proiect cu abordare regională, care urmăreşte să crească nivelul de calificare a persoanelor din regiunea Bucureşti-Ilfov, angajate pe piaţa muncii în construcţii şi activităţi conexe (sudori, lucrători pentru izolaţii, zidari-pietrari-tencuitori, electricieni, zugravi-ipsosari-tapetari-vopsitori, instalatori şi lucrători pentru drumuri şi căi ferate).

"Experienţa şi calificarea sunt şi mai importante pe timp de criză. Proiectul nostru oferă oamenilor posibilităţi reale, vechimea în muncă şi calificările sunt elemente de care angajatorii ţin cont în procesul de restructurare", a mai spus reprezentantul IDRU.

În legătură cu meseriile alese pentru calificare, Maria Mareş, director executiv adjunct în cadrul Agenţiei a Municipală pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AMOFM) Bucureşti, a arătat că acestea se regăsesc frecvent în ofertele de locuri de muncă vacante, deci au căutare pe piaţa muncii.

"Chiar şi în perioadă de criză, avem solicitări pentru aceste meserii. Au o pondere în jur de 10-15% în oferta de locuri de muncă pentru muncitorii calificaţi", a precizat Maria Mareş.

Pe de altă parte, reprezentanta AMOFM a spus că, în general, proiectele finanţate prin POSDRU nu au, deocamdată, o influenţă semnificativă asupra ratei de ocupare a forţei de muncă.

"Mi-aş dori ca toate aceste proiecte din fonduri europene să se finalizeze în mai multe angajări, să aibă o influenţă semnificativă asupra ratei de ocupare a forţei de muncă. Am constatat însă că o serie de proiecte finanţate prin POSDRU îşi propun un număr mic de angajări. Ar trebui ca managerul de proiect să-şi propună mai multe angajări, iar Autoritatea de Management să urmărească îndeaproape acest lucru. Din păcate, se cam pierde din vedere că finalitatea finanţării europene este creşterea ocupării", a spus oficialul AMOFM.

După părerea Ioanei Mănăilă, preşedinte şi director executiv al Asociaţiei Naţionale a specialiştilor în Resurse Umane, "calificările europene" oferite prin acest proiect şi prin altele asemănătoare ar trebui să asigure o dezvoltare durabilă "aici, în România" deşi piaţa muncii din alte ţări are mare nevoie de lucrători calificaţi, bine pregătiţi şi cu experienţă.

"Proiectele europene de calificare, recalificare şi formare a forţei de muncă ar trebui armonizate cu intenţiile investitorilor şi cu dezvoltarea locală", a mai spus Ioana Mănăilă.

Luni, a fost lansat proiectul "Calificări europene pentru o dezvoltare durabilă" a cărui durată de implementare este de 24 luni. Cursurile de calificare sunt gratuite, iar diplomele sunt recunoscute de către Consiliul Naţional de Formare Profesională a Adulţilor, Ministerul Muncii şi cel al Educaţiei.

Institutului pentru Dezvoltarea Resurselor Umane are o experienţă de circa 11 ani în proiecte de formare profesională a adulţilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne