NATO îşi retrage personalul din ministerele afgane

(sigla NATO)

NATO îşi retrage tot personalul care lucrează în ministerele din şi din jurul capitalei afgane Kabul, după atacul în care şi-au pierdut viaţa doi ofiţeri americani.

"Vom urmări toate pistele pentru a găsi persoana responsabilă. Autorul acestui atac este un laş ale cărui acţiuni nu vor rămâne fără răspuns", a declarat şeful trupelor NATO din Afganistan, generalul John Allen.

"Din motive clare de protecţie a forţelor, am luat şi măsuri imediate pentru a retrage tot personalul ISAF care lucrează în ministele din şi din jurul Kabulului", a adăugat el.

Doi ofiţeri NATO au fost ucişi în sediul Ministerului afgan de Interne de la Kabul, au declarat oficiali din coaliţie. Potrivit Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate (ISAF), cei doi militari au fost împuşcaţi.

Oficiali din serviciile afgane de securitate au precizat că este vorba despre un colonel şi un maior americani.

Potrivit presei locale, incidentul a avut loc după o ceartă.

Ministerul a fost închis, au anunţat autorităţile.

"O persoană a deschis focul astăzi (sâmbătă - n.r.), la Kabul, asupra unor membri ai Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate", a anunţat ISAF într-un comunicat.

Potrivit unor informaţii anterioare, cei doi au fost împuşcaţi în centrul de comandă şi control al ministerului.

Incidentul intervine în condiţiile în care Afganistanul este de cinci zile scena unor proteste violente faţă de incendierea Coranului de către soldaţi americani. O parte a unei baze ONU din oraşul afgan Kunduz a fost incendiată, iar potrivit medicilor locali, patru persoane şi-au pierdut viaţa şi zeci au fost rănite în ciocniri.

Trei persoane au murit şi în provincia Logar, din sudul ţării.

Mii de afgani furioşi au ieşit vineri pe străzi, în a patra şi cea mai sângeroasă zi de proteste. 12 persoane şi-au pierdut viaţa vineri în întreaga ţară, în timp ce mulţimea a atacat baze şi misiuni diplomatice americane.

Afganistanul este o ţară extrem de religioasă, unde o mare parte din populaţie este analfabetă şi susceptibilă la tentativele de manipulare.

Musulmanii consideră Coranul cuvântul Domnului şi tratează fiecare exemplar cu un respect profund.

Anul trecut, cel puţin 24 de persoane, inclusiv un român angajat al ONU, au fost ucişi în protestele din Afganistan, după ce un pastor american radical a dat foc unei copii a Coranului în Florida.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe