21 de lucruri prin care te autosabotezi

.
. (pixabay.com)

Am auzit la un moment dat următoarele vorbe: “Atunci când nu mai alergi după lucrurile nepotrivite, atunci oferi o şansă lucrurilor potrivite să te ajungă din urmă”. Nimeni nu se poate întoarce înapoi şi să schimbe modul în care a început să facă ceva, însă oricine poate să pornească într-o nouă călătorie începând de astăzi şi să ajungă la o nouă destinaţie.

Totuşi, înainte de a face acest lucru, înainte de a pleca în această călătorie, este important să te opreşti din a mai face lucrurile care te trag înapoi:

1. Nu-ţi mai petrece timpul cu oamenii nepotriviţi

Viaţa este pur si simplu prea scurtă pentru a-ţi petrece timpul cu oameni care te lasă fără energie şi te fac nefericit. Niciodată să nu insişti să petreci timpul cu cineva care nu te apreciază aşa cum eşti. Ţine minte că prietenii adevăraţi sunt cei care sunt lângă tine atunci când îţi merge cel mai prost şi nu neapărat cei care-ţi sunt alături atunci când îţi merge foarte bine.

2. Nu mai fugi de problemele cu care te confrunţi

Pur si simplu priveşte-le direct în ochi. Nu spun că este un lucru uşor de făcut. Este destul de dificil să faci faţă tuturor loviturilor pe care le primeşti fără să ai nicio reacţie. Nu trebuie să fii capabil să găseşti instant o soluţie la problema cu care te confrunţi. De fapt, câteodată s-ar putea să ne supărăm, să ne întristăm, să suferim, să ne împiedicam şi să cădem. Pentru că exact acela este scopul acelui eveniment: să faci faţă unei probleme, să înveţi ceea ce ai de învăţat, să te adaptezi şi să o rezolvi cu trecerea timpului. Astfel de evenimente te transformă şi te modelează de-a lungul vieţii ajutându-te să devii o persoană completă.

3. Nu mai încerca să fii ceea ce nu eşti

Una din cele mai mari provocări ale vieţii este să fii tu însuţi într-o lume care tot încearcă să te facă să semeni cu toţi ceilalţi. Mereu va fi cineva care este mai drăguţ, mai deştept, mai tânăr, însă niciuna din aceste persoane nu eşti tu. Evită să te schimbi doar pentru a fi pe placul celor din jur. Fii tu însuţi şi persoanele potrivite care vor rezona cu tine exact aşa cum eşti, îşi vor face apariţia în viaţa ta.

4. Nu mai ţine cu dinţii de trecut

Aici este destul de simplu: Nu poţi să te apuci să scrii următorul capitol al călătoriei tale dacă tot continui să reciteşti capitolul anterior.

5. Să nu-ţi mai fie teamă că vei face o greşeală

Atunci când te apuci ceva şi nu-ţi iese aşa cum îţi doreşti, este de 10 ori mai bine decât să nu faci nimic. Fiecare succes are în spatele său un drum de încercări şi eşecuri. Cu fiecare situaţie în care lucrurile nu au ieşit aşa cum te aşteptai, te apropii mai mult de momentul în care vei reuşi. De cele mai multe ori, ajungi să regreţi lucrurile pe care nu le-ai făcut decât pe cele care le-ai făcut.

6. Nu mai încerca să cumperi fericirea

Cele mai multe lucruri pe care ni le dorim sunt scumpe. Însă lucrurile care dau cu adevărat sens vieţii noastre sunt gratuite: iubirea, râsul şi să munceşti pentru ceea ce te pasionează.

7. Încetează să mai cauţi fericirea exclusiv în alţi oameni

Dacă nu eşti fericit şi împăcat cu tine însuţi, nu vei putea fi fericit într-o relaţie de lungă durată cu cineva. Mai întâi de toate, este foarte important să creezi stabilitate şi echilibru în viaţa ta înainte de a o împărţi cu altcineva.

8. Elimină gândul că nu eşti pregătit

Sunt destul de rare cazurile în care cineva să se simtă 100% pregătit atunci când apare o oportunitate. Pentru că cele mai frumoase oportunităţi din viaţă ne forţează să ne dezvoltăm dincolo de zona noastră de confort, asta înseamnă că cel puţin în prima fază, nu ne vom simţi prea confortabil.

9. Nu te mai implica în relaţii din motive total nepotrivite

Gândeşte-te foarte bine atunci când te implici într-o relaţie. Mai bine să fii singur decât într-o companie neplăcută. Există vreo grabă? Dacă ceva trebuie să se întâmple, se va întâmpla de la sine la momentul potrivit, cu persoana potrivită şi din motivul cel mai bun. Îndrăgosteşte-te atunci când eşti pregătit/ă şi nu atunci când te simţi singur/ă.

10. Nu mai respinge noile relaţii pentru că celelalte nu au funcţionat

Fiecare persoană pe care o întâlneşti vine în viaţa ta cu un scop. Unele te vor testa, altele poate se vor folosi de tine şi altele te vor învăţa ceva. Însă lucrul cel mai important este faptul că vor exista persoane care vor scoate în evidenţă cea mai bună variantă a ta.

11. Nu te mai lua la întrecere cu toată lumea

Evită să-ţi mai faci griji în legătură cu lucrurile pe care le fac ceilalţi bine. Dacă vrei să te întreci cu cineva, tu eşti cea mai potrivită persoană.

12. Nu mai fii invidios pe ceilalţi

Atunci când eşti invidios, este ca şi cum ai număra lucrurile bune din viaţa altcuiva în loc să le numeri pe ale tale. Pune-ţi următoarea întrebare: “Care-i acel lucru pe care şi-l doresc oamenii din jur şi eu îl am?”

13. Nu te mai plânge şi încetează să-ţi mai fie milă de tine

Provocările vieţii sunt aşezate acolo unde sunt pentru un motiv: să-ţi modeleze calea într-o direcţie potrivită pentru tine. S-ar putea să nu înţelegi absolut totul în momentul în care ţi se întâmplă şi acele momente s-ar putea să fie unele dificile. Însă dacă te gândeşti puţin la acele provocări, de cele mai multe ori îţi vei da seama că acestea te-au condus într-un loc mai bun, ai întâlnit oameni de calitate, ai evoluat mental şi emoţional. Aşa că zâmbeşte! Spune-le tuturor că astăzi eşti mai puternic/ă decât ieri, pentru că de cele mai multe ori, aşa este!

14. Nu-i mai lăsa pe alţii să te coboare la nivelul lor

Sunt foarte multe situaţii în care este mai bine să refuzi să-ţi cobori standardele pentru a face pe plac celor care refuză să şi le crească pe ale lor.

15. Să nu mai faci acelaşi lucru iar şi iar fără să te opreşti

Momentul oportun să iei o pauză este atunci când nu ai timp să faci asta. Dacă vei continua să faci ceea ce ai făcut şi până acum, vei continua să obţii ceea ce ai obţinut şi până acum. Câteodată trebuie să-ţi iei o anumită distanţă pentru a observa lucrurile mai bine.

16. Nu mai trece cu privirea momentele ce par mărunte

Bucură-te de lucrurile simple pentru că s-ar putea să vină o zi în care vei descoperi că acestea erau lucruri importante. Cea mai bună porţiune din viaţa ta vor fi acele momente mărunte care nu au o denumire anume, atunci când ţi-ai petrecut timpul stând de vorbă şi zâmbind alături de cineva important pentru tine.

17. Nu mai încerca să faci lucrurile perfect

În lumea reală nu eşti recompensat dacă eşti perfecţionist ci dacă reuşeşti să faci ceva şi să-l duci până la capăt.

18. Nu te mai comporta ca şi cum totul este OK când de fapt nu este

Este OK să mai ai momente în care simţi că eşti la pământ, pentru puţin timp. Nu-i nevoie să te prefaci că eşti mereu puternic/ă şi nu-i nevoie să dovedeşti mereu că totul merge foarte bine. De asemenea, nu-i nevoie să te preocupi cu ceea ce cred alte persoane; dacă simţi nevoia să plângi, poţi să o faci – chiar este sănătos să faci asta câteodată. Cu cât treci prin aceste momente mai repede, cu atât mai aproape este momentul în care poţi din nou să zâmbeşti.

19. Nu mai da vina pe alţii pentru probleme tale

Atunci când observi lumea din jur şi ţi se pare că lucrurile merg aiurea, dă-ţi seama că este doar responsabilitatea ta ce faci mai departe. Învaţă ce ai de învăţat şi observă cum ai ajuns în această situaţie. Atunci când dai vina pe alţii pentru situaţiile prin care treci, arunci responsabilitatea este la ei în teren şi practic le oferi putere şi control asupra unei arii din viaţa ta.

20. Nu mai încerca să fii pe placul tuturor

Este imposibil să faci asta şi dacă încerci, există un risc foarte mare să te stoarcă de energie. Însă dacă faci o persoană să zâmbească, acest lucru poate schimba lumea. Poate nu toată lumea, însă va schimba lumea ei. Aşa că, concentrează-ţi atenţia într-o direcţie specifică.

21. Nu-ţi mai concentra atenţia asupra lucrurilor pe care nu le doreşti

Contrează-te pe ceea ce vrei să se întâmple în ceea ce faci. Mintea noastră are o dificultate reală în a procesa negaţia. Pentru a şti ce să nu faci, mai întâi trebuie să te gândeşti la ceea ce ai de făcut, pentru a-ţi da seama ce să nu faci. De exemplu: “Nu te gândi la ce culoare au frunzele toamna.” Ţi-a apărut în minte, chiar şi pentru o fracţiune de secundă, o imagine cu frunzele toamna? Exact despre asta vorbesc. Contrează-te pe ceea ce vrei să se întâmple şi nu pe ceea ce nu-ţi doreşti.

Concluzii

Ar mai fi ceva de adăugat în această listă? Întră pe facebook şi lasă un comentariu.

Printre surse: marcandangel.com, lifehack.org şi lifehacker.com

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură