23 august – zi de doliu în R. Moldova. Vor fi comemorate victimele stalinismului, ale regimurilor fasciste şi comuniste

Ziua comemorării tuturor victimelor stalinismului, regimurilor fasciste şi comuniste are menirea să unească societatea, să trezească compasiunea, să amintească de suferinţele victimelor regimurilor totalitare şi să asigure că cei care s-au opus activ atrocităţilor acestor regimuri nu vor fi uitaţi.
Gărzi paramilitare în faţa unei embleme a Partidului Comunist Chinez în Piaţa Tiananmen, 28 iunie 2011 în Beijing, China
Gărzi paramilitare în faţa unei embleme a Partidului Comunist Chinez în Piaţa Tiananmen, 28 iunie 2011 în Beijing, China (Feng Li / Getty Images)

Executivul de la Chişinău a declarat ziua de 23 august drept Ziua europeană a comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare şi autoritare, precum nazismul, stalinismul, regimurile fasciste şi comuniste.

Premierul Maia Sandu a menţionat în cadrul şedinţei de Guvern că prin instituirea unei asemenea zile, se condamnă ferm şi neechivoc toate crimele împotriva umanităţii şi încălcările grave ale drepturilor omului comise de toate regimurile totalitare şi autoritare.

„Din perspectiva victimelor, nu contează care regim i-a lipsit de libertate, i-a torturat sau i-a ucis sau care a fost motivul, iar o zi a memoriei tuturor victimelor ar veni să unească societatea în jurul compasiunii, a înţelegerii şi a recunoaşterii suferinţelor tuturor victimelor şi membrilor familiilor acestora şi să asigure că cei care s-au opus activ acestor regimuri şi au luptat împotriva tiraniei şi oprimării nu vor fi uitaţi.”, a precizat Prim-ministrul.

Cabinetul de miniştri a mai a declarat ziua de 23 august zi de doliu, cu arborarea în bernă a drapelului de stat. În ziua respectivă, la ora 10:00, Guvernul şi autorităţile publice păstrează un moment de reculegere în memoria tuturor victimelor.

Totodată, Maia Sandu a îndemnat instituţiile de presă să susţină iniţiativa respectivă şi seara la ora 20:00, atunci când majoritatea cetăţenilor urmăresc programele televizate – să păstreze un moment de reculegere în memoria celor ucişi, deportaţi, înfometaţi sau torturaţi.