25 de autobuze au ajuns la Chişinău. Igor Volniţchi: Nu cred că în astfel de perioade importante pot avea loc coincidenţe

Autorităţile au achiziţionat 25 de autobuze fabricate de o companie din Cipru de Nord - o regiune separatistă. „Să înţelegem de aici că Ciprul de Nord este principalul producător de autobuze din Europa?”, s-a întrebat retoric Sergiu Tofilat.
Primarul interimar, Ruslan Codreanu, pe fundalul autobuzelor din PMAN
Primarul interimar, Ruslan Codreanu, pe fundalul autobuzelor din PMAN (facebook.com / rucodreanu)

La sfârşitul săptămânii trecute, în Piaţa Marii Adunări Naţionale de la Chişinău au ajuns 25 de autobuze care, deşi nu se află încă în proprietatea administraţiei locale deoarece încă nu a fost încheiat un contract cu firma câştigătoare a licitaţiei, participă într-o aşa-zisă expoziţie. Mai mult decât atât, lipsa unui contract nu a împiedicat autorităţile de la Chişinău să se laude pe reţelele de socializare cu aceste autobuze.

În acelaşi timp o companie din România care a cerut cu 4 milioane de lei mai puţin şi a oferit un termen de garanţie mai mare pentru aceste vehicule, a pierdut totuşi concursul, în favoarea unei companii off-shore din Cipru de Nord.

Jurnalistul Igor Volniţchi consideră că această aşa-zisă expoziţie de autobuze „are legătură cu alegerile” din 24 februarie, mai ales că în ultima perioadă cetăţenii Republicii Moldova asistă practic zilnic la lucruri care se întâmplă în municipiu şi care într-un fel sau altul „promovează subtil cumva mesajul că uite lucrurile se schimbă în bine”.

„Poate se consideră o coincidenţă, dar eu nu cred că în astfel de perioade importante pot avea loc coincidenţe. Urmărind acest subiect mi-am amintit de un alt caz bizar când licitaţia pentru construcţia unui drum naţional foarte important a fost câştigată de o casă de schimb valutar. De ce să ne mirăm că aici vine o companie IT?

Nu ştiu care sunt aspectele/dedesubturile acestei probleme, dar eu consider că cei vizaţi direct trebuie să dea răspuns la două întrebări. Prima întrebare ţine de componenta comercială, cea de-a doua ţine de componenta politico-electorală. Dacă nu vor da răspunsuri, suspiciunile vor avea dreptul să planeze”, a declarat Volniţchi în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

La rândul său, expertul economic Sergiu Tofilat, preşedinte al Comunităţii Watchdog.md, a ţinut să specifice că după o analiză a site-ului companiei ISUZU, a observat că sunt mai mulţi distribuitori pe regiunea europeană, însă Moldova acolo nu figurează, ci doar producătorul din Turcia. „Această companie care a câştigat tenderul nu este diller-ul oficial. Informaţia aceasta nu se confirmă pe site-ul producătorilor”.

Expertul a mai menţionat că urmărind atent situaţia autobuzelor aduse în Moldova în regim de urgenţă, a observast că atunci când există voinţă politică autorităţile moldoveneşti reuşesc foarte repede să rezolve problemele, pe când atunci când nu există voinţă politică, dimpotrivă de găsesc tot felul de tertipuri pentru a tergiversa orice proces.

„Pe 11 februarie s-a anunţat câştigătorul tenderului, şi în mai puţin de cinci zile autobuzele sunt deja la Chişinău, doar că aici sunt o serie de particularităţi. În primul rând câştigătorul, o companie din Cipru de Nord - o regiune separatistă. Să înţelegem de aici că Ciprul de Nord este principalul producător de autobuze din Europa? Este o aberaţie”, a punctat Tofilat.

Făcând referire la preţul pe care încă urmează să-l plătească autorităţile de la Chişinău, care este cu 4 milioane de lei mai mare decât cel oferit de compania românească, şi la faptul că unele autobuze au fost fabricate în anul 2017, Tofilat a menţionat că se poate presupune că vehiculele nu sunt noi, ci doar preţul a fost stabilit ca pentru unele noi, respectiv „există suspiciunea că acest intermediar a cumpărat autobuzele la un preţ redus, iar diferenţa rămâne pe conturile companiei off-shore”.

„Eu vreau să văd cum primăria va efectua transferul către această companie din Cipru de Nord, pentru că plata aceasta nu va corespunde legislaţiei privind prevenirea şi combaterea spălării banilor, transferi într-o zonă care este declarată separatistă. Acest lucru este contrar legislaţiei”, a conchis expertul economic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe