26 de ani de la Mineriadă. "Din '89 se merge pe crimă. Ce poate să crească din crimă?" (Video)

La 26 de ani de când asupra Pieţei Universităţii, prima zonă liberă de comunism, se prăvălea tăvălugul distrugerii, supravieţuitori ai venirii minerilor în Bucureşti, intraţi în greva foamei, cer statului român ca măcar acum să facă dreptate.
26 de ani de la Mineriada din iunie 1990
26 de ani de la Mineriada din iunie 1990 (Ioana Florea)
Se încarcă player-ul...

Pe 13 iunie 1990, regimul cocoţat la conducerea ţării pe sângele celor ce au murit pentru a elibera România de comunism, trimitea poliţişti şi soldaţi împotriva greviştilor foamei din Piaţa Universităţii. O zi mai târziu, asupra Capitalei se rostogolea tăvălugul minerilor. La 26 de ani de la evenimentele de atunci, o mână de oameni, victime ale violenţei minerilor, au intrat în greva foamei, cerând ca dosarul Mineriadei să fie finalizat, iar cei vinovaţi de sângele vărsat în iunie '90 şi de distrugerea speranţelor unor întregi generaţii să fie trimişi după gratii.

Protestul extrem declanşat de cinci reprezentaţi ai Asociaţiei Victimelor Mineriadelor 1990 - 1991 (AVMR) ar trebui să determine autorităţile statului român să nu mai fie complice la crimele de acum 26 de ani, când preşedintele ţării a pus armata să tragă asupra unor cetăţeni neînarmaţi şi a asmuţit minerii împotriva studenţilor. Mai exact, statul ar trebui să-i pedepsească pe vinovaţi, desprinzându-se astfel de un trecut marcat de ipocrizie şi crimă.

"E foarte grav, pentru că dacă din '89 se merge pe crimă, crimă întărită în '90 şi la Târgu Mureş şi după aceea în Piaţa Universităţii, atunci nu avem nicio şansă să meargă bine. Ce poate să crească din crimă? Deci odată şi odată am tot sperat că se opreşte maşina asta. (...) Eu nu sunt fiul crimei. L-au omorât pe Ceauşescu, după aia au omorât oameni pe stradă, după aceea s-au omorât între ei şi aşa mai departe. Eu, dacă stau pasiv se cheamă că sunt complice la povestea asta, nu?" a explicat, pentru Epoch Times, Mugur Vasiliu, unul dintre fondatorii Ligii Studenţilor în 1990 - parte a echipei care a deschis balconul Universităţii - motivele pentru care se află acum în greva foamei.

Vasiliu şi colegii săi din AVMR - unii dintre ei zdrobiţi în bătaie de mineri, alţii de oamenii regimului - cer deblocarea dosarului Mineriadei, deschiderea integrală a acestuia, în sensul punerii sub acuzare a procurorilor ce au emis mandate de arestare ilegală în iunie '90 şi arestarea celor pe care-i consideră vinovaţi de sângele vărsat la Mineriadă, în principal a lui Ion Iliescu şi a lui Petre Roman.

Trimiterea vinovaţilor la puşcărie ar reprezenta nu doar o (tardivă) reparaţie morală pentru victime, ci ar crea şi prilejul unor discuţii publice despre unde s-a greşit, cine suntem şi încotro ne îndreptăm.

Comuniştii au puit!

Cum se face că la 26 de ani de la distrugerea prăvălită peste Piaţa Universităţii, România nu s-a dezis încă de crime?" Simplu, comuniştii au puit, susţine Vasiliu. Iar puii lor au împiedicat să se facă dreptate.

"Am făcut parte din Liga Studenţilor şi am fost chiar dintre cei care au condus liga studenţilor, am fost în echipa care a înfiinţat Liga Studenţilor, echipă condusă de Marian Munteanu, din care a făcut parte şi Mihai Gheorghiu şi alţi câţiva băieţi de la litere. Echipa care a deschis balconul şi sigur, apoteotic, am făcut parte din aceeaşi echipă care în noaptea de 13 iunie a stat în Universitate, să păzească Universitatea şi care în dimineaţa de 14 iunie s-a trezit la spitalul de urgenţă. (...) Toată perioada Pieţei Universităţii (...) chiar am crezut că România poate să scape de comunism. Pusesem aici, mare, „zonă liberă de neocomunism”, închis, băieţi, treaba voastră în afara zonei ce faceţi.

A scăpat România de Comunism? Păi haideţi să ne înţelegem. Cei care au dat lovitura de stat din 1989 decembrie, lovitură de stat care pentru o mai bună regie a avut nevoie de nişte victime colaterale – aşa le numesc ei – sunt tot ăia care sunt acum. Petre Roman e la PNL, nu ştiu de ce e naţional şi nu ştiu de ce e liberal. Mă rog, nici nu stiu de ce e partid. Problema are un aspect şi mai grav. Că ei s-au şi puit. Adică, acum sunt tinerii care sunt chiar copiii, nepoţii, cumnaţii, fraţii. La un moment mă gândeam - bine, cât poate dura? Câţi ani are bunicuţa, omul ăsta, Ilici, mă rog, câţi ani are, cât mai poate trăi?! Şi când a apărut Ponta, am zis: N-am calculat bine. N-am calculat bine, că eu nu ştiam că poate să facă pui. M-am gândit că nu poate face pui. Uite că a făcut şi e plin, au puii peste tot", declară Vasiliu.

Tinerii să nu uite! Se poate să fii liber

Ce se poate face de acum înainte? În primul rând, tinerele generaţii ar trebui să cunoască povestea, povestea tinerilor de dinaintea lor care nu au vrut ca sacrificiile din decembrie '89 să fie în zadar şi au încercat să îşi ia ţara, sau măcar o bucată de ţară înapoi. Iar morala poveştii, al cărei final încă nu s-a scris - căci vinovaţii de crime sunt în libertate - este: Se poate, se poate să fii liber!

"(Tinerele generaţii n.r.) în primul rând cred că ar trebui să cunoască povestea – povestea e totul aici. Să cunoască povestea, nu cifrică, nu prin documente, să cunoască pur şi simplu povestea. A fost odată o gaşcă de prieteni care erau studenţi la Litere şi mai erau alţi studenţi şi iată ce s-a întâmplat. Într-o zi au spus: Nu s-a întâmplat nimic, oamenii au murit degeaba, trebuie să facem ceva, hai să ne luăm o bucată din ţară, că asta a fost Piaţa Universităţii, o bucată din ţară care reprezenta atunci România şi uite ce au păţit, şi ce s-a întâmpat. Şi, nu-i aşa, morala: Oamenii buni, tinerilor, se poate! Deci se poate să fii liber!", crede Vasiliu.

Scurt istoric

În zorii zilei de 13 iunie 1990, statul român condus de Ion Iliescu a trimis impresionante efective de poliţişti şi soldaţi în Piaţa Universităţii împotriva unei mâini de grevişti ai foamei. Tot pe 13 iunie, în Bucureşti s-a tras, 4 oameni fiind ucişi prin împuşcare. O zi mai târziu, peste Bucureşti au apărut minerii chemaţi de Iliescu şi alţi mii de cetăţeni din toată ţară, convocaţi de senatori şi deputaţi. Au urmat bătăi, arestări, jafuri, Capitala fiind lăsată pe mâna unei hoarde puse pe rele.

Cetăţeni ai acestei ţări au fost asmuţiţi împotriva compatrioţilor lor şi, ce nu trebuie uitat, este că, potrivit martorilor vremii, armata dotată cu muniţie de război a tras împotriva populaţiei civile. 4 persoane au fost omorâte prin împuşcare iar alte 18 rănite pe 13 iunie 1990.

Au trecut ani de atunci, la putere s-au succedat politicieni de alte culori şi totuşi lovitura dată democraţiei şi cetăţenilor acestei ţări, în urmă cu 26 de ani, rămâne nepedepsită, principalii vinovaţi de ceea ce s-a întâmplat nefiind încă deferiţi instanţei. Mai mult, dosarul Mineriadei a fost redeschis doar parţial, acuză AVMR.